Streetstyle special: wie draagt het mooiste uniform van Vlaanderen?

Geüpdatet op 17 juni 2019 door Isabelle
Streetstyle special: wie draagt het mooiste uniform van Vlaanderen?

streetstyle uniformen special

Eén pot nat, eenheidsworst, immer hetzelfde liedje: welke tiener wil nu haar dagen slijten in een opgelegd uniform?

Veel meer dan we denken, zo blijkt uit een rondvraag bij Vlaanderens in eenheidsworst gehulde scholieren