Festivalkoorts: deze legendarische rock chicks mag je deze zomer niet missen

Gepubliceerd op 28 juni 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Festivalkoorts: deze legendarische rock chicks mag je deze zomer niet missenSavages @ Coachella. Foto: Getty Images

Wat mij betreft moet het niet altijd Beyoncé, Rihanna of Nicki Minaj zijn. Liever niet eigenlijk... De grote festivals komen eraan en dan laat ik me liever door een vette gitaarriff of stevige drumsolo omver blazen. Voor deze vrouwelijke rocksterren sta ik alvast front row en hier kan je ze deze zomer spotten: 

Savages

Als u het ons vraagt: de beste live act van het moment. De Londense all female band wordt aangevoerd door de enorm charismatische Jehnny Beth, zowat de vrouwelijke versie van Joy Divisions Ian Curtis. Korte, donkere haren strak achteruit gekamd, lippen rood gestift, zwarte outfit, blootvoets. In 2012 verscheen het viertal aan het indie/post-rock firmament en blies ons met het debuutalbum Silent Yourself compleet van de sokken. Vorig jaar verscheen de opvolger, Adore Life, niet minder indrukwekkend. Beth slaat en zalft, gromt en vloekt dat je oren ervan gaan tuiten, en bezingt de liefde met de verbetenheid van iemand die al te goed weet dat die je ferm in de kuiten kan bijten. De vier aan het werk zien is een waar muzikaal orgasme, eentje dat bovendien lang blijft nazinderen.

Niet te missen op Rock Werchter, donderdag 29 juni om 15u. savagesband.com

1/

The Kills

Wie een nog cooler duo dan Alison - VV - Mosshart en Jamie - Hotel - Hince kent, mag ze ons persoonlijk op de ELLE-redactie komen voorstellen. Hince herkent u mogelijk van op de huwelijksfoto’s van Kate Moss, al is dat sprookje sinds vorig jaar alweer uit. Mosshart is tevens frontvrouw bij de Amerikaanse superband The Dead Weather, ontsproten uit het muzikaal meesterbrein van Jack White. Maar The Kills dus, die met Ash & Ice (2016) na vijf jaar eindelijk nog eens nieuw materiaal uitbrachten. Verwacht vuile gitaarriffs, een über coole frontvrouw (haar voor het gezicht, sigaret in de mondhoek) en een seksuele spanning waarmee een middelgrote stad van elektriciteit voorzien kan worden. Hoop vooral ook dat ze wat oud werk spelen, ‘No Wow’ is en blijft een dijk van een plaat.

Afspraak zondag 2 juli om 16:30 aan de main stage op Rock Werchter. thekills.tv

2/

PJ Harvey

Polly Jean hoeft eigenlijk geen introductie, de Britse is al meer dan vijfentwintig jaar een van ’s werelds grootste rock artiesten. In 2011 schreef ze met Let England Shake bovendien een van de beste protestalbums van het laatste decennium bijeen, daar was de internationale muziekpers het unaniem over eens. Op het recentere, politiek beladen 'The Hope Six Demolition Project' gaat ze een meer experimentele kant op. In Vorst Nationaal afgelopen najaar ruilde ze dan ook de gitaar voor de saxofoon, haar eerste liefde. Niet minder sexy, om van haar engelenstem nog maar te zwijgen. Verwacht anderhalf uur lang kippenvel.

Donderdag 17 augustus (uur tbc) in de Marquee op Pukkelpop. pjharvey.net

3/

The Pretenders

Chrissie Hynde, nog zo'n legende. Als wij op ons 65ste nog zo rocken, mogen we onze beide pollekes kussen. 'Brass in Pocket', 'Back on the Chain Gang', 'Don't get me Wrong', 'I'll stand by You'... De hits zijn eindeloos. Maar Hynde is nog lang niet uitverteld. Afgelopen najaar bracht ze samen met Dan Auerbach  'Alone' uit. Auerbach, de helft van The Black Keys, producete de plaat, maar leverde ook enkele van zijn gekende no-nonsense gitaarriffs. De titelsong staat bij ons al maanden op repeat. 'Nobody tells me I can’t, nobody tell's me I shan't. Nobody to say ‘You’re doing it wrong.’ I’m at my best at where I belong, alone.'

Must see op vrijdag 30 juni om 20:55 in Klub C op Rock Werchter. thepretenders.com