Wow: Daarom bannen meer dan 60 festivals glitter

Gepubliceerd op 17 mei 2018 door Maxine Detaellenaere
Wow: Daarom bannen meer dan 60 festivals glitter

Niets leuker dan met een glittermake-upje de Tomorrowland-wei ophuppelen, toch? Think again, want je schijnbaar onschuldige festivalversiering is een ramp voor het milieu.

62 Britse muziekfestivals hebben dit jaar beslist om tegen 2021 alle wegwerpplastic te bannen. Op muziekevents zoals Bestival en End of the Road zal je onder meer plastic flesjes en rietjes niet meer tegenkomen. Maar op de lijst met verboden producten staat naast de usual suspects ook een verrassend product: glitter.

Waarom staat dit glinsterende sterrenstof nu tot op de zwarte lijst? Glitter is heel wat minder onschuldig dan je zou denken. Het behoort namelijk tot de microplastics, die zeer schadelijk zijn voor het milieu. Vooral de fauna in de oceanen lijdt sterk onder de vervuilende effecten van dit soort deeltjes, aangezien vissen glitters als voedsel aanzien.

Mogen we dan vanaf nu nooit meer de Tinkerbell-toer opgaan? Verschillende merken bieden gelukkig al biologisch afbreekbare glitter aan. Met deze vijf producten zit je sowieso safe:

Pssst... staan deze 5 Europese muziekfestivals trouwens al op je bucket list?