Zo maak je de perfecte foto’s van je feesttafel

Geüpdatet op 15 december 2020 door ELLE België
Zo maak je de perfecte foto’s van je feesttafel

Oké, dit jaar is het dus jouw beurt om een kerstdiner te organiseren met de allure van een sterrenrestaurant. Neem voor je aan tafel schuift nog even de tijd om je styling vast te leggen. Vier lastminute tips voor het perfecte plaatje.

Tijdens de Canon Experience Days sprokkelden we enkele praktische tips van de Canon-professionals om je kersttafel like a pro te fotograferen.

1. Kies de juiste cadrage

Selecteer het kader. Want niet alle interieurs zijn even fotogeniek. (Denk maar aan de claustrofobische woonkamer van tante Julia die al jarenlang een gepassioneerd verzamelaar van porseleinen beeldjes is). In dit specifieke geval is het moeilijk om een breed overzichtsbeeld te maken waar de feesttafel tot zijn recht komt.

Focus niet enkel op de tafel zelf maar ook op omgeving errond voor een uitgepuurd beeld dat je tafelstyling alle eer aandoet. Denk dynamisch en probeer je tafel vanuit alle mogelijke perspectieven te bekijken. Loop rond de tafel, buig door de knieën of ga desnoods op een stoel staan en verplaats eventueel de objecten die het beeld verstoren.

Oog voor detail. Staar je niet blind op het grote plaatje, maar probeer ook eens in te zoomen op een specifiek detail. Met close-ups van een kaars, een naamkaartje of een dennentakje breng je variatie in de beelden en kun je perfect de sfeer capteren.

Tip van de pro: een (klein) beetje valsspelen is toegestaan. Verwijder of bewerk storende elementen met de retouche tools.

1/

2. Laat je licht schijnen

Nog iets om mee rekening te houden: de lichtkwaliteit bij je thuis is niet dezelfde als in een professionele fotostudio. Om je foto's maximale diepte te geven en een feestelijke sfeer te creëren, heb je voldoende lichtreflectie nodig.

Hoe? Plaats wat extra lichtbronnen rond je onderwerp: een tafellampje, een staande lamp of de flash van je smartphone kunnen het verschil maken. De bedoeling is om een extra lichtpunt te voorzien om het licht te laten weerkaatsen.

Tip van de pro: gebruik een wit blad papier om het licht nog beter te laten weerkaatsen.

2/

3. Speel met kleur

Met kerst barsten de tafels van de kleurrijke details. Reden genoeg om ze in beeld te brengen. Zoom in op een ludiek, decoratief element boordevol kleur tegen een iets soberdere achtergrond.

Tip van de pro: je decoratieve feature krijgt nog meer impact als je hem scherpste tegen een vage achtergrond. De reflex EOS 200D van Canon is een goede investering voor een dergelijk resultaat.

3/

4. Vertel je verhaal

Van de voorbereiding tot de pousse-café, breng elke stap van je kerstdiner in beeld.  Maak mini fotoreeksen per thema (gerechten, decoratie, verlichting, ... ) en experimenteer met verschillende cadrages, perspectieven en formaten. Varieer met close-ups en sfeerbeelden. Maak daarna een selectie van de beste beelden en print je foto's af met de Canon SELPHY CP1300 of post ze in de vorm van een galerie op  Instagram.

Tip van de pro: creëer een link tussen de foto's door op elk beeld een terugkerend element te voorzien. Voor een 'stories' effect met succesgarantie!