Ann Reymen lanceert borstenboek 75B

Gepubliceerd op 10 oktober 2016 door Tine
Ann Reymen lanceert borstenboek 75B

De It-tits van Ann Reymen: “Check mijn nieuwe borsten eens?”

75b-cover-richblack-050916-druk

Eind vorig jaar gooide radio- en televisiepresentatrice Ann Reymen een bommetje toen ze na een preventieve borstamputatie en -reconstructie de kafkaiaanse terugbetalingsprocedure aankaartte in een open brief gericht aan minister Maggie De Block. "Als er een borstenakkoord komt, schrijf ik een boek”, zwoer ze toen. Belofte maakt schuld: het akkoord kwam er, het boek nu dus ook. Samen met haar zus, columniste Nele Reymen, schreef ze het ongecensureerde, onverbloemde en humoristische borstenboek 75B. Verplichte nachtkastjeslectuur voor M/V die van borsten houden.

Ann Reymen ging van een 75 D naar een 75 B. Geen cosmetische modegril, maar een puur medische ingreep om het borstkankergen, waarmee ze - net als haar twee zussen - erfelijk belast was, te slim af te zijn. Verschillende operaties en een maandenlange revalidatie later, is de Ann-met-de-nieuwe-borsten klaar om sans gêne en soms op plastische wijze haar relaas te doen. In haar zelfrelativerende Ann Reymen-stijl slaagt ze erin het zwaarbeladen onderwerp borstreconstructie lichtverteerbaar en vooral algemeen bespreekbaar te maken.

Klik verder voor het interview met Ann Reymen

1/

ann-reymenWas het moeilijk om naar buiten te komen met je borstenverhaal?

“Ik heb er lang over getwijfeld: ik wou absoluut niet de aandacht trekken met mijn borsten, maar anderzijds wou ik mijn verhaal ook delen. Uit onderzoek was gebleken dat ik erfelijk belast was met het borstkankergen. Als moeder van twee kinderen had ik geen andere optie dan te kiezen voor de meest drastische operatie: een dubbele borstamputatie en een reconstructie met eigen weefsel uit mijn buik. Het werd een ingreep van veertien uur met de nodige complicaties achteraf. Het was een preventieve maatregel, geen luxe-ingreep. Cynisch genoeg heb je pas recht op terugbetaling zodra er effectief kanker is vastgesteld. Met mijn brief – en nu ook via het boek - wil ik vooral vrouwen aanspreken die in een gelijkaardige situatie zitten. Het uitkeringssysteem is zo’n ingewikkeld kluwen en niet iedereen is even mondig. Daarnaast wou ik ook de boodschap meegeven dat je als vrouw baas bent over je eigen lichaam. Zelfbeschikking is volgens mij de essentie van emancipatie.”

Wat hoop je met je boek te bereiken?

"Ik hoop een nog beter borstenakkoord af te dwingen. Dat elke vrouw de keuze kan maken die ze wil. Dat vrouwen die vechten tegen borstkanker, de moed vinden om dat te doen met de glimlach, door hun bittere tranen heen. Dat er altijd oplossingen zijn om weer nieuwe borsten te krijgen. Maar dat ze ook de kleine lettertjes van hun verzekering moeten lezen. Dat ze zich omringen door mensen die positief in het leven staan."

Heb je met de lancering van je boek het hoofdstuk ‘borsten' afgesloten of is dit net het begin van een nieuw? 

"Ik ga vooral geen tweede boek meer schrijven, want dat zou zeggen dat ik opnieuw iets laat weghalen, haha. Tenzij ik het op mijn heupen krijg van mijn heupen. Boekpromo doen hoort erbij, iedereen en alles komt op me af, en wil een stukje, en daar moet ik even doorheen. Voordien had ik alles onder controle, nu niet meer. Het hoofdstuk ‘borsten’ was voor mij al afgesloten toen ik mijn ogen weer opende na de operatie. Ik haalde het, en toen wou ik Moeder Theresa-gewijs de rest helpen. Het borstenakkoord is wat mij betreft nog niet afgesloten. Daar ga ik mee verder. Het boek is out in the open, meer kan ik er niet aan toevoegen. Alles wat je wil weten, kan je daar lezen."

Al nagedacht met welke boodschap je je boek gaat signeren tijdens de boekenbeurs?

"Ik ga signeren op maandag 31 oktober namiddag en zondag 6 november.
En die oneliners en boodschappen uit mijn mouw schudden, vind ik moeilijker dan een boek schrijven! Misschien moet ik dan toch maar mijn zus Nele meenemen!"

'75 B', Ann Reymen, 22,50 €, uitgeverij Horizon