Hoeveel verdienen modellen nu echt?

Gepubliceerd op 6 maart 2019 door Marie Guérin en ELLE België
Hoeveel verdienen modellen nu echt?

Model zijn, velen beschouwen het als hun absolute droomjob. Maar hoe zit dat eigenlijk in realiteit? Als we kijken naar het loon van een model, dan valt dat vaak behoorlijk tegen. We verklappen je hoeveel modellen nu eigenlijk echt verdienen.

1/

Geen vast salaris

model, geld, shoot

Wat schuift dat nu eigenlijk, model zijn? Als model heb je geen vast loon, want je salaris hangt af van verschillende factoren. Zo bepalen je opdrachten, contract en ervaring hoeveel geld er binnenkomt. "Een model verdient pas goed als ze het echt gemaakt heeft", zegt Marc Dochez, algemeen directeur van Dominique Models Agency. "Een beginnend model verdient aan een defilé in Parijs 1200 euro bruto. Van dat bedrag gaat 20% naar het agentschap en dan moeten de belastingen er nog vanaf getrokken worden. Uiteindelijk houdt het model nog 400 euro over voor zichzelf, wat maar net genoeg is om van te leven. Een topmodel, daarentegen, kan enkele duizenden euro's meer binnenhalen."

Het 19-jarige model Claire Laffut geeft ons een inkijkje in haar financiële situatie: "Mijn vorige campagne bracht me 1300 euro netto op. Op mijn jonge leeftijd ben ik al zelfstandig, wat allesbehalve gemakkelijk is. Als student ben je zelfstandig in bijberoep, maar ik ben een vroegtijdige schoolverlater en moet dus alles aan de volle pot betalen. Zelfs mijn boekhouding doe ik zelf.", aldus Laffut.

2/

Speel het veilig

Hoeveel verdienen modellen nu echt? - 2

Model zijn kan je vergelijken met het leiden van een eigen bedrijf. "Sommigen modellen hebben een zelfstandig statuut, voor studenten is dat zelfstandig in bijberoep, andere modellen laten zich begeleiden door adviesbureaus zoals Smart. Het bepalen van je statuut is zeer belangrijk voor je tekent bij een agentschap. We raden minderjarigen ook aan om hun inkomen op een geblokkeerde rekening te zetten tot ze 18 jaar zijn", zegt Jean-François Sauvenier, voorzitter van de Belgische Vereniging van Modelagentschappen.

Op de site van BVMA vind je ook een inkomensindex terug die is opgedeeld in tien verschillende loontarieven. Daar valt te lezen dat een beginnend model 215 euro verdient voor een shoot die twee uur duurt, terwijl een topmodel er 950 euro voor krijgt. Model zijn blijkt dus niet altijd en niet voor iedereen de ideale carrière.

Meer info vind je op de site van de BVMA.

(vertaling door stagiaire Morrigan Penninck)