Hoe herstel je kapotte juwelen?

Geüpdatet op 27 April 2017 door ELLE België
Hoe herstel je kapotte juwelen?

Hoe herstel je best een beschadigd kleinood? Juwelier Maxime Leysen geeft antwoord op de vraag. 

“Juwelen herstellen is voornamelijk een werk van luisteren," zegt Maxime Leysen. "We bekijken de geschiedenis van een stuk. We herstellen alles, ongeacht de prijs. Wat voor ons primeert is de sentimentele waarde.” Je kan sieraden van alle prijsklassen binnenbrengen, de juwelier past zich aan alle budgetten aan.

juwelen_herstellen_tips_tricks
Hobeika - SS17.

Hoe gaat het in zijn werk?

“Het juweel wordt eerst gereinigd. Dat gebeurt in een ultrasoonbad en in ammoniak om vlekken te verwijderen. Vervolgens wordt het juweel gepolijst.” De meest voorkomende reparaties zijn versleten ringen en kettingen, maar het juweel kan ook volledig opnieuw in elkaar gestoken worden. “Als we de stenen willen behouden, stellen we voor om het stuk te herontwerpen. Alles kan gerecupereerd en samengevoegd worden." De prijs is afhankelijk van de hoeveelheid werk. Dit kan variëren van tien euro voor een snelle reiniging tot enkele honderden euro's voor een totale transformatie.

juwelenherstellen_howto
Kenzo - SS17.

Om sieraden goed te onderhouden raadt Maxime het gebruik van heet water en afwasproduct aan. Dat is alles. Geen hulpmiddelen uit grootmoeders tijd, citroen of azijn. In het atelier gebruiken de specialisten de producten van Hagerty.

Voor een reparatie is het altijd beter om langs te gaan bij een juwelier. Sommige stenen zijn immers zeer gevoelig en niet bestand tegen ultrasone trillingen. Het beste advies om je sieraden te houden? "Ze dragen!" Wij bekommeren ons wel om de reparaties.”

Juwelier Leysen, Grote Zavel 32, 1000 Brussel.

Nog op zoek naar mooie juwelen? Deze labels zijn betaalbaar én Belgisch.

(Stagiaire Kirsten Van Elsen, via ELLE Belgique, Marie Guérin)