Met deze vijf slimme budgettips heb je altijd genoeg geld

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door Maxine Detaellenaere
Met deze vijf slimme budgettips heb je altijd genoeg geld

Iets te ijverig geweest tijdens het solden shoppen? Hou je op het eind van je geld vaak een stuk maand over? Met deze vijf handige tips blijf je uit de rode cijfers (en kan je jezelf regelmatig verwennen met een extraatje)!

#1 Hou je uitgaven bij

Heb je vaak het gevoel dat een groot deel van je zuurverdiende centen in rook lijkt te zijn opgegaan? We staan er soms echt niet bij stil hoe regelmatige kleine uitgaves snel kunnen aandikken tot grote bedragen. Wanneer je je uitgaven een maand bijhoudt, ontdek je al snel waar je geld stiekem naartoe gaat. Zo zie je of je niet beter die dagelijkse latte laat staan zodat je meer geld overhoudt voor een schattige micro bag.

geld, budget, solden, sparen, rekening, geldzaken, tips

1/

#2 Maak een budget

Nee een budget opstellen klinkt absoluut niet sexy. Maar je hart die een slag overslaat, telkens wanneer het betaaltoestel in de winkel iets te veel tijd nodig heeft om je betaling te aanvaarden - slik, staat er wel nog genoeg geld op mijn rekening? - is allesbehalve een pretje. Bijt dus op je tanden en neem je geldzaken eens grondig onder de loep. Wat zijn je inkomsten? Wat zijn je vaste kosten? Welk bedrag wil je maandelijks sparen? Wanneer je een duidelijk zicht hebt op hoeveel je maandelijks kan uitgeven, geeft dit je een gevoel van rust en controle.

geld, budget, solden, sparen, rekening, geldzaken, tips

2/

#3 Betaal met cash

Een handige truc om binnen budget te blijven is cash geld af te halen en je kaart thuis te laten wanneer je boodschappen doet. Zo zie je duidelijk hoeveel geld je nog hebt om de rest van de maand mee verder te kunnen. Deze tip werkt ook goed wanneer je uitgaat. Zo raak je tijdens een avondje stappen niet in de verleiding om nog een paar extra gin-tonics van 12 euro achterover te slaan. Dat bespaart je niet alleen een mogelijke kater, maar ook heel wat centen.

geld, budget, solden, sparen, rekening, geldzaken, tips

3/

#4 Zorg voor een buffer

Wanneer je budgetteert, hou dan ook rekening met onvoorziene kosten. Een doktersbezoek, een ongeluk met je auto of een kapot toilet kan snel een hap uit je budget nemen. Creëer dus altijd wat financiële ademruimte. Je kan dit ongemerkt doen door je inkomsten iets te onderschatten en je uitgaven iets te overschatten. Verdien je bijvoorbeeld € 1548 euro, hou dan € 48 als buffer. Bedraagt je huur € 570, budgetteer dan € 600. Zo heb je altijd wat geld als reserve. Blijkt op het einde van de maand dat je niet alles nodig had? Zet het geld dan op je spaarrekening, of spendeer het aan tip 5.

geld, budget, solden, sparen, rekening, geldzaken, tips

4/

#5 Verwen jezelf af en toe

Natuurlijk wil dit alles niet zeggen dat je nooit meer geld mag spenderen. Integendeel, juist door bewuster met je geld om te gaan en je uitgaven beter in de gaten te houden, hou je meer centen over om jezelf af en toe eens in de watten te leggen met een luxueus geschenkje voor jezelf!

geld, budget, solden, sparen, rekening, geldzaken, tips