ELLE BUCKET LIST: Vampire Facial

Geüpdatet op 3 October 2017 door Laure Vandendaele
ELLE BUCKET LIST: Vampire Facial

Wie mooi wil zijn moet…bloeden? Niet vies van een naald en een experimentje op zijn tijd, onderging deze nieuwsgierige redactrice de beruchte vampire facial. Werd het een pijnlijke en bloederige affaire (zie Kim K) of kan onze innerlijke vampier wel wat hebben?

Wie op een druilerige zondagmiddag al eens versuft op de bank hangt en tot weinig meer in staat is dan het reilen en zeilen van de Kardashians te volgen, herinnert zich ongetwijfeld de aflevering waarin Kim Kardashian het geheim van de eeuwige jeugd in een ‘vampire facial’ zoekt. Wat volgt is een aaneenschakeling van pijnkreten, angstige blikken én best wat bloed. Je zou je kunnen afvragen waarom iemand die bij zijn volle verstand is zich vrijwillig laat verleiden tot deze heftige gelaatsbehandeling. Niet voor een bloederige troep op het gezicht, zoveel is zeker. Wel voor de talrijke voordelen die met deze PRP (Platelet Rich Plasma) therapie -waarbij eigen bloed opnieuw in het gezicht wordt geïnjecteerd- gepaard gaan. Bloedplasma bevat immers actieve groeihormonen die het lichaamseigen hyaluronzuur, collageen en elastine in de huid stimuleren. Het resultaat? Minder slappe wangen, donkere kringen onder de ogen vervagen en een verbeterde algemene conditie van de huid.

Om mijn huid een boost vanjewelste te geven klop in aan bij de Carpe Clinic in Antwerpen waar deze niet-chirurgische facelift sinds een half jaar uitgevoerd wordt. Een huidanalyse (standaard én gratis bij deze kliniek.) wijst uit dat mijn huid gezien mijn leeftijd nog lang niet toe is aan een intense PRP-behandeling. Bummer. Een ‘milde’ variant van de facial kan echter wel en zou in mijn geval donkere kringen (had ik die dan?) en de marionetlijnen (tussen neusvleugel en mondhoek die me storen) doen vervagen. Ook de fijne lijntjes onder mijn ogen die wat mij betreft weggegomd mogen worden, zullen na deze behandeling minder zichtbaar zijn, wordt me beloofd.

Na de analyse gaat het naar een andere ruimte waar een dokter mijn bloed afneemt. Het buisje wordt 10 minuten lang gecentrifugeerd zodat enkel de verrijkte cellen of bloedplaatjes overblijven. Die plaatjes met groeifactoren zullen nadien door middel van ‘needling’ en met een fijne spuit terug in mijn gezicht worden geïnjecteerd. Voor het zover is, smeert een huidspecialiste mijn gezicht in met een verdovende crème. Eens die zijn werk gedaan heeft, kan de behandeling beginnen. Terwijl ze met haar ene hand de bloedplaatjes, die er intussen uitzien als een transparante gel (geen écht bloed dus), rond de ogen aanbrengt, maakt ze met de negen naaldjes tellende kop van het needling toestel microscopisch kleine gaatjes in mijn huid.

vampire facelift, carpe clinic, antwerpen

Op die manier kunnen de bloedplaatjes tot diep in de huid indringen om er hun werk te doen. Hoe rijper de huid, hoe dieper de naaldjes in de huid prikken en hoe meer kans op bloedingen. Bij mij lijkt het allemaal wel mee te vallen. Dat is trouwens bij de meeste mensen zo. Het bloederige aspect van deze behandeling wordt vaak zwaar overdreven en is zelden meer dan een manier om ruchtbaarheid aan de treatment te geven. ‘Vampire’ klinkt nu eenmaal sexier dan ‘PRP’. Mijn huid kleurt rood op de gebieden waar de needler passeerde maar er ik baad eerder in het zweet dan in een plasje bloed. Dat Kim een kleinzerige flauwerik is, wil ik niet gezegd hebben maar ik ervaar deze behandeling in de verste verte niet als pijnlijk. Het masserende gevoel van de needler werkt enigszins ontspannend.

vampire facelift, prp, antwerpen, carpe clinic

Ook wanneer de specialiste de spuit bovenhaalt, blijf ik ijzig kalm. Ze injecteert de transparante gel met tientallen kleine prikjes in de door mij aangegeven ‘probleemzones’: onder de ogen en de marionetlijnen. Het voelt enkel even onaangenaam wanneer ze met de naald net onder mijn mondhoeken prikt om die te liften. Twintig minuten later zit de behandeling erop en moet ik dorstige vampieren teleurstellen. Er valt geen spatje bloed te bespeuren maar echt appetijtelijk zie ik er ook weer niet uit. Onder mijn ogen spot ik kleine rode vlekjes, boven mijn lip zit een blauwe plek en ook de naaldprikjes aan mijn mond laten hun sporen na. Geen letsels die ik niet met slim aangebrachte make-up weggewerkt krijg.

IMG_6128
Eens de verdoving uitgewerkt is, voelt mijn gezicht nogal trekkerig aan, alsof ik heel hard gehuild heb. Van dat gevoel merk ik een dag later niets meer en hoewel de blauwe plek en rode stipjes voor mij heel duidelijk zichtbaar zijn, vraagt geen enkele collega me wat is er hemelsnaam met mijn gezicht gebeurd is. Mooi camoufleerwerk dus. Nog een paar dagen later zijn alle wondjes verdwenen.

IMG_9925

Voor het uiteindelijke resultaat moet ik wachten tot een maand na de behandeling. Toch kan ik nu, twee weken later, zeggen dat de slagschaduw die de lijn van mijn rechterneusvleugel naar mijn mondhoek op mijn gezicht maakte, verdwenen is. Hoewel de rimpels nog zichtbaar zijn, is de huid meer ‘plump’ waardoor de huid eromheen egaler is. So far, so good en dat voor de komende zes maanden, want zo lang houdt het effect van deze ene sessie. Veelbelovende resultaten of een voorlopig doekje voor het bloeden? We houden u op de hoogte.

Praktische informatie:
Huidverbetering niveau III: 400 euro per sessie/kan om de 8 weken herhaald worden
www.carpe.be
info@carpe.be
Bekijk de video van de behandeling op de Facebook-pagina van Carpe Clinic