Getest: paaldansen

Geüpdatet op 4 oktober 2019 door Elise
Getest: paaldansen

Is paaldansen hot? Natuurlijk wel, en zelfs tot ver buiten het red light district. Wij doorbreken het taboe en wagen ons aan een sessie.

Vooraf

Dolenthousiast zijn we, dat staat als een paal boven water. Zoals bij elk ander event treedt ook hier een vestimentaire probleem op: wat trekken we aan? Een lange legging? Drie vierde? Of toch maar een short? Eenmaal op bestemming blijkt dat het een shlip wordt (neologisme voor iets tussen een short en een slip). Voor gêne is hier geen plaats, zoveel is duidelijk.

De opwarming bestaat uit enkele soepele swingbewegingen met de ledematen en stretchoefeningen om de heupen los te draaien. Eitje! (Tot hier toe.)

Wij zijn opgewarmd, nu onze paal nog. Om een zo stevig mogelijke grip te hebben is het belangrijk dat ook de paal over een goede "lichaamstemperatuur" beschikt. Microvezeldoekjes in de aanslag en een aantal suggestieve bewegingen later kunnen we pas echt van start.

IMG_7893

1/

De fireman spin

We starten met zitoefeningen op de paal. De truc is om je dijen zodanig te klemmen en  met je hele gewicht opzij te leunen tot je stabiel blijft. Klinkt een stuk eenvoudiger dan het is. Denk aan touwklimmen, maar op een paal - je moet immers kracht uitoefenen op je voetzolen, wreven, knieën, binnenkant dijen. Al na één oefening kunnen we de pijn niet meer onderdrukken en voelen de binnenkant van onze benen roodgloeiend. "Normaal", zegt de instructrice, "Na enkele sessies wennen de hersenen aan het pijnlijke gevoel."

Het volgende deel van de les bestaat uit een reeks "spins", de u welbekende sierlijke draaibewegingen rond de paal. Onze persoonlijke favoriet: de fireman spin. De truc? Met een combinatie van kracht en lenigheid kom je gemakkelijker van de grond.  

Tot slot worden alle aangeleerde oefeningen aan elkaar geritst tot een "choreo". Zelfs een poging tot kopiëren wat voorgedaan wordt, eindigt op een lachsalvo.

paaldansen

2/

Olympische discipline

Paaldansen is en blijft een sexy sport, zonder suggestief te zijn. De oefeningen bereiken al snel het niveau van acrobatie. Roep het voor ons part uit tot Olympische discipline. Het zou overigens een uitstekende aanvulling op de training van atleten kunnen zijn.

IMG_7929

Zin gekregen?

Demi Jane 's Aerial Gym & Yoga Studio