Getest: 24 uur als Gucci-superheld

Gepubliceerd op 8 oktober 2019 door Laura Stynen Foto’s: Stephen Mattues
Getest: 24 uur als Gucci-superheld

Bourgeoisie is back! Bovenaan het lijstje om uit te testen: een fancy capejas.

21.40u. Onderzoeksjournalistiek

Hoe zat het ook alweer op de catwalk? Ik scrol door de shows van de komende herfst- en wintercollecties en stel vast dat het allemaal weer wat chiquer mag. Strikjes, franjes en prints? Not my cup of tea. Ik vraag raad aan mijn kleine zus en toon haar de cape, maar krijg enkel een Lil Pump-parodie als antwoord. “Gucci cape, Gucci cape, Gucci cape”, rapt ze.

7.55u. Wake-up call

De wekkerradio voorspelt een zomerdag met 33 graden. Het uitgelezen moment om een wollen capeje aan te trekken ... Niet dus. Ik ben de deur nog niet uit of de eerste zweetdruppel parelt al op mijn voorhoofd. Waarom wordt die wintermode ook altijd in de zomer voorgesteld? Zucht.

8.42u. Not so hipster

Mijn koffiezetapparaat is stuk, dus ik haal mijn dagelijkse dosis cafeïne in de koffiebar. Als ik de wintertrends draag nog voor het winter is, ben ik toch de ultieme hipster?! Twee stoere barista’s met baard, getatoeëerde armen en vegan sneakers kijken me bedenkelijk aan. Shit, ik had moeten weten dat de bourgeoisie zijn koffie niet zelf haalt. Ik probeer mijn hipsterimago te redden met het feit dat ik mijn eigen herbruikbare beker bij me heb, maar het kalf is al verdronken. Alweer een plek waar ik niet meer kan komen.

9.57u. Indian Summer

Zo dicht mogelijk bij de deur parkeren, denk ik wanneer ik de ELLE-redactie nader. Mijn plan om incognito naar mijn bureau te glippen, mislukt meteen. De beautyredactrice stapt uit haar auto in een fleurige, roze zomerjurk. “Ola Peruviaantje, verkoop je ook panfluiten en geknoopte armbandjes?” Ugh, zat ik maar echt op de Machu Picchu. Alpaca’s oordelen tenminste niet.

10.03u. Limited edition

Overal spot ik collega’s met kleurrijke sandalen en zwierige jurkjes. Hoewel ik volledig on-trend de redactie van een modeblad betreed, voel ik me uiterst ongemakkelijk. De webredactie – volop in discussie over de hipste zomerbars van het moment – is niet onder de indruk. “Een cape kan best stijlvol zijn, maar deze lijkt een beetje op zo’n deken waaronder je waardevolle spullen bewaart … Op zolder.” En: “Als Roodkapje en Pocahontas een collab aangingen, was dit waarschijnlijk het collector’s item!” Alleen de hoofdredactrice vindt de look oprecht geslaagd.

15.32u. Even afkoelen

In de keuken staat beeldbewerker Walter vakkundig thee te maken. “Dat zou eigenlijk wel een mooi jasje zijn voor mijn theepot.” Pardon?! Dit is high fashion. “Doet me een beetje denken aan het Perzisch tapijt van mijn ouders vroeger”, treedt iemand uit het lay-outteam hem bij. “Ik gebruikte dat wel eens om Zorro te spelen.”

18.15u. Vliegend tapijt

Het is welletjes geweest met die wintermode, tijd om naar huis te gaan. “Kan je die cape laten fladderen als je snel genoeg door de gang loopt?” vraagt de hoofdredactrice zich luidop af. Een spurtje door de gang?! Alsof ik het nog niet warm genoeg heb. Ondanks alle aanbevelingen rond het beperken van fysieke activiteiten tijdens een hittegolf, trek ik even een sprintje om mijn superwomangehalte op te krikken. Ze knikt tevreden.

19.02u. Not all heroes wear capes

Onderweg naar huis passeer ik even langs mijn grootouders. “Amai, ga je daarmee naar de festivals?” Bomma kijkt verbaasd, maar is enthousiast over de cape. Al heeft ze er zelf geen nodig. “Ik kom toch niet buiten en in de zetel kan ik daar weinig mee aanvangen.”

21.34u. Rock- ’n-roll

Ik ga naar een openluchtconcert en ruil mijn redactie-outfit voor een zwart jurkje. De cape houd ik aan. Nu de temperatuur stilaan onder de 20 graden zakt, begin ik het ding al iets meer te waarderen. Bovendien komen de franjes aan de onderkant mijn dansmoves ten goede.

23.59u. Bye bye boujee

Wanneer ik ’s avonds thuiskom, leg ik de cape opgelucht af. Morgen doe ik weer gewoon aan waar ik me goed in voel. Al kan zo’n bourgeoisstrikje in mijn haar misschien geen kwaad.

cape fashion gucci
Wollen cape met franjes: Gucci bij mytheresa.com - Ribfluwelen broek: Baum und Pferdgarten - Suède muiltjes: Fabienne Chapot