Alles wat je moet weten over London Fashion Week

Geüpdatet op 18 februari 2020 door Malvine Sevrin en Lore Ginneberge
Alles wat je moet weten over London Fashion Week

De Britse hoofdstad huist één van de vier grote internationale mode evenementen, en trekt ongetwijfeld de meest excentrieke mode-ontwerpers en fashionista's aan. Hier is alles wat je moet weten over London Fashion Week.

Wanneer is London Fashion Week ontstaan?

Hoewel de Britse hoofdstad bekend staat om haar avant-gardistische stijl, was ze de laatste op zich aan te sluiten bij de officiële Fashion Week kalender. Pas in 1984 maakte de stad officieel haar debuut in de spotlights, ruim na Parijs (1973), Milaan (1958) en New York (1943). Sindsdien heeft de bruisende metropool haar zustersteden goed ingehaald, want Londen was de eerste in 2010 die haar modeshows live uitzond en zich vervolgens vanaf 2019 openstelde voor het grote publiek.

London Fashion Week streetstyle
Gespot in de Londense straten

Wanneer vindt London Fashion Week plaats?

De London Fashion Week wordt twee keer per jaar gehouden, in februari en september. Tijdens die eerste periode worden de herfst-winter collecties gepresenteerd, gevolgd door de lente-zomer collecties. De volgende data zijn:

  • London Fashion Week Lente-zomer 2020: 13 - 17 september 2019
  • London Fashion Week herfst-winter 2020-2021: 14 - 18 februari 2020
  • London Fashion Week Lente-zomer 2021: 18 - 22 september 2020

Wie showt er tijdens de Londense modeweek?

Uiteraard varieert het programma per seizoen, maar als algemene regel geldt dat de must-see shows die van gevestigde ontwerpers als Christopher Kane, Vivienne Westwood, Mary Katrantzou, Burberry en Victoria Beckham omvatten. Maar elk jaar komen er nieuwe talenten bij, denk maar aan de Britse ontwerper Richard Quinn, die afgelopen februari veel krantenkoppen haalde. Deze ex-student aan de Central Saint Martin Fashion School was de eerste ontwerper die van de koningin de Queen Elizabeth II Award for British Design ontving, een prijs die jonge ontwerpers eert en die nu jaarlijks zal worden uitgereikt. De Central Saint Martin student show wordt ook gepresenteerd tijdens de Londense modeweek, de uitgelezen kans om het talent van morgen te ontdekken.

Burberry show London Fashion Week
De Burberry-show voor herfst/winter 2019

Wie kan de Fashion Week bijwonen?

Net als bij de andere modeweken is het voorrecht om de modeshows bij te wonen enkel voor the happy few. Dit omvat professionals uit de sector, namelijk inkopers die items voor warenhuizen komen spotten, en modejournalisten die trends analyseren en de shows aan de pers doorgeven. Vele beroemdheden (muzes, actrices, popsterren of modellen) worden ook uitgenodigd en nemen standaard front row plaats. In 2010 was London Fashion Week de eerste die haar modeshows live op het internet uitzond om de consument de nieuwste creaties in real time te laten ontdekken.

Victoria Beckham London
Victoria Beckham liet haar show live uitzenden in de stad

Kan je een ticket kopen voor de modeshows?

Ja, Londen is de eerste stad die haar modeweek voor het grote publiek opent via het 'London Fashion Week Hub'-concept. Vanaf september 2019 kan elke fashion fanaat zich onderdompelen in de Fashion Week-gekte door een kaartje te kopen voor bepaalde shows of panelgesprekken met modeprofessionals bij te wonen. Dit idee van de British Fashion Council is bedoeld om ontwerpers te helpen een nieuw publiek te bereiken. Let op, je moet $135 (ongeveer €150) betalen voor een standaard ticket, of $245 (ongeveer €275) om op front row te kunnen zitten!

Wil jij er graag bijzijn? Boek je ticket via de website.