12 tips om op hoge hakken te overleven

Geüpdatet op 24 februari 2017 door Isabelle
12 tips om op hoge hakken te overleven

We kunnen niet zonder ze, maar ze maken ons leven wel moeilijk… Mannen? Neen, hoge hakken!

Eerst en vooral: hoge hakken zijn nièt je vriend! Podoloog Arnaud Staquet legt uit waarom niet: “Het probleem is dat je volledig uit evenwicht wordt gebracht en je volledige gewicht niet langer mooi over je hele voet is verdeeld, maar zich concentreert op je tenen. Daaruit kunnen verschillende vervelende kwaaltjes voortvloeien, zoals verrekkingen, overbelasting en verwrikkingen. Idealiter meet een hak niet meer dan vier centimeter en ga je voor schoenen die je evenwicht goed verdelen.”

Probleem: bij Jimmy Choo en co hebben ze een ander ideaalbeeld van hoge hakken, eentje dat ons maar al te vaak doet zwichten… Als het dan toch moet, aldus Staquet, dan wel op de juiste manier. Hier zijn 12 tips om een leven op noodzakelijk kwaad hoge hakken gemakkelijker én veiliger te maken:

1/

#1 Bereid je lichaam voor op hoge hakken.

Evenwicht en een goede postuur zijn van levensbelang voor wie haar dagen op torenhoge hakken wil slijten, sterker nog: je moet veel meer ballans dan de gemiddelde vrouw bezitten. Niet alleen om valpartijen te vermijden, maar ook om je eigen lichaamsgewicht te kunnen regelen en op die manier te voorkomen dat er teveel ongezonde druk op je rug en gewrichten terechtkomt. Het geheim van een goed evenwicht? IJzersterke core spieren! Die train je door middel van zachte disciplines als yoga, Pilates of de recent razend populair geworden TRX- workout. Leuk extraatje: sterke core spieren leveren je ook een maatje minder op, win win! Vergeet je buikspieren niet aan te spannen en je heupen mooi recht te houden eens je daadwerkelijk op je hakken staat, je zal zien dat alles plots gemakkelijker gaat.

workout-trx-suspension-training-strakke-billen-buikspieren-platte-buik-taille-640x335

2/

#2 Oefening baart kunst.

Je wordt niet van de ene dag op de andere een specialist. Maman, Brussels zelfverklaarde beroemdste travestiet, raadt aan langzaam maar zeker op te bouwen: “Wil je het écht goed doen? Koop dan je hakken één jaar voor ze echt van dienst zullen zijn. Draag ze degelijks één uur: om de vaatwas te doen, om te stofzuigen, enzovoort. Ja, het zal pijn doen, maar je voet en been zullen beetje bij beetje sterker worden en de druk steeds beter verdragen. Na zes maanden kan je een sprintje trekken met je hakken, na een jaar kan je vliegen!” Anderen raden de supermarkt aan voor beginners. Niet alleen leer je er te balanceren met zware boodschappentassen, ook krijg je extra steun en evenwicht van je winkelkarretje.

tips-hoge-hakken-geen-pijn-vermijden-stilettos-killer-heels

3/

#3 Koop schoenen in de juiste maat.

Veel vrouwen kennen hun juiste schoenmaat niet écht. Wist je trouwens dat die door de jaren heen en na bepaalde gebeurtenissen, zoals een zwangerschap, tot één of zelfs twee maten kan variëren? Laat daarom je voeten opmeten door een professional -de betere schoenwinkel kan dit- en wees onverbiddelijk: is dat droompaar niet beschikbaar in jouw specifieke maat? Hop naar het volgende! Vergeet ook niet de breedte van je voeten te bekijken: sommige vrouwen hebben smallere voeten dan andere en zitten daarom minder stevig vast in hun pumps. Hoe minder stevigheid, hoe meer problemen je zal ervaren.

tips-lopen-hoge-hakken-killer-heels-stilettos-geen-pijn

Tip: pas schoenen altijd aan het einde van de dag! Dit is het moment waarop je voeten een beetje gezwollen zijn van het vele rondstappen. Wie hakken draagt, zal na een uurtje merken dat haar voeten beginnen zwellen en die schoenen die perfect aansluitend zaten plots knellende marteltuigjes zijn geworden…

4/

#4 Hou rekening met de vorm van je voet en pas je schoen eventueel aan.

Heb jij plat-, gebogen- of gemiddelde voeten? Je ontdekt het door ze nat te maken en op een blad papier te stappen: afhankelijk van je voetspoor kan je zien welk type je bent. Het verschil? Mensen met gebogen voeten -die dus nooit helemaal de grond raken, je merkt dit op doordat je voetspoor in het midden heel fijn is- hebben de neiging ze uit te draaien bij het stappen. Zij kunnen extra steun gebruiken in het midden van de zolen, kwestie van schokken op te vangen en de druk beter over hun voeten te verdelen. Dat kan door schoenen met kussenzooltjes te kopen, of door die zelf toe te voegen.

64f4edaeda29a8e984e1fe0d800b1bee-681x1024

Het is sowieso een goed idee om je schoen na enkele draagbeurten te evalueren en waar nodig aan te passen. Heb je bijvoorbeeld pijn aan de bal van je voet? Plak meteen een gel pad of speciale strip in je schoen ter hoogte van de bal. Knellen ze aan je tenen? Probeer ze uit te rekken of opnieuw strips toe te voegen. Blijf dit doen tot je een comfortabele schoen hebt, die je minstens één uur pijnloos door je huis -of dus de supermarkt- laat dartelen.

