Paris fashion week: ‘Cocktails at five’ met Dries Van Noten

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Paris fashion week: ‘Cocktails at five’ met Dries Van Noten

What will Dries do? Het is elk seizoen een van de hoofdvragen tijdens de Parijse modeweek. Gisterenmiddag toonde Dries Van Noten een zomercollectie vol positieve vibes, fun en elegantie.

"We zeggen altijd dat de mode een reflectie is van wat er in de wereld gebeurt," aldus de Antwerpse ontwerper, "maar er gebeuren momenteel zo'n vreemde dingen, dat ik besloot in de mode te vluchten. De Dries Van Noten-vrouw is dit seizoen een heel gelukkige vrouw, ze heeft plezier met de kleren die ze draagt. Ze denkt: 'Cocktails at five, why not?'"

Vertrekpunt voor de kleuren, was het werk Femmes à leur toilette van Picasso, dat in het Musée National de Picasso in Parijs hangt. "Het is een soort collage van verschillende stukjes behangpapier met bloemen, strepen, steentjes, noem maar op. Objets trouvés, zonder gebruik te maken van een schilderborstel. Daarnaast zijn er ook prints geïnspireerd op behangpapier uit de jaren twintig en veertig, wilde jaren zestig motieven en eighties invloeden."

Dries Van Noten,modeweek,Parijs,PFW,zomer 2018,SS18,hotel de ville,picasso,femmes a leur toilette
'Femmes à leur Toilette' van Pablo Picasso (1938)

Belangrijk stuk in de collectie is de foulard, die voor Van Noten zoveel verschillende connotaties heeft: "Bourgeois, in de jaren zeventig en tachtig, de foulard met een grote broche vastgepind. Het is als een extra laag die je aan de collectie voegt, een afgewerkt stuk op een afgewerkt stuk. Daarom gebruikten we niet enkel de prints, maar dachten we ook na over de foulard als echt kledingstuk. Sommigen foulard lijken door de wind om het lichaam geblazen en op magische wijze als een jurk of rok vast gestikt."

Palm Springs in de sixties

"Ik wilde een visuele overload bekomen, met make-up en juwelen, elementen boven elkaar. Maar wel op een geloofwaardige manier. We keken veel naar jaren zestig foto's, Palm Beach, Palm Springs, vakanties in Jamaica, beelden met een optimistische vibe, met al die prachtige kleuren die ze toen gebruikten. Maar die gaven we een moderne touch. Ik wilde geen felle kleuren, eerder pastels, in onverwachte kleurencombinaties."

Wat de casting betreft koos Van Noten voor diversiteit: meisjes van verschillende origines en met verschillende uitstralingen, en opvallend veel new faces. "Het was onmogelijk om de honderdste show van vorig seizoen over te doen, toen hield het steek om al die vrouwen van verschillende leeftijden samen te brengen. Al liepen er nu ook vrouwen mee die er vorig seizoen ook waren, vrouwen die deel uitmaken van het huis."

Benieuwd naar onze favoriete silhouetten?