Interview. Christian Wijnants opent eerste flagship store in Antwerpen

Geüpdatet op 12 september 2015 door Christin Ho
Interview. Christian Wijnants opent eerste flagship store in Antwerpen

christian wijnants1

In 2000 studeerde Christian Wijnants af aan de prestigieuze Antwerpse Modeacademie. In 2003 startte hij met zijn eigen modelabel. Tien jaar later won hij de International Woolmark Prize. Vandaag opent Wijnants zijn eerste flagship store in het karaktervolle Steenhouwersvest in Antwerpen. Elle.be sprak met het beloftevolle modetalent over zijn eerste eigen winkel.

Christian Wijnants Flagship store - Steenhouwersvest 36, 2000 Antwerpen

1/

christian wijnants3
Foto: Boy Kortekaas

Je zit al meer dan tien jaar in het modevak. Je collecties worden in prestigieuze zaken als Opening Ceremony, Barneys en Harvey Nichols verkocht. Leek een flaghsip store de volgende, logische stap voor jou?

Christian Wijnants: Het was nooit mijn intentie geweest om direct een winkel te openen. In eerste instantie lag en ligt mijn focus nog steeds op het ontwerpen van vier goede collecties per jaar om die aan het grote publiek te kunnen tonen op de Parijse modeweek. 1.5 jaar geleden begon het idee te groeien om een flagship store te openen. Ik had er lang over nagedacht. Vooral de juiste locatie vinden, vond ik heel belangrijk. Ik ben opgegroeid in Brussel en verhuisde naar Antwerpen voor mijn modestudies. Ik woon en werk hier nog steeds. Antwerpen is voor mij de leukste en gezelligste winkelstad. De Steenhouwersvest is een zeer unieke straat met een eclectische mix van interessante winkels.

2/

christian wijnants2
Foto: Boy Kortekaas

Kun je iets meer vertellen over het ontwerp van je winkel?

Christian Wijnants: Ik heb samengewerkt met de Zweedse architect Andreas Bozarth Fornell, die onder andere de winkels voor ACNE Studios ontwerpt. Niet heel mijn collectie is zichtbaar vanop straat omdat ik het belangrijk vind dat mensen binnen op ontdekkingstocht kunnen gaan. De winkel wordt vanachter omkaderd door een groene tuinpartij met spiegels ontworpen door het Antwerpse tuinontwerpersduo Bart en Pieter.  Het is een prachtig detail dat het interieur diepte geeft.

(Bekijk hier een uitgebreid filmpje van Christian Wijnants en Andreas Bozarth Fornell over het ontwerp van de flagship store.)

3/

christian wijnants14
Foto: Boy Kortekaas

Je werkt graag met verschillende soorten materialen in jouw collecties. Ook in je interieur zien we een mix van natuurlijke en kunstmatige materialen.

Christian Wijnants: De inrichting van de winkel refereert naar het grondige materiaalonderzoek dat ik uitvoer voor mijn collecties. Ik vond het interessanter om een mix van kleuren, stijlen en materialen te combineren. Het gebruik van ruwe en zachte, en natuurlijke en kunstmatige materialen als beton en glasvezel sprak mij meteen aan.

4/

christian wijnants15
Foto: Boy Kortekaas

In oktober lanceer je een webshop. 

Christian Wijnants: Een webshop ontwerpen is een totaal andere ervaring dan het inrichten van een winkel. Online moeten we visueel sterk zijn om klanten en andere geïnteresseerden te blijven triggeren. In de flagship store kun je mensen overtuigen, maar online moet het zichzelf kunnen verkopen. Het is meer dan een webshop, het zal een 'levendige' webshop worden: exclusieve filmpjes en backstagebeelden van de shows zullen online geplaatst worden, zodat klanten direct een feeling krijgen met onze collecties. Ook previews van het volgend seizoen en highlights met mijn favoriete kledingstukken zullen er deel van uitmaken. Het mag zeker niet te saai zijn. Verrassend is misschien een groot woord, het moet vooral boeiend blijven. Daarbovenop vind ik het idee fantastisch dat mensen wereldwijd mijn collectie op één virtuele plek kunnen kopen.

5/

christian wijnants5

 

Meer foto's van de wintercollectie 2015

Wat kunnen wij het komende seizoen van jou verwachten?

Christian Wijnants: De foto's van fotografe Jackie Nickerson vormde de inspiratiebron voor mijn nieuwe collectie. Vooral weer de mix van het natuurlijke met het kunstmatige in haar werk rond eenvoudige boeren in Zuid-Afrika boeide mij enorm om tte werken met verschillende soorten materialen en technieken zoals bv. breiwerk met Swarovski kristallen en kledingstukken met bedrukkingen met een rubberen coating.