Dit zijn alle drama’s van Kanye Wests rampzalige Jeezy show

Geüpdatet op 2 mei 2019 door Isabelle
Dit zijn alle drama’s van Kanye Wests rampzalige Jeezy show

Afgelopen nacht vond in New York een grootse gijzelactie plaats: een kleine duizend mode-insiders verdwenen omstreeks 15u plaatselijke tijd in een konvooi gepantserde bussen en daagden vijf uur later weer op in gedehydrateerde toestand, met platte telefoons en venijnige grimassen. Meesterbrein achter de actie was Kanye West, die nu al één van de meest opmerkelijke shows van het seizoen neerzette -zij het om de verkeerde redenen.

Zelden klonk de modepers zo unaniem misnoegd over de acties van een designer, al mag West volgens velen geen aanspraak maken op die titel. Waar controversiële stunts meestal gezonde debatten aanvoeren, vraagtekens stellen bij de status quo of op zijn minst “interessant om over na te denken” worden genoemd, vond online stijlbijbel WWD slechts één omschrijving voor het algemene gevoel onder de gasten van dit bijzondere modemoment: “make it stop!” Hier is alles wat je moet weten over de eerste en meteen ook meest bizarre dag van New York Fashion Week.

1/

De casting

Het drama begon eigenlijk al vorig weekend, toen Kanye via Twitter een opmerkelijke casting call de wereld in stuurde: de zelfverklaarde Jezus wilde enkel “meisjes van multiraciale” afkomst zien verschijnen. Wie enkel blank of donker was, maakte op voorhand geen schijn van kans, de rapper moest het deze keer van extreem doorgedreven diversiteit hebben.

schermafbeelding-2016-09-08-om-11-00-11

De oproep zorgde meteen voor heel wat ophef op sociale media, maar dat weerhield duizenden hoopvolle dames er niet van op te dagen op de audities. Wie uiteindelijk geboekt werd voor de show, zou zich hier later bittere spijt van krijgen, maar straks meer daarover.

jeezy-season-4-1
(Beeld: Don Stahl voor WWD)
jeezy-season-4-2
(Beeld: Don Stahl voor WWD)

2/

De uitnodiging

schermafbeelding-2016-09-08-om-11-00-03

Typisch voor de modeweken is dat je, tot grote frustratie van het aanwezige journaille, weinig op voorhand kàn plannen. Uitnodigingen komen maximum enkele dagen op voorhand aan, de grote modehuizen wachten soms tot de dag zelf om hun gasten op het appèl te roepen, maar zelfs dan weet je als journalist, met dank aan de officiële weekplanning, min of meer wanneer je tijd moet vrijmaken of niet. Kanye West pakt het net iets anders aan. De man schopte de Council of Fashion Designers of America, drijvende kracht achter De Planning, vorig jaar al tegen de schenen door zijn show op het nippertje te verplaatsen en zo het volledige schema in de war te sturen. Dit jaar stuurde hij rond drie uur ’s nachts plaatselijke tijd zijn uitnodigingen uit naar de groten der mode-aarde met de vraag zich omstreeks drie uur ’s namiddag op een bepaald adres te begeven. Dat bleek een busstop te zijn, vanwaaruit autocars ze in konvooi naar de locatie zou brengen.

schermafbeelding-2016-09-08-om-12-58-28

In Kanyes verdediging: werkelijk ièdereen annuleerde haar plannen voor die dag en kwam opdagen. Zelfs Ana Wintour, die in zijn beruchte Famous video naakt naast hem in bed wordt opgevoerd. Ondanks alles blijken ze allemaal toch Kanyes bitches te zijn, of op zijn minst nieuwsgierig genoeg om te zwichten…

3/

De locatie

jeezy-season-4-7

Na een busrit van ruim één uur waarop de gasten nièt op gezellige kampliedjes, maar wel op dreunende Kanye beats werden getrakteerd, leek Roosevelt Island de locatie te gaan worden. Het modevolkje strompelde hooggehakt uit de bus en werd meteen aan een ruwe veiligheidscontrole onderworpen, die opnieuw een uur zou duren. De oneindige reeks scanners en safety checks eindigde voor de poorten van een voormalig quarantainehuis, waar migranten met de pokken een dikke eeuw geleden werden vastgehouden zodat ze de brave burgers van Amerika niet zouden besmetten. Ondertussen voélden de gasten zich ook net zo oncomfortabel als de voormalige bewoners van de instelling, hoogstwaarschijnlijk de bedoeling van een machiavellistische Kanye.

In zijn verdediging: het is een beetje grappig om te zien hoe hij schaamteloos solt met de grootste ego’s uit het wereldje.

schermafbeelding-2016-09-08-om-12-41-28

schermafbeelding-2016-09-08-om-12-34-33

4/

De uitputting

jeezy-season-4-6

Toen de gasten dan eindelijk hun plaatsen mochten innemen -een reeks stoelen in volle zon- stond een horde modellen hen in militaire formatie op te wachten. Geen idee hoelang de meisjes reeds op post stonden, maar het duurde nog eens een volle veertig minuten voor de laatste Kardashian eindelijk arriveerde en de show kon beginnen. Tegen dan waren de modellen lichtjes overhit geraakt en vielen ze als bosjes. Verschillende meisjes vielen flauw, anderen ploften preventief neer in het gras en gingen op zoek naar water, nog anderen -zoals model Amina Blue- trapten hun schoenen uit. In één woord: slagveld. Sommige gasten konden het niet langer aanzien en schoten in actie. Zo escorteerde Bergdorf Goodman inkoper Bruce Pask een duizelig model in inktzwarte sweaterjurk terug naar de backstage.

jeezy-season-4-4

jeezy-season-4-5

In Kanyes verdediging: hier valt niets voor te zeggen. Schandalig is het.

#YeezySeason4 @amina.blue shoe malfunction or a set up? The most popular #model shoes malfunction 👇🏽👇🏽 leave comments What y'all think? FOLLOW MY 2nd page @luxurysexgod #luxurysexgodworld #Kinghundred

Een video die is geplaatst door 🌴LuxurysexgodWorld🌴 (@hundredgrandstan) op

5/

De modellen

In de frisse backstage wachtten een resem VIP-modellen op hun grote moment -"die in het veld" dienden slechts als opvulling voor de lege ruimte in het midden van de driehoekvormige catwalk. De stermodellen waren onder andere Teyana Taylor, die vorige week de show stal in Kanyes nieuwe video Fade, model Chanel Iman en Sofie Richie. Voor Justin Biebers bijslaap betekende het meteen ook haar catwalkdebuut, ze kon zich naar eigen zeggen geen betere eerste ervaring inbeelden.

yeezy-4
Teyana Taylor
jeezy-season-4-10
Teyana gevolgd door Chanel Iman
jeezy-season-4-12
Sofia Richie dolgelukkig backstage

6/

De Kardashian/Jenners

Na hun yeti inval van vorig seizoen, werd van de Kardashians opnieuw een opzichtige joyeuse entree verwacht. Dit jaar hielden ze het echter wat discreter: enkel Kim, Kylie en Kendall kwamen opdagen -de originaliteit zat erin dat ze een kleine drie kwartier te laat waren. Let wel: de aankomst bleef indrukwekkend, gezien het legertje assistenten, cameramensen, visagisten, stylisten, aanhangsels en andere slaafse volgelingen dat het trio vergezelt.

Kardashian Krew makes their entrance at #yeezyseason4

Een video die is geplaatst door Nikki Ogunnaike (@nikkiogun) op

De drie realitysterren kwamen, lieten nog even op zich wachten, schoten fantastische plaatjes op de trap en dat was dat.

yeezy-3

7/

De andere aanwezigen

Onder andere Ana Wintour, Desiigner, Winnie Harlow (één van de sterren uit Lemonade), La La Anthony, Pusha T, 2 Chainz, Tyga, Jordyn Woods, Vic Mensa, Virgil Abloh en Spike Jonze reageerden present. Ontdek hier de looks waarin zij zich onnozel zweetten…

yeezy-1
Ana vindt het niet leuk...

yeezy-2

8/

De collectie

Diehard Jeez fans werden alvast niet teleurgesteld aangezien de lijn er exact eh... hetzelfde uitzag als de drie vorige seizoenen! Spandex, nude kleuren, lieslaarzen, oversized hoodies, sweaterjurken, parka’s en bralettes. Netjes op een broeiheet, zilveren plaatje geserveerd.

Critici vonden het uiteraard maar niets en wijten het grote déjà-vu gehalte aan een gebrek aan artistieke begeestering bij Jezus/Kanye.

WWD vat de gezellige namiddag uit zo samen: “Dit is gedrag dat niet eens zou getolereerd worden vanwege visionnaire designers. Karl Lagerfeld of Wests vriend Riccardo Tisci zouden het niet eens moeten proberen. Niet dat ze ooit zo’n gebrek aan respect zouden tonen, of dat hun werkgevers dat zouden toestaan. En toch zal West waarschijnlijk beloond worden met tonnen media aandacht en misschien zelfs applaus voor een collectie die op z’n best voorspelbaar was. Adidas zou zich moeten schamen."