Zwitserse Vanessa Schindler wint Festival van Hyères

Gepubliceerd op 3 mei 2017 door Marjolijn Vanslembrouck
Zwitserse Vanessa Schindler wint Festival van Hyères

Het bekende Festival van Hyères was afgelopen weekend aan zijn 32-ste editie toe. De Zwitserse Vanessa Schindler ging met de Grand Prix ter waarde van 15000 euro lopen. Maar waarom is die prijs zo belangrijk? Het Festival van Hyères in een notendop.

Wat is dat festival precies?

In 1985 werd het festival opgericht als platform voor jong talent. Decor van het event is de prachtige modernistische Villa Noailles in het Zuid-Franse Hyères. Niet enkel jonge ontwerpers en journalisten komen op het festival af, ook de grote modehuizen hopen er beloftevol talent te spotten. Voor de gelukkige winnaars, vaak pas afgestudeerden, is het dus een springplak naar de échte modewereld.

Hyères, Festival, Villa Noailles, modefestival, jong talent, Festival van Hyères
De Villa Noailles met vlag in 'shocking pink', een eerbetoon aan modehuis Schiaparelli. Hun creatief directeur Bertrand Guyon zit de modejury voor.

Wie won er in het verleden?

Voor Viktor & Rolf betekende hun overwinning in 1993 hun internationale doorbraak. Ook de carrières van Christian Wijnants (2001) en Anthony Vaccarello (2006) namen daarna een indrukwekkende vlucht. Ook de Duitse Annelie Schubert die in 2015 de 30ste editie won, vertelt ons dat de Grand Prix haar carrière lanceerde. Zij werkt intussen als freelance ontwerpster voor verschillende internationale merken en modehuizen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Het voorbije jaar stuurden opnieuw enkele duizenden modestudenten hun aanvraag naar de organisatie. Een professionele jury selecteerde daaruit 10 finalisten die hun werk tijdens het festival mochten voorstellen. Hetzelfde scenario binnen het fotografieluik én, voor het eerst dit jaar, binnen de accessoirewedstrijd. De jury's worden voorgezeten door gerenommeerde namen binnen de respectievelijke vakgebieden: Bertrand Guyon, creatief directeur van Schiaparelli, de surrealistische fotograaf Tim Walker en schoenontwerper Pierre Hardy.

1/

Wat is er te zien?

Een defilé, uiteraard, met de tien modefinalisten. Daarnaast zijn er expo's met werk van de finalisten binnen de fotografie- en accessoirewedstrijden. Ook de juryvoorzitters tonen een selectie van hun werk en we maken kennis met de Parijse kalligraaf Nicolas Ouchenir. Hij is de man die zijn sierlijk geschrift leent aan uitnodigingen van ondermeer Chanel en Chloé. In Villa Noailles maakte hij zijn bureau na.

Nicolas Ouchenir, kalligraaf, Chanel, Chloé, Hyères, festival, modefestival, Festival van Hyères
Het bureau van kalligraaf Nicolas Ouchenir

De winnaars en wat schuift dat?

De jury was dit jaar unaniem: de Zwitserse Vanessa Schindler was met haar 'Urethane Pool, Chapitre 2' collectie de Grand Prix waard. Vooral haar ongewoon materiaalgebruik, vloeibaar polymeer bijvoorbeeld, en de experimentele 3-D details vielen erg in de smaak. De Grand Prix is goed voor 15000€ en een samenwerking met de couture ateliers van Chanel ter waarde van hetzelfde bedrag. Bovendien mag ze net als de vier voorgaande winnaars een capsulecollectie bij Petit Bateau tekenen. Schindler, net afgestudeerd aan de Academie van Genève, won ook de publieksprijs. Een terechte winnaar dus.

Vanessa Schindler, Zwitsers, winnares, Hyères, Festival, modefestival, Grand Prix, Festival van Hyères
Silhouet uit de winnende collectie van Vanessa Schindler. Foto: Instagram Vanessa Schindler

De Prix Chloé, eveneens ter waarde van 15000€, ging naar onze persoonlijke favoriet: de Duitse Gesine Försterling. Haar studie op materialen en technieken oogde prachtig. Ze experimenteerde met geweven stoffen die ze dan digitaliseerde en opnieuw als jacquards verwerkte. Een mannencollectie, maar die toch het best de Chloé-attitude - 'cool, chic, vrouwelijk' - in beeld bracht.

Marine Serre, française maar afgestudeerde aan La Cambre, werd door de Franse warenhuisketen Gallery Lafayette gelauwerd. Zij mag een capsulecollectie maken die in de Parijse boetieks en online verkocht zal worden. Serre's collectie werd eerder al opgepikt door Dover Street Market, Opening Ceremony en Ssense.com en is ook genomineerd voor de befaamde LVMH-prijs.