Vergeet ook niet je schoenzolen meer grip te geven, door er bijvoorbeeld met schuurpapier over te wrijven. Te gladde zolen zullen onvermijdelijk tot pijnlijke valpartijen leiden.

5/

#5 Probeer schoenen met rubber onder de hak te scoren.

Rubber zorgt voor extra grip én vangt schokken beter op.

#6 Hoe breder de hak, hoe beter.

Dunne hakken zijn allesbehalve stabiel en zorgen dat je voet constant wiebelt, wat het risico op blessures -vooral aan de enkels- aanzienlijk verhoogt. Uiteraard zijn er bepaalde looks die enkel met naaldhakken passen, maar kies voor je alledaagse schoen een zo breed mogelijke hak uit.

841876_fr_pp

6/

#7 Vermijd dunne zolen.

Opnieuw: hoe breder de zool, hoe meer druk het van de bal van je voet afhaalt. Plateauzolen zijn daarom een uitstekende keuze, vooral omdat het platform vaak uit een zachter materiaal dan de rest van de schoen bestaat. Een dun zooltje zal je al heel snel die vreselijk stekende pijn onder je tenen opleveren.

tips-lopen-hoge-hakken-killer-heels-stilettos-geen-pijn

#8 Plak je tenen samen.

Een bizarre, maar erg efficiënte truc: plak je derde en vierde teen (vanaf de grote teen geteld) aan elkaar. Dit kleine detail zorgt ervoor dat je bijna pijnloos de avond op hoge hakken overleeft.

7/

#9 Neem massagepauzes

Je voeten zien af, onderschat dat niet, en kunnen om de zoveel uur een welverdiende pauze gebruiken. Trap dus even je stiletto’s uit en trakteer ze op een massage. Dat kan door je voeten over een tennisbal te rollen -een heerlijk gevoel voor je kuitspieren! Vervolgens leg je je voet dwars over je dijbeen en cirkel je enkele keren je enkels naar links en rechts. Daarna duw je beide duimen in de voetzolen, plooi je de voet naar binnen en maak je drukkende, cirkelvormige bewegingen. Werk af door de voetzool de wrijven met de palm van je hand.

isopix_18675255-036-666x1024

8/

#10 Gesloten schoenen stappen gemakkelijker dan open.

Je zal merken dat het vlotter gaat om op stilettolaarzen te stappen, dan op open pumps van dezelfde hoogte. Dit omdat je voet in het eerste geval beter vastzit en je, bovenop de evenwichtsoefening, niet je best moet doen om de schoen nota bene ààn te houden. ’S Zomers zijn laarzen uiteraard moeilijker, maar kan je voor een schoen met enkelbandje opteren.

tips-lopen-hoge-hakken-killer-heels-stilettos-geen-pijn

#11 Stap met de juiste houding

Je lichaam is naar voren gekanteld, logisch dus dat je niet op dezelfde manier stapt als met lage schoenen. Neem dus eerst en vooral de juiste houding aan: schouders naar achteren en borst naar voren, buikspieren aangespannen (heel belangrijk voor je ballans!) en maak je groot -alsof een onzichtbaar touwtje je langs je hoofd naar boven trekt. Plaats je voeten recht onder de heupen en stap vooruit door ze vòor elkaar -normaal gezien plaats je ze naast elkaar- te zetten. Dit loopje vergt wat oefening, maar eens je het onder de knie hebt, zal je merken dat je minder snel last zal krijgen van rug- en voetpijn.

9/

#12 Achteraf moet je altijd stretchen

Ook al respecteer je alle bovengenoemde regels, je zal tòch je voeten, enkels en kuiten belasten. Om te zorgen dat die ’s anderendaags niet branden van de pijn én om blessures te voorkomen, moet je altijd een korte stretchroutine uitvoeren. Zoniet, zal het snel gedaan zijn met hakken dragen. Hoe je moet stretchen ontdek je in onze stiletto stretch special.

1. Je kuiten

Neem plaats voor een muur, plaats je voeten parallel op heupbreedte. Zet je handen tegen de muur, breng je ene voet naar achteren en kantel je bekken naar achteren terwijl je je buik intrekt en bilspieren aanspant. Eindig door je been te plooien, terwijl de hiel van je achterste voet mooi tegen de grond blijft staan -houd deze houding voor elk been vijfentwintig seconden aan.

Talons-hauts-2

2. Je onderrug

Beginpositie hiervoor zijn handen en voeten aan de grond, kantel je bekken en ga zitten op je hielen terwijl je handen aan de grond blijven. Eens je de juiste houding hebt gevonden, rek je je hele bovenlichaam zo ver mogelijk voor je uit door je handen naar voren te duwen. Houd dertig seconden aan.

talons-hauts-3

3. Je bilspieren

Je voeten staan parallel, plooi één been en grijp je voet vast terwijl je knieën tegen elkaar blijven staan. Kantel vervolgens je bekken naar voren terwijl je je buik intrekt en bilspieren aanspant. Doe dit twintig seconden lang aan beide kanten.

Talons-hauts-1