Getest: 24 uur in fietsbroekje

Geüpdatet op 11 juli 2019 door Carolien Swinnen en ELLE België Foto’s: Justin Paquay
Getest: 24 uur in fietsbroekje

Ik ben grote fan van mijn eigen bubble butt, maar of ik die in strakke bicycle shorts moet hijsen? Mijn entourage reageert verdeeld.

1/

Voor ik aan mijn relaas begin moet ik iets bekennen, liefste lezer. Ik kan niet fietsen. Het klinkt ongeloofwaardig, dat besef ik, maar het is helaas geen grap. De laatste keer dat ik op een fietszadel zat - met uitzondering van een paar spinningsessies in de fitness - was ik tien jaar oud. Het rode fietsje waarop ik rondscheurde in de speelstraat bij mijn grootouders staat nog steeds bij hen in de garage. Ik groeide op in het drukke Brussel, waardoor ik van mijn ouders in onze buurt niet mocht fietsen. Ik nam als 12-jarige al alleen de metro en voor ik het wist zat ik op de universiteit, zonder grotemeisjesfiets. Dat er een groot gat gaapt in mijn fietscultuur, besefte ik pas toen ik een lief opdeed uit een plattelandsdorp. Toen ik in het weekend bij zijn ouders op bezoek ging, kwam het paniekmoment. “Zullen we een ijsje halen? Je kunt de fiets van mijn moeder nemen.” Crap. Ik wou niet door de mand vallen als stadskip en daar stond ik dan. Aan de kant van een landweggetje met een gigantische tweewieler aan de hand. In minirok. Ik besteeg het monster klungelig en viel er meteen langs de andere kant weer af. “Moet ik het zadel verlagen?” vroeg mijn lief bezorgd. Ik schudde resoluut van nee. Ik kroop er weer op, schaafde mijn scheen aan de pedaal, trapte wiebelend een paar meter vooruit en reed de berm in. 

2/

22.43 u - DE AVOND ERVOOR De catwalks dicteren dat je een fietsbroek vandaag lekker op het werk kan dragen, of je nu fietskoerier, CEO of kleuterjuf bent. Het leek me een lollig idee om de korte legging zelf te dragen, maar nu ik hier thuis voor de spiegel sta in iets dat ik moeilijk anders kan omschrijven dan ‘een sportbroekje uit de lagere school’, vind ik het een stuk minder grappig. In de tweedehandswinkel vond ik een opvallend exemplaar-met-pythonprint, dat allesbehalve flatteert. Het ding accentueert alles wat niet benadrukt moet worden. Mijn onderbuik lijkt boller, mijn dijen hobbeliger, mijn benen korter. Hoge hakken lijken me een vereiste, en een lange blazer kan het smakeloze van het shortje opheffen. Vooral geen decolleté. Ik trek de rest van de outfit aan en ben best tevreden. In de spiegel staart nu een vrouw met zelfvertrouwen terug, net dat tikje meer CEO dan fietskoerier.

fietsbroekje mode fashion trend bicycle shorts streetstyl

3/

08.27 u - VINDE GIJ MIJN GAT NIET TE DIK IN DEZE SHORT? Ik sta in vol ornaat aan de deur van de badkamer te wachten tot mijn vriend uit de douche komt. Hoe zal hij reageren? Ik ben voorbereid op zowel “Wat is dat nu weer?” als “Zo hoef ik niet samen met jou gezien te worden, hoop ik?” In dat laatste geval zou hij alluderen op de feestjes waar ik hem soms heen sleur, gekleed als cowgirl of Oostenrijkse prinses, of in spandex met vissenschubbenprint. De deur gaat open en hij verschijnt dampend in een badhanddoek. “Sinds wanneer draag jij shorts?” Dát valt mee. De look blijkt minder spraakmakend dan verwacht. 

4/

09.15 u - EN ROUTE Het was geweldig passend geweest als ik met de fiets naar het werk zou gaan vandaag, maar beste lezer, jij weet waarom ik de auto neem. Mijn collega’s vertel ik dat je niet kan fietsen met hoge hakken. 

5/

11.36 u - DE MAN MET DE HAMER Ik kruis de hoofdboekhouder in de gang van onze redactie. Zoals werkelijk elke dag draagt hij een keurig wit hemd op een donkerblauwe jeans. Hij is net zo geïnteresseerd in mode als ik in de wielerkoers. Ben je gaan sporten?” Hij glimlacht met geamuseerde blik. Denkt hij nu echt dat ik vergat mijn sportbroek uit te trekken? “Dit is de nieuwste mode voor de zomer, meneer”, antwoord ik. “Vindt u het niet beeldig?” Ik maak een pirouette. “Zolang mijn vrouw dat straks niet draagt, is het prima.” 

6/

15.15 u - KIM K. COUTURE Gelukkig kan ik bij de stagiaires wel rekenen op een grote liefde voor mode. “Bicycle shorts worden echt hot deze zomer!” zegt er eentje. Dank je, antwoord ik, alsof het een compliment was. Dat was het niet. “Ik vind het eerder een look voor heel dunne, lange meisjes”, zegt ze. “Modellen en zo”. Ik doe mijn best niet te nors te kijken. “Allez, tof dat jij het aandurft,” gaat ze verder, “maar het heeft wel een hoog Kim Kardashian-gehalte.” Zeker en vast geen compliment. 

7/

21.15 u - FIGHT THE POWER Mijn body positive vriendinnen zijn er gelukkig als de kippen bij om te ontkrachten dat je alleen strakke shortjes mag dragen met een modellenlijf. “Het is niet de meest flatterende look, Carolien, maar laat godverdomme nooit iemand zeggen wat je wel en niet mag dragen!” Je hoort het. Voel je het kriebelen om je favoriete jeans in te ruilen voor een fietsbroek? Ga er dan lekker voor. En kan je nog fietsen ook? Niet stoefen.