Dit is de work-out die mijn leven veranderd heeft

Geüpdatet op 11 juni 2019 door Laure Vandendaele
Dit is de work-out die mijn leven veranderd heeft

Nooit gedacht dat ik na mijn kleutertijd nog zo vaak op een trampoline - excuseer, rebounder - zou staan.

lauren kleban lekfit bounce

Hoe het me vaak vergaat: ik reserveer een plaatsje in de sportles, beland na het werk in de file (zelfs als ik op tijd vertrek), kom een kwartier te laat toe, ga dan maar naar huis en zie 15 euro van mijn bankrekening verdwijnend. Frustrerend op zijn minst. Tot ik eind vorig tijdens een filmpje zag waarin actrice Busy Philipps (die je nog kent van Dawsons Creek) haar favoriete trampoline workout afwerkte op het terras van haar hotel in New York. Daarvoor had ze enkel haar computer, een trampoline en een gaatje in haar agenda nodig. Wie het nieuwbakken sociale mediafenomeen Philipps op Instagram volgt, weet dat ze haar dag het liefst op een trampoline in de tot sportstudio omgebouwde garage van voormalig professioneel danser Lauren Kleban, oprichtster van Lekfit, begint. Ze volgt er ‘It’s Bounce’, een vijftig minuten durende workout die stukje cardio op de trampoline, dat je vanaf nu een 'rebounder' noemt, afwisselt met spieroefeningen met gewichtjes of een resistance band.

busy philipps lekfit sweat
Trouwe Lekfit-fan Busy Philipps

Wanneer ze voor het werk in een uithoek van het land verblijft, streamt Busy een lesje wanneer het haar uitkomt. Dat wil ik ook: sporten wanneer mij dat uitkomt, zonder gebonden te zijn aan de lesuren van mijn lokale gym of yoga studio. Een maandabonnement kost me omgerekend zo’n 25 euro, een koopje in vergelijking met de lesjes in de studio in Los Angeles, waar je meer dan 30 euro per les betaalt.

1/

In de sportwinkel shop ik een trampoline (hoeft je echt geen stukken van mensen te kosten), wat handgewichtjes en de volgende ochtend installeer ik me vol goede moed voor mijn computer, die ik op een stoel in de gang zet. Iedere week komen een nieuwe ‘It’s Bounce’ en ‘It’s Sculpt’, een iets rustigere workout die invloeden van ballet, yoga en pilates combineert, online. Wie streamt heeft dus een intussen een uitgebreide bibliotheek om filmpjes uit te kiezen. Hoewel ik maar achter een computer sta, heb ik toch meteen het gevoel dat ik echt deel uitmaak van de bende heen en weer springende grieten. Kleban laat je aandacht nooit verslappen en begeleid je iedere minuut van de les. Ze toont precies in welke spieren je bepaalde oefeningen moet voelen branden waardoor je zeker weet dat je ze – zelfs aan de andere kant van de wereld – perfect uitvoert. En doe je dan wel je best als er geen groepsdruk is en je daar toch maar wat in je eentje staat, ligt of springt? Ik vroeg het me vooraf ook af. Toch blijk ik over voldoende discipline te bezitten om er voor de volle 100 procent voor te gaan. Soms is een beenoefening zodanig pittig dat ik wel even moet pauzeren, maar ik heb ik in die maanden dat ik nu bounce, iedere les tot een goed einde gebracht. Bovendien duurt iedere les 'maar' zo'n 50 minuten. Dat is een pak intimiderend dan 1 uur. Vijftig minuten, dat is even lang als een lesuur in het middelbaar en we weten allemaal - looking back - dat dat peanuts is.

2/

bounce 6.6.18 ♥ #getlekfit

Een bericht gedeeld door LEKfit ♥ Boutique Fitness (@lekfit) op

Wie dacht dat trampolines voor kinderen waren, heeft het verkeerd. Het is de perfecte manier om je hartslag flink de hoogte in te krijgen zonder je knieën te belasten, maar het zweet gutst binnen de kortste keren van je lijf.  Na een blok van tien minuten ‘bouncen’ volgen de oefeningen voor de armen, daarna gaan we weer de trampoline op en nadien zijn de benen aan de beurt. Lauren sluit iedere les af met een klein feestje op een bekende hit. Paardenstaartjes worden losgemaakt en er wordt sexy met heupen gezwierd. Ik doe – zonder enige gêne, geen mens die me ziet – vrolijk mee. Na de cooldown geven mijn bounce buddies en ik elkaar een welverdiend applaus. "You've made it", zegt Lauren met dat mierzoete stemmetje van haar. Het beste van al? Het is 8u30 en mijn work-out voor die dag zit er al op. Score!

Lekfit is iets voor jou als je:

Lekfit essentials

www.lekfit.com