Interview. 5 x vragen aan schoenenontwerper Pierre Hardy

Geüpdatet op 11 februari 2019 door Christin Ho
Interview. 5 x vragen aan schoenenontwerper Pierre Hardy

[caption id="attachment_109877" align="aligncenter" width="543"]pierrehardy Foto: Monica Ho[/caption]

De Franse schoenenontwerper Pierre Hardy draait al meer dan twintig jaar mee in de modewereld. Hij ontwierp voor onder andere Dior, Balenciaga en Hermès. Ook zijn eigen schoenenlijn blijft hoge ogen gooien in de modewereld. Wij gingen een gesprek aan met de ontwerper over zijn favoriete schoen, zijn legendarische lego heel voor Beyoncé en de toekomst van de modewereld. Zijn schoenen zijn te bewonderen in de expo Footprint van het ModeMuseum van Antwerpen tot en met zondag 7 februari 2016.

1/

pierrehardy
Foto: Monica Ho

Je draait al meer dan twee decennia mee in de modewereld. Kan mode nog vernieuwend zijn voor jou?

Pierre Hardy: Mode is tegenwoordig niet modern genoeg. Voor het publiek moet mode avant-gardistisch zijn, het moet voorop lopen als het gaat over trends. Maar de modewereld vandaag heeft een omgekeerde beweging in gang gezet. Vele ontwerpen van vroeger komen terug. In het verleden waren ontwerpers veel creatiever en vernieuwender.

2/

Foto: Monica Ho

Je hebt Dior, Hermès en Balenciaga met raad en daad bijgestaan voor hun schoenencollecties. Vooral je stiletto's gaan niet onopgemerkt voorbij op de catwalk. Wat is voor jou de perfecte schoen?

Pierre Hardy: Als ontwerper moet je rekening houden met de structuur van een ontwerp en de balans van de voet. Mannen en vrouwen kijken anders naar schoenen. Schoenen helpen je beter te voelen. Ze geven je zelfvertrouwen een boost.

3/

 

pierrehardy2
Foto: Instagram @pierrehardy

Je experimenteert graag met klassieke en opvallende kleuren. Prints daarentegen komen we zelden tegen in jouw collecties. 

Pierre Hardy: Ik hou niet van prints, ik vind ze te druk. Vroeger was ik ook niet gek op kleur. Mijn collecties waren ondergedompeld in een bad van wit en vooral zwart. Stap voor stap begon ik te experimenteren met kleur. Net hetzelfde met prints. Het duurt een tijdje vooraleer ik prints gewoon kan worden. In mijn vorige collectie heb ik bijvoorbeeld al geëxperimenteerd met penseelstreken.

4/

pierrehardy3

In 2007 ontwierp je de legendarische 'Lego heel' voor Balenciaga. 

Pierre Hardy: Was het een extravagant ontwerp? De schoen was niet voor iedereen weggelegd. Beyoncé droeg de Lego Heel tijdens haar optreden op de American Music Awards.

5/

SAMSUNG CSC
Kaat Debo (directeur MoMu Antwerpen), Pierre Hardy en Geert Bruloot (curator expositie Footprint) | Foto: Monica Ho

Welke schoen zie je zelf het liefst?

Pierre Hardy: Ik ben verzot op cowboylaarzen. ik heb ze in mijn schoenenkast liggen, maar ik durf er niet in rondwandelen. Ik vind ze gewoon mooi om naar te kijken.