Interview: het succesverhaal van Margot Robbie

Geüpdatet op 9 mei 2019 door Françoise Delbecq en Tine Foto’s: Liz Collins
Interview: het succesverhaal van Margot Robbie

Als prille twintiger hing Margot Robbie haar surfboard aan de haak, liet Australië achter zich en vertrok naar Amerika zonder een plan B. Vandaag rijgt de hotste Hollywoodsensatie van het moment de Oscarnominaties aan elkaar. Reconstructie van een succesverhaal.

Factcheck: Margot Robbie is een go-getter pur sang die barst van het talent en overloopt van de ambitie. Op haar 28ste behoort de blondine tot de absolute A-listers van Hollywood. Haar glamoureuze verschijning en charismatische glimlach doen dan wel denken aan de iconen uit de hoogdagen van de cinema, Robbie blijft in de eerste plaats een no-nonsense Aussie met een afkeer voor alles wat ruikt naar fake. Ze is grappig, geëngageerd en genereus. Gedroomd best friend material.

1/

Margots Curriculum

Terug naar de realiteit, meerbepaald naar haar indrukwekkende cv. In 2018 sleepte ze een Oscarnominatie in de wacht voor haar vertolking van schaatslegende Tonya Harding in de biopic ‘I, Tonya’ van regisseur Craig Gillespie. Vijf jaar eerder maakte ze haar filmdebuut als de vrouw van Leonardo DiCaprio in ‘The Wolf of Wall Street’ van Martin Scorsese. Er zijn slechtere manieren om je Hollywoodcarrière te starten.

Deze zomer schittert ze aan de zijde van Leonardo DiCaprio - bis! - en Brad Pitt in 'Once Upon A Time in Hollywood', de nieuwe, langverwachte misdaadfilm van Quentin Tarantino. Momenteel is ze te zien in ‘Mary Queen of Scots’ van Josie Rourke, een historisch kostuumdrama over de machtsstrijd tussen de katholieke Mary Stuart (Saoirse Ronan) en Queen Elizabeth I (de rol van Robbie), hoofd van de Engelse Anglicaanse kerk. Een complete stijlbreuk met haar upcoming liveactionfilm ‘Barbie’. Het mag duidelijk zijn: Margot Robbie is allesbehalve een one-trick pony.

Born Down Under

Margot Robbie wordt geboren in het plattelandsdorpje Dalby, Queensland. Na de scheiding van haar ouders pendelt ze tussen de boerderij van haar grootouders aan moederskant en de surfhotspot Southport aan de Gold Coast. De actrice herinnert zich de ruzies met haar broers Lachlan en Cameron en haar oudere zus Anya nog levendig. Ze vraagt zich af hoe haar moeder het in godsnaam heeft kunnen uithouden met vier van die druktemakers. “Het blijft voor mij een raadsel hoe ze de zorg voor vier kinderen kon combineren met een fulltimejob als kinesist. Ze blijft me verbazen. Mijn moeder is mijn motor en mijn grote voorbeeld.” Met haar eerste loon betaalt Robbie de lening van haar moeders oude huis af, zodat ze op zoek kan naar een nieuw onderkomen.

2/

De wonderjaren

De Robbies groeien op met videofilms. “Als kind was ik gek op Goldie Hawn, ik bingewatchte al haar films. Ook ‘The Fifth Element’ van Luc Besson heb ik kapotgekeken. Maar ik had geen idee wie Martin Scorsese of Wes Anderson waren. ‘Citizen Kane’ van Orson Welles heb ik pas later ontdekt.” In haar omgeving heeft niemand een link met de filmindustrie. Alleen al het idee dat Robbie op een dag Hollywood zou veroveren, lijkt compleet van de pot gerukt. Tot ze op een keer een actrice die wat op haar lijkt een tekst ziet aframmelen op televisie. Het momentum. “Dat kan ik ook! En misschien zelfs beter”, denkt de jonge Robbie. Ze maakt haar middelbare school af en besluit haar kans te wagen in het verre Melbourne.

Als ik scenario’s lees, vind ik de mannelijke personages meestal veel interessanter dan de vrouwelijke. Dat kon het niet langer aanzien.

De kick-off

Het vergt een portie lef om als zeventienjarige op eigen benen te staan in een miljoenenstad waar je niemand kent. “Ik was heel bang in het begin, het was een sprong in het onbekende. Ik kon in het weekend niet zomaar eventjes naar huis als ik me slecht voelde. Het was gewoon te ver. Melbourne was voor mij het buitenland.” Met de vechtlust van een pitbull zet Margot Robbie door. Ze weet het hoofd boven water te houden met een baantje in de fastfoodketen Subway en krijgt na enkele castings een eerste rolletje in de moeder aller soaps ‘Neighbours’. Twee en een half jaar lang leert ze de kneepjes van het vak en komt erachter dat ze niet enkel van de camera houdt, maar ook van de teamspirit op de set. Het is al snel duidelijk dat de serie slechts een opstapje is naar een grootse carrière. Met de hulp van een stemcoach perfectioneert ze haar Amerikaanse accent en niet veel later zit ze op het vliegtuig richting Hollywood …

3/

MARGOT MEPT LEO

“Gek genoeg voelde ik me in Los Angeles meer op mijn gemak dan in Melbourne. Toen ik aankwam in Amerika was ik niet langer het wereldvreemde tienermeisje.” Had ze een plan B achter de hand? “Serieus? Ik had voor mijn vertrek aan de scenaristen van ‘Neighbours’ gevraagd om mijn personage te laten sterven. Zo was er zeker geen weg terug.” Ze begint haar Amerikaanse carrière als airhostess in de dramaserie ‘Pan Am’, maar de reeks wordt al na het eerste seizoen stopgezet.

Uiteindelijk is het de ontmoeting met Martin Scorsese die Robbies grote doorbraak forceert. De regisseur is op zoek naar een jonge vrouw om de echtgenote te spelen van Leonardo DiCaprio in ‘The Wolf of Wall Street’. Twee opmerkelijke gebeurtenissen markeren haar status van steractrice. Tijdens de casting gaat ze zo op in haar beleving van gefrustreerde echtgenote dat ze Leo totaal onverwacht een mep verkoopt. Waarop Scorsese van puur excitement rechtspringt uit zijn stoel. Later op de set waagt het koppel zich aan een gewaagd spelletje dat erg doet denken aan ‘de’ scene uit ‘Basic Instinct’. Halleluja, Hollywood heeft zijn nieuwe Sharon Stone gevonden! Maar tegen alle verwachtingen in verruilt Margot Robbie haar greencard voor een ticket naar Londen.

Margot Robbie

From London with love

Je zult Margot Robbie nooit in haar camper zien vluchten tussen twee scènes in. Ze haat eenzaamheid en hangt het liefst rond bij de crew. Tijdens de avant-première van ‘Suite Française’ in Londen besluit het onafscheidelijke productieteam samen te blijven. Het clubje huurt een huis in de wijk Clapham waar ze de tijdelijke buren worden van Vivienne Westwood, Jason Statham en de verrukkelijke Joanna Lumley. Die internationale uitwisseling mondt uiteindelijk uit in … een huwelijk. In december 2016 trouwt de Australische actrice met de Britse regieassistent Tom Ackerley die ze tijdens de opnames van bovengenoemde film leerde kennen. Maar ondanks de ring rond haar vinger blijft ze onvoorwaardelijk trouw aan haar ‘gang’.

In die tijd richt ze ook haar eigen productiehuis LuckyChap Entertainment op. “Als ik scenario’s lees, vind ik de mannelijke personages meestal veel interessanter dan de vrouwelijke. Ik kon het niet langer aanzien.” Ze neemt onmiddellijk de productie van ‘I, Tonya’ in handen en keert terug naar de States. “Nu er zulke grote belangen op het spel staan, hebben we besloten om ons hoofdkwartier in Los Angeles te vestigen.” Een juiste beslissing. De projecten volgen elkaar in sneltempo op. ‘Suicide Squad 2, Marion’ - de vrouwelijke versie van Robin Hood - en last but not least Barbie, in een coproductie van Warner Bros. en Mattel.

4/

#metoo

Enkele weken na de arrestatie van Harvey Weinstein wordt Margot Robbie gebombardeerd tot de spreekbuis van alle vrouwen in de filmindustrie. Als voorbereiding op haar open brief praat ze met vrouwen uit alle lagen van de entertainment business: actrices, setdressers, regieassistentes, make-upartiesten … “Aanranding raakt ons allemaal. Ik vond het belangrijk om iedereen een stem te geven, ook de slachtoffers achter de schermen, die niet in blokletters op de aftiteling staan.”

Margot Robbie heeft een vlijmscherp politiek bewustzijn. In naam van de democratie roept ze iedereen op om te gaan stemmen. “In Australië is er stemplicht. Wie niet in het stemhokje verschijnt, krijgt een boete. Ik vind dat een geniale wet.” Robbie heeft ook een gigantisch groen geweten. “Wij haalden vroeger drinkwater uit een reservoir. Ik heb als kind ervaren hoe kostbaar elke druppel water is. Duurzame reflexen als verspilling tegengaan, afval sorteren en zuinig omspringen met energie zitten in mijn systeem. Ook plastic zakjes heb ik al lang geleden uit mijn leven verbannen. In Australië is duurzaamheid een manier van leven. Sinds ik in Los Angeles woon, rijd ik met een elektrische wagen.”

Vlak voor mijn vertrek naar Hollywood vroeg ik aan de scenaristen van ‘Neighbours’ om mijn personage te laten sterven. Zo was er zeker geen weg terug.

Passion for fashion

Film mag dan haar grote liefde zijn, het nieuwe gezicht van Chanel heeft ook een serieuze boon voor mode. Haar ogen lichten op als ze terugdenkt aan haar bezoek aan de archieven van het Franse modehuis, in het gezelschap van de pas overleden Karl Lagerfeld. “Coco Chanel wist de tijdsgeest te vatten, ze heeft de vrouwenemancipatie een enorme boost gegeven. Karl Lagerfeld heeft haar gedachtegoed vertaald naar vandaag. Ik had het geluk dat ik in december vorig jaar backstage mocht meewerkan aan het defilé van Chanel Métiers d’Art Paris-New York in het Metropolitan Museum of Art in New York. Een ongelofelijke ervaring! Ik voelde me net Alice in Wonderland.”

De rode loper is voor Margot Robbie part of the job, maar dat was ooit anders. “Het heeft een tijdje geduurd voor ik eraan gewend was, maar nu geniet ik ervan. Nadenken over de juiste rodeloperlook heeft iets van een nieuw personage creëren. En dan gepamperd worden door een professioneel team van kappers en visagisten ... Al die onzichtbare mensen die in de schaduw werken om ons, actrices, in de spotlights zetten. Ik kan ze niet genoeg bedanken.”