Taboe doorbroken: Meghan Markle praat openlijk over menstruatie

Geüpdatet op 20 juni 2019 door Isabelle
Taboe doorbroken: Meghan Markle praat openlijk over menstruatie

De tijd dat royals zich beperkten tot handjes schudden en lintjes doorknippen, is voorbij. Bijna-prinses (de verloving is écht niet meer veraf) Meghan Markle voert campagne om het stigma rond menstruatie te doorbreken.

Basishygiëne

De Amerikaans vriendin van prins Harry deed dat in een vurige essay in Time magazine naar aanleiding van Vrouwendag op 8 maart. Eerder dit jaar reisde de World Vision ambassadrice naar India om de heikele problematiek rond maandstonden in de sloppenwijken aan te pakken. Wat blijkt: heel wat Indiase meisjes gaan niet langer naar school eens ze beginnen menstrueren omdat de fysieke en mentale ongemakken hen teveel worden. Basisbehoeften zoals maandverbanden en WC’s zijn er niet voorhanden en in het land kleeft nog altijd een gigantisch stigma aan het fenomeen. De schaamte en het tekort aan hygiëne duwt meisjes ertoe om al op 13-jarige leeftijd de schoolbanken te verlaten, omdat ze thuis tenminste niemand onder ogen moeten komen.

Westers taboe

Een gebrek aan degelijke opleiding verhoogt de kans op armoede en geweld in het leven van een vrouw, en meer dan honderd miljoen Indiase tieners worden maandelijks met dit dilemma geconfronteerd. Het fenomeen doet zich trouwens wereldwijd voor. Onthutsende cijfers als je weet dat het probleem gemakkelijk voorkomen kan worden. Markle wijst dan ook naar het Westen om de problematiek aan te pakken en eerst en vooral de taboes rond menstruatie te doorbreken: “Ook in de ontwikkelde wereld bestaat er nog teveel gêne rond dit thema, waardoor er slechts in beperkte mate openlijk over gesproken kan worden, laat staan actie ondernomen. Dit ondanks het feit dat het een directe barrière vormt voor de opleiding van meisjes wereldwijd.  Zowel binnenshuis als op het politieke toneel moet de discussie én beleidsvorming op tafel komen te liggen. Voormalig first lady Michelle Obama is één van de enigen die de situatie openlijk aankaartte, ze deed dat in april 2016, en ook verschillende NGO’s proberen het, maar tot nu toe werd het debat telkens in de kiem gesmoord. We moeten onze schaamte overwinnen om niet langer de slaagkansen van miljoenen vrouwen te onderdrukken.”

(Het is trouwens niet de eerste keer dat Markle, in haar vrije tijd een gepassioneerde blogger, in haar pen kruipt. Haar volledige betoog lees je op Time.)