De allerbeste make-up setting sprays

Geüpdatet op 29 juni 2020 door Lore Ginneberge
De allerbeste make-up setting sprays

Een vaak vergeten stap in de make-uproutine is het fixeren van je look. Zonde, want al je beauty skills gaan verloren bij de minste weerstand op je huid. Net zoals haarlak voor je lokken is een setting spray voor je make-up onmisbaar. Dit zijn de beste merken en tips voor correct gebruik.

Wat is een setting spray?

Omdat je je gezicht echt niet met een bus haarlak wilt besproeien, is er een aangepast product dat eigenlijk dezelfde werking heeft, namelijk het fixeren van je look. Een setting spray is speciaal ontwikkeld voor het gezicht en zorgt ervoor dat de producten zich beter aan je huid hechten. Hierdoor blijft je make-up uren langer zitten en behoud je een frisse look.

Hoe gebruik je het?

Spray een beetje mist over je gezicht na het aanbrengen van alle make-up. Wanneer je een sterk waterproof effect wilt, kan het nuttig zijn om iedere stap in je routine een beetje te fixeren. Let op: overdaad schaadt, ook in dit geval. Je hoeft geen halve fles te verstuiven in de hoop op een urenlang effect. Ook is dit geen product voor elke dag. Bewaar je setting spray voor speciale gelegenheden waarbij je er tiptop wilt uitzien.

Alle soorten fixerende make-up spray

Intussen raken setting sprays alom bekender en bestaan er variaties voor elke huidbehoefte en gewenst effect.

1. Glanzende spray

Wat? Ben je op zoek naar een product dat je make-up vastlegt en tegelijk een mooie glans achterlaat? Dan zijn er heel wat setting sprays met shiny effect.

Voor wie? Een shiny spray is zeker voor elke dag, maar wel perfect voor een avondje uit.

2. Matterende fixatie

Wat? Ben je op zoek naar het tegenovergestelde effect en wil je net een matte huid? Ook hiervoor zijn speciale matterende sprays ontwikkeld. Zoek naar een fixerende mist die je huid evenwel niet uitdroogt, want met een laagje foundation eronder kan het effect als snel van mat naar cakey gaan.

Voor wie? Deze formule is handig voor vrouwen met een vette huid.

3. Voedende mist

Wat? Wil je behalve fixatie ook een extra boost voor je huid? Er bestaan steeds meer 2-in-1 producten die ook verzorgend werken. Zo zijn er setting sprays met vitamines of plantenextracten die je make-up vastzetten en je huid voeden. Win-win!

Voor wie? Iedereen met kleine huidprobleempjes zoals een dof gelaat, roodheden of fijne lijntjes.

4. Hydraterende spray

Wat? Net zoals een voedende spray met actieve ingrediënten zijn er ook sprays die je huid dat extra beetje vocht geven. Zo voorkom je ook een uitgedroogd pancake-effect (lees: een korrelige, uitgedroogde huid).

Voor wie? Voor de rijpere en droge huid of elk gelaat dat (tijdelijk) nood heeft aan hydratatie.

Onze top vijf setting sprays

Om je te helpen kiezen in de wildgroei aan beautyproducten zijn hier de vijf ongekroonde setting spray-winnaars in willekeurige volgorde.

Urban Decay All Nighter

Dit is dé referentie en meteen ook het merk dat de setting spray naar Belgische badkamerkastjes bracht.Urban Decay heeft een compleet gamma fixing sprays met elk z'n specifieke functie, maar de ultieme bestseller is deze All Nighter, nu ook met extra bescherming tegen pollutie:

Urban Decay All Nighter setting spray
All Nighter Pollution Protection van Urban Decay

Shop hier

M.A.C Prep + prime

Een ander pionier in setting sprays is M.A.C. De befaamde Prep + Prime flesjes zitten in de beautykoffer van zowat elke make-upartiest. Deze multifunctionele mist kan zowel worden gebruikt om je huid voor te bereiden op make-up, om je look achteraf te fixeren, en om 'm op te frissen gedurende de dag. Deze zomerse variant met glanzende partikels past perfect in je reiskoffer.

settingspray
Prep + Prime Fix+ Pinklite glanzende make-up setting spray, M.A.C

Shop hier

Kiko Cosmetics Prime & Fix

Ook de primer + fixerende spray van Kiko Cosmetics verricht twee jobs in één, en dat voor een miniprijsje. Verstuif een paar keer voor en na je make-up voor een verfrissend, long lasting effect. De formule op waterbasis is bovendien zacht voor je huid.

Kiko setting spray
Prime & Fix Refreshing Mist van Kiko Cosmetics

Shop hier

 

E.L.F Matte Magic Mist & Set

Fans van budgetvriendelijke cosmetica zullen deze E.L.F-spray vast appreciëren, net als vrouwen met een gemengde of vette huid. De matterende mist met extra vitamines zorgt ervoor dat je huid gehydrateerd, maar toch zonder glimmen de dag doorkomt.

ELF setting spray
Matte Magic Mist & Set spray van e.l.f.

Shop hier

NYX Bare With Me Prime Set Refresh

Een laatste topfavoriet is deze Prime Set Refresh uit het Bare With Me-gamma van NYX. Opnieuw een multitasker, dit keer ook voor gevoelige huidjes. Hier geen mat, maar een dewy laagje op je gezicht. Ideaal dus voor wie wat extra glans en hydratatie kan gebruiken, want de setting spray is verrijkt met aloë vera en komkommer. Zalig op warme dagen!

NYX setting spray
Bare With Me Prime Set Refresh Spray van NYX

Shop hier