Game of Thrones voor dummies: dit moet je weten om mee te zijn

Gepubliceerd op 24 augustus 2017 door Isabelle
Game of Thrones voor dummies: dit moet je weten om mee te zijn

Draken? Winter is coming? Zombies? Incest? Khaleesi?! Waarover gaat die hele heisa toch?? 

Het zijn absurde tijden voor niet-fans van Game of Thrones. Was hun omgeving enkele maanden geleden nog relatief normaal, gaan alle gesprekken tegenwoordig over het kapsel van een zekere Jon Snow, loopt iedereen met wallen rond omdat er tot een gat in de nacht werd gebingewatched, lopen social media over van de spoilers over zombies en ridders én is er wekelijks wel een nieuw drama over gelekte afleveringen. Seizoen 7 van Game of Thrones, 's werelds meest populaire ketchupfest op het kleine scherm, draait op volle toeren en dat zorgt voor een goede dosis fantasy gekte, zoveel is duidelijk. Niet dat je zelf de volledige serie wil zien -draken? neen bedankt...- maar het zou stiekem toch leuk zijn om een beetje te weten waarover het allemaal gaat. Speciaal voor die heimelijk geïnteresseerde niet-fans: dit moet je weten om (van ver) mee te kunnen praten over het fenomeen: 

1/

WAT?

De TV-show Game of Thrones is gebaseerd op een fictieve boekenreeks van de Amerikaanse auteur George R. R. Martin: A Song Of Ice And Fire. Het epos bestaat uit zeven boeken, waarvan het allereerste, Game of Thrones, in 1991 uitkwam. Een dikke 26 jaar later is de man nog steeds aan het werk: The Winds Of Winter en A Dream Of Spring, de twee laatste boeken van de reeks, worden gelijktijdig geschreven en zouden “ergens in de komende jaren” moeten uitkomen, al kan Martin naar eigen zeggen geen datum plakken op de release ervan… De reeks ontlokte zowel lof als controverse omwille van de weinig verbloemde manier waarop onderwerpen als seks, geweld, politiek, incest en migratie aan bod komen. Niet voor tere zieltjes dus.

In 2007 kocht de Amerikaanse zender HBO de TV-rechten van het verhaal op, interessant detail: de show vordert aan zo’n grote vaart dat hij ondertussen de boeken heeft ingehaald. Daardoor heeft de serie de bovenhand genomen en onthult hij nu al plotwendingen die in de boeken nog niet aan bod konden komen. Het definitieve einde van de reeks heeft Martin al bedacht en ligt ergens in een kluis te rusten, voor het geval hij voor het afmaken van zijn levenswerk de pijp uitgaat…

ACHTERGROND?

2/

Game of Thrones speelt zich af in een fictieve wereld waarin seizoenen jarenlang kunnen aanhouden en magische wezens zoals draken voorkomen. Ondanks die fantastische elementen ligt de nadruk van het verhaal op de menselijke drama’s en intriges in Westeros en Essos, de twee grootste continenten van de wereld. Westeros bestaat grotendeels uit de Zeven Koninkrijken, elk onder invloed van één adelijke familie, die door één centrale macht -gezeten op de Ijzeren Troon- worden bestuurd. Je raadt natuurlijk al dat juist dàt stuk meubilair -en de vraag wiè erop mag zitten- voor alle commotie in de reeks zorgt. Jarenlang regeerde een geslacht drakentemmers, de Targaryens, over het rijk. De laatste koning ervan, bijgenaamd de Mad King, had ze niet allemaal op een rijtje en besloot op een mooie dag zijn eigen vazallen op de brandstapel te smijten, just for fun. Wat volgde was een gigantische opstand, het uitmoorden van de volledige Targaryen clan en de kroning van Robert Baratheon tot nieuwe koning van de Zeven Koninkrijken. Aan zijn zijde Cersei Lannister, dochter van één van de rijkste families van het land, en de machtige Starks, een clan die over het Noorden waakt.

Een tijdperk valt niet echt te plakken op de Game of Thrones wereld, maar grofweg heeft het veel weg van onze Middeleeuwen: mannen in ijzerwinkel, vrouwen in vloerlange gewaden, sanitaire voorzieningen die dat nog niet zijn en heel wat stenen burchten voor wie het geluk heeft niet in armzalige grotten of hutten te moeten leven.

PLOT?

3/

Eigenlijk lopen er drie verhaallijnen door elkaar:

Aan het begin van de reeks legt koning Robert na een dikke twintig jaar op de Ijzeren Troon op louche wijze het loodje, waarna de strijd om zijn opvolging in alle hevigheid uitbarst. Weduwe Cersei, die stiekem een incestueuze relatie heeft met haar tweelingbroer Jamie,  wil de macht voor haar bastaardkinderen, terwijl Roberts beste vriend en rechterhand Ned Stark het mysterieuze overlijden van zijn vriend onderzoekt. In hun kielzog proberen ook leden van andere machtige families -waaronder de Tyrells, de overgebleven Baratheons en de Greyjoys- hun pionnen te plaatsen. Voeg daar nog heel wat intriganten, nevenfiguren, wettelijke- en bastaardkinderen, een stel reuzenwolven, een meesterlijk coole dwerg en een vuurheks aan toe en je begrijpt dat het potje in Westeros snel overkookt.

Ondertussen speelt zich in Essos een heel ander verhaal af: Viserys en Daenerys Targaryen zijn de enige overlevende kinderen van de Mad King en doen er alles aan om hun troon terug te veroveren. Dat doen ze door Daenerys uit te huwelijken aan een machtige krijgsheer, Khal Drogo (die naast uitstekende paardrijcapaciteiten ook heel goed overweg kan met eyeliner en mascara, maar dit terzijde), in de hoop zijn zogenaamde Dothraki leger te kunnen inzetten tegen de families van Westeros. Viserys blijkt al snel een snul te zijn, waar Daenerys zich ontpopt tot bad ass koningin -de Khaleesi!- die uiteindelijk haar eigen leger samenstelt uit Dothraki, bevrijde slaven, huurlingen en zelfs draken.

De derde verhaallijn vindt in het meest noordelijke punt van de Zeven Koninkrijken plaats op de Wall, een gigantische ijsmuur die het rijk moet beschermen tegen wildemannen uit het Hoge Noorden. Ned Starks bastaardzoon Jon Snow is lid van de Nachtwacht, een orde die eerder genoemde wilden buiten de grenzen helpt houden, maar ontdekt al vlug dat de ijzige wildernis aan de andere kant van de muur meer herbergt dan enkel een stel harige halvegaren in vachtjes: Zombie. Leger. Alert! Jon, die onder zijn imposante krullenbos ook over een goed stel hersenen beschikt, begrijpt dat de echte strijd, die tussen Leven en Dood, zich hier zal afspelen en dat al het gekibbel om de Ijzeren Troon maar bijzaak is. Maar zoals dat altijd gebeurt met zwijgzame donkere helden met goede bedoelingen luistert er uiteraard geen kat, waardoor hij het gros van de tijd met sip gezicht in de sneeuw tuurt.

In de marge speelt zich een vierde verhaallijn af: het weerbericht! We zeiden eerder al dat seizoenen in de Game of Thrones wereld jaren kunnen aanhouden. Aan het begin van de reeks loopt een zomer die een decennium duurde op haar einde en hoe meer het zombieleger nadert, hoe grimmiger de lucht kleurt. "Winter is coming", de lijfspreuk van de noordelijke Stark familie, krijgt daarmee een griezelig realistische afloop.

VOOR WIE ZIJN WE?

4/

Moeilijk te zeggen, want aan zwart/wit denken doet deze serie niet. We kunnen ervan uitgaan dat de zombies niét leuk zijn, maar verder valt er voor elk personage wel wat te zeggen (of juist niét). Het ene moment vind je ze fantastisch, het volgende snijden ze je andere favoriete personage de keel over. Deze mensen vinden wij alvast leuk (althans, dat denken we…):

- In de categorie Beste Kapsels: Jon Snows man bun gaat met de eerste prijs lopen, gevolgd door het imposante vlechtwerk van het koppel Khaleesi/Khal Drogo.

Liefde is... samen kappertje spelen:

- In de categorie Beste Brein: Dwerg Tyrion Lannister, tevens de broer van Jaime en Cercei, verlaat zijn familie om zich in de rangen van Khaleesi te scharen en blinkt al snel uit door zijn meesterlijke politieke vermogen. Hij breekt taboes en slaat alle clichés aan diggelen met zijn heerlijk grote mond, wilde feestgedrag en gouden hart. Neen, dit is géén zielig personnage, wel één van onze favoriete helden uit de reeks. Ook al heeft hij een hele zee in brand gestoken met zogenaamd Wildvuur en al doende duizenden onschuldigen vermoord...

- In de categorie Ai We Twijfelen: Cercei en Jamie Lannisters zijn monsters, maar ook gewoon twee innig verliefde mensen die zich staande proberen te houden in een wrede wereld vol conventies en beproevingen. Vooral Jamie evolueert doorheen de reeks naar een meer menselijke ridder, al moet hij lijdzaam toezien hoe de vrouw van wie hij houdt langzaam maar zeker krankzinnig wordt.

- In de categorie Jullie Zijn Cool: àlle kinderen van Ned Stark! Bran, Sansa, Arya, Rickon en Rob beschikken over een horde reuzenwolven als huisdier, brengen hun dagen in customized bont door, worden door zowat iedereen opgejaagd, ontwikkelen gaandeweg superkrachten en slagen er aan het einde van de dag steeds in hun vijanden slimmer af te zijn. Of toch sommigen van hen, RIP Rob…

- In de categorie Best Dressed: iedereen! Het is geen wonder dat designers verknocht zijn aan deze show (én dat we op de modeweken meer dan eens referenties naar Essos en Westeros spotten), want werkelijk alle personnages zijn waanzinnig cool gekleed. Speciale vermelding wel voor de krijgerlooks van Khaleesi, de exotische referenties van de Sand Snakes garderobe en de princess gone bad stijl van Cercei.