Binnenkijken: sereen wonen in de stad

Geüpdatet op 17 december 2020 door ELLE België
Binnenkijken: sereen wonen in de stad

opening postuum

Een dakappartement wordt al snel geassocieerd met een claustrofobische zolderkamer, maar deze woonst bewijst het tegendeel. Je leeft er als in een luchtbel, hoog boven de stad. 

Ik ontmoet Annelies, die samen met haar vriend op de bovenste verdieping van het gebouw woont. Twee jaar geleden kocht haar vriend het dak, destijds was het nog een gewone studio, maar deze zomer werd het volledig verbouwd. Een renovatie van lange adem, maar het appartement is, op een paar kamers na, zo goed als af. Annelies vertelt me graag meer over de woning: "Het is een goed compromis tussen in de stad wonen, en tegelijkertijd er ook buiten wonen. Het lijkt alsof je ergens boven de stad „hangt” en dat geeft een fijn gevoel. De infrastructuur van de woning is bewust heel open gehouden, om zoveel mogelijk ruimte te creëren. Eigenlijk draait het om het principe van „buiten kijken”.

De hele unit is zo gebouwd dat je direct binnenkomt in de hal, die je begeleidt naar de eetkamer en de keuken. Boven het aanrecht in de keuken is er een trap geplaatst. Alle andere kamers, zoals de badkamer, het toilet en de slaapkamer, zitten weggewerkt in de kasten langs de hal. Zo valt er in het volledige appartement geen enkele losstaande kast te bespeuren, alles is ingebouwd. Het resultaat is een modeste woning met veel licht en bewegingsvrijheid.

_GD32868

_GD32954

_GD32951

"Boeken en kunst zijn voor mij essentieel in een interieur. Ik ben thuis grootgebracht met kunst en dat aspect integreer ik nu zelf ook in mijn eigen woning.” Annelies is oprichtster en eigenares van POSTUUM, een online platform en universum, een dagboek en galerij. Een e-shop waar zorgvuldig uitgekozen ontwerpers en artiesten hun werk kunnen presenteren en verkopen. Een plek voor ‘slow art’ in een snelle wereld). Het draait ook om de durf om mooie dingen te maken. Het proces is vaak heel technologisch, maar het wordt niet losgekoppeld van het authentieke en dat vind ik boeiend. Ook voor ons eigen interieur. Het is een perfect evenwicht tussen oud en nieuw. Ook mijn vriend is vaak bezig met productontwikkeling, waardoor we het strakke, moderne graag combineren met het romantische in huis. Het appartement toont strakke lijnen, maar we kleden het aan met meubelen en voorwerpen die leven.”

_GD32909

_GD32931

_GD32939

_GD32935

_GD32923

_GD32880

_GD32955

„Decoratie, of ook meubelen, moeten een functie hebben, al is het maar een esthetische functie. Als je een schilderij hebt hangen in huis en niemand kijkt ernaar, dan is dat maar een triestig schilderij eigenlijk. En dat is ook zo met alles in huis. We durven objecten te koesteren in huis.”

„Enkele jaren geleden ben ik bij een taxidermist in de leer gegaan, waardoor ik nu veel bezig ben met kunstinstallaties bestaande uit opgezette dieren. Als je hier rondkijkt, dan vind je hier niet zoveel opgezette dieren terug en dat wil ik voorlopig nog zo houden. Wanneer je met een bepaalde ambacht te veel bezig bent, dan wordt je na een tijdje te kritisch. Het enige wat er nu in huis van staat is, is dit vogeltje hier op tafel, een paar vlinders in de hal en een schildpad boven. Je kan er soms niet meer onbevangen naar kijken, zoals een schilder die geen schilderwerk meer in zijn huis kan hangen.”

_GD32911

_GD32891

_GD32904

_GD32946

_GD32879

„De meeste decoratiespullen in huis zijn een mix van vondsten en cadeau’s van vrienden of familie. Dit heb ik bijvoorbeeld gekregen van mijn schoonzus. Het heet Chronos en als je het in het licht houdt, beginnen de plaatjes te draaien. Het wekt energie op. Heel leuk als je hier in de ochtend in de eetkamer toekomt en het ding begint zot te draaien omdat de zon binnenzit.”

_GD32965

_GD32864

_GD32884

„Deze houten spie die hier uit de kast komt is eigenlijk een boot die bij COS in de etalage stond. Voor hun nieuwe seizoen vroeg COS me om een installatie te maken ronds hun thema scheepsbouw. Toen we hier zijn komen wonen, dan vond ik er niets beters op om hem hier te plaatsen. Het is zo leuk als objecten ongewild zo goed bij elkaar passen.”

„Mijn vriend liet een trap in het midden van de ruimte plaatsen. Die precieze plaatsing geeft een bepaalde geborgenheid, hoewel het de ruimte breekt. Dan kwam het idee om er van alles en nog wat willekeurig op te hangen, al wist ik niet goed hoe. Op een gegeven moment had mijn vriend magneten besteld voor een van zijn vele projecten en vervolgens ben ik die magneten er ongeorganiseerd beginnen opgooien en op die manier begint de trap langs de onderkant beetje per beetje vol te hangen.”

_GD32916

_GD32902

_GD32897

_GD32895

Wil je meer te weten komen over POSTUUM, surf dan naar hun website!

Architect: Komaan! Architecten

(Stagiaire Oona Smet)