Time verkiest #metoo-beweging tot Persoon van het Jaar 2017

Gepubliceerd op 7 december 2017 door Maxine Detaellenaere
Time verkiest #metoo-beweging tot Persoon van het Jaar 2017

Het gerenommeerde tijdschrift Time verkoos de 'Silence Breakers', de talloze vrouwen die zich uitspraken tegen aanranding en seksueel geweld, tot persoon van het jaar 2017.

#metoo

Als een vloedgolf klaterden deze laatste maanden de verhalen met #metoo over de (social) media. Vrouwen uit de filmwereld, de politiek en de journalistiek kwamen naar buiten met hun verhaal over seksuele intimidatie. Maar ook poetsvrouwen en secretaresses braken de stilte. Ondanks verschillende achtergronden of levenswijzen, brachten de gelijkaardige ervaringen van talloze mensen hen samen. Maar ook de angst, om een mogelijk ontslag of om aan de schandpaal genageld te worden, verenigde deze vrouwen. Die angst die hen soms al jarenlang het zwijgen oplegde.

time ashley judd women's march

Naar aanleiding van hun jaarlijkse Person of the Year-verkiezing, plaatste Time vijf vrouwen op de cover die de duizenden mensen representeren die dit jaar de moed hadden om ongepast gedrag aan te kaarten. Zo was Ashley Judd een van de eerste grote namen in Hollywood die producent Harvey Weinstein publiekelijk aanklaagde. Ook zangeres Taylor Swift siert de voorpagina, samen met oud-Uber-medewerker Susan Fowler, zakenvrouw Adama Iwu, en aardbeienplukker Isabel Pascual, die allen in hun eigen vakgebied seksuele intimidatie aan de kaak stelden.

women's march

Het doet ons denken aan de als het ware voorspellende Women's Marches die begin dit jaar wereldwijd in verschillende grote steden werden gehouden. Toen stroomden de straten vol met mensen die de inauguratie van de Amerikaanse president Donald Trump aanklaagden en pleitten voor het belang van vrouwenrechten en gelijkwaardigheid.

The times they are a changin'.