City Guide: Sydney

Geüpdatet op 23 februari 2021 door Trish Nagy, Mia Sharp en Tine
City Guide: Sydney

De ELLE Green City Guide gidst je de komende maand langs 's werelds meest duurzame steden en bundelt de favoriete eco-friendly adressen van de ELLE-redacties ter plaatse. Van zero-waste San Francisco tot sustainable Sydney met tussenstops in Vancouver en Singapore en helemaal terug naar Kopenhagen. Het leven zoals het is ... Green. Deze week: Sydney.

Sydney is al jaren een toeristische hotspot, en groeide dankzij het masterplan ‘Sustainable Sydney 2030’ uit tot een utopia voor groene ontdekkers. Op de duurzame agenda: alleen nog straatverlichting met energiezuinige ledlampen, een sterk uitgebreid fietsroutenetwerk en een groene zone met 716 nieuwe bomen.

1/

Hotels

 1. Paperbark Camp

Op twee en een half uur rijden van Sydney (yes, de afstanden in Australië zijn ‘huge’!) ligt het idyllische Jervis Bay. Je vindt er luxetenten met alle comfort verspreid in een uitgestrekt eucalyptusbos. Vergeet omheiningen, hier krijg je onbeperkte toegang tot de weelderige natuur.jervis bay

 1. Only Wolgan valley

Iets meer landinwaarts (oké, op drie uur rijden, maar het is de rit meer dan waard ...) kun je inchecken in een van de alleenstaande low impact-villa’s met zicht op Wolgan Valley National Park. Proef van de lokale specialiteiten, dompel je onder in de chemicaliënvrije spa of trek te paard de natuur in voor het ultieme vrijheidsgevoel.

2/

Vintage Shops

 1. The Vintage Clothing Shop

Vintage shoppen is de manier om mindful te winkelen zonder schuldgevoel. De kick wanneer je een pièce unique op de kop tikt! The Vintage Clothing Shop is een paradijs voor schattenjagers en heeft voor elk type en elke portemonnee wel iets te bieden.

 1. Reuze Vintage

Reuze Vintage ging zeven jaar geleden open en groeide in geen tijd uit tot het instituut voor betaalbare tweedehandskleding in Sydney. De shop focust op Australisch design van 1950 tot nu. Voor wie graag een stukje Australië meeneemt naar huis ... 

3/

Concept Stores

 1. The Standard Store

Een luchtig ingerichte, 100% ecovriendelijke shop met (bijna) uitsluitend Australische labels. The Standard Store is gespecialiseerd in handpicked labels en beperkte oplages van lokale designers. Geen wonder dat hipsters met een groen geweten hier de deur platlopen. the standard store

4/

Restaurants

 1. Nomad

Nomad maakt het verschil met een duurzaam businessplan en een 100% lokale kaart. Vergeet flessenwater, hier wordt het water ter plaatse gefilterd, gekoeld en gebotteld. Bovendien doneert het restaurant  10% van zijn inkomsten uit water aan het Whole World Water Fund.

 1. Red Lantern

Red Lantern is naast ‘s werelds meest bekroonde Vietnamese restaurant ook het meest eco-inventieve. Het keukenteam introduceerde het eerste wokken-zonder-watersysteem en ontwikkelde een eigen methode om gebruikte kookolie om te zetten in biobrandstof.

Red Lantern banh xeo-pannenkoeken van gepofte rijst gevuld met varkensvlees en tijgergarnalen, opgediend met verse groenten en heldere bouillon.
 1. Yulli’s

Yulli’s gaat verder waar het gemiddelde vegan restaurant stopt. Het eten is er buitengewoon lekker, de sfeer urban cool, het huisgebrouwen bier van hoog niveau en de menukaart wordt gesmaakt door iedereen. Zelfs de meest verstokte vleeseters krijgen hier last van keuzestress.

yulli's
De specialiteit van Yulli's: Jian Dui, sesamballetjes met gepekelde radijs, komkommer en geroosterde pinda's, geserveerd op een groen blaadje.

5/

Coffee & co

 1. The Grounds of Alexandria

Deze koffiebranderij annex grand café met ecologische tuin strekt zich uit over de terreinen van een oude taartenfabriek. De kaart is een hemelse opsomming van verse, lokale specialiteiten op basis van eerlijk geproduceerde ingrediënten. Om het groene bewustzijn bij de klanten te stimuleren, krijgen carpoolers of fietsers hier een gratis koffie.

 1. Sanduba

Sanduba serveert gezonde, vers bereide maaltijden met respect voor mens en milieu. De koffiebekers zijn 100% biologisch afbreekbaar en voedseloverschotten worden gedoneerd aan liefdadigheidsorganisaties.  

6/

Wellness

 1. Luna Beauty Apothecary

Gepersonaliseerd advies en 100% natuurlijke verzorgingsproducten. Luna Beauty Apothecary is niet voor niets de coup de coeur van ELLE Australië. Het beautyteam focust vooral op gezondheid en benadert het concept wellness op holistische wijze.

7/

Sightseeing

 1. Wendy’s Secret Garden

Om de dood van haar man en haar enige dochter te verwerken, stopte kunstenares Wendy Whiteley al haar energie in de aanleg van een verborgen tuin op een braakliggend stukje grond om de hoek. De geheime oase groeide uit tot een plek voor stilte en bezinning. Vijfentwintig jaar later staat Wendy, samen met een team van vrijwilligers, nog steeds in voor het onderhoud en beheer van de tuin.