5 documentaires om te bingen op Netflix

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door Elise
5 documentaires om te bingen op Netflix

Netflix & chill study! Van deze docu's steek je wat van op. Maak van je lazy sunday een zinvolle namiddag. 

Muziek-, mode- en geschiedenisliefhebbers kunnen sinds kort ook hun hartje ophalen op Netflix. Het streamingbedrijf heeft een immens aanbod aan heerlijke docu's om te verslinden op een regenachtig weekend.

Dim de lichten, verhit de kerzenpit en onthaast: 

1/

#1. Voor de modeliefhebbers: Iris

iris (1)

Wat?

Een documentaire over het Amerikaanse stijlicoon Iris Apfel door Albert Maysles. Iris Apfel heeft op haar 94e de tijd van haar leven. De Amerikaanse modegoeroe maakte in het verleden naam en faam als interieurontwerpster. Vandaag is ze een veelgevraagd model met een waanzinnig grote achterban. Haar visitekaartjes zijn de gigantische brilmonturen die de helft van haar gezicht inpalmen. Met haar bruisende ideeën is ze modebewuster dan fashionista’s van jongere generaties. Stof genoeg dus om er een boeiende docu van te maken, lijkt ons.

Score?

Het levensverhaal van Apfel dwingt respect af. Naast een serieuze noot is er vooral plaats voor humor. De kleurrijke en extravagante looks van Apfel worden minutieus ontleed.

2/

#2. Voor de ideologisten: What Happened, Miss Simone?

simone

Wat?

Het leven van de legendarische zangeres en activiste Nina Simone wordt in beeld gebracht door nooit eerder gehoorde opnames, zeldzame archiefbeelden en bekende nummers.

Score? 

Een prachtig portret van een duizelingwekkend sterke vrouw die een diepe indruk heeft achtergelaten op haar generatie. Een mooie les in activisme.

3/

#3. Audrie & Daisy

audriedaisye (1)

Wat?

In deze hartverscheurende documentaire worden twee tieners aangerand door hun zogenaamde vrienden, online vernederd en in hun omgeving voor schut gezet. De tieners Audrie en Daisy werden seksueel misbruikt, vernederd en genegeerd. Daisy en de ouders van Audrie vertellen hun verhaal in deze hartverscheurende documentaire.

Score?

Een huiveringwekkende vertoning om ons eraan te herinneren dat seksueel geweld niet genegeerd mag worden. De docu wijst op de lafheid van de daders, de intimidatie van de slachtoffers maar niet ten minste op de gevaren van social media.

4/

#4. Terra

maxresdefault-1 (1)

Wat?

Terra is een visueel pakkende documentaire die ingaat op onze relatie met andere levende wezens nu de mensheid steeds verder verwijderd raakt van de natuur.

Score?

Een oogopener. Deze film zou een must moeten zijn op elke school. Kluister achter de televisie (liefst met je hele familie) en laat je mee meevoeren met de prachtige beelden van fauna en flora.

 

5/

#5. Hip hop evolution

hiphop

Wat? Een docu van Darby Wheeler, Scot McFadyen en Sam Dunn.

In deze documentaireserie praat rapper Shad Kabango met invloedrijke collega’s, dj’s en muziekbonzen over de evolutie van hiphop tussen de jaren 70 en 90.

Score? Deze docu brengt de geschiedenis van het meest populaire muziekgenre uit onze jeugd in kaart. Hiphop legendes en hun grootste hits maken de film af. Moeilijk om te blijven kijken, je wil je meubels aan de kant schuiven en het volume opdraaien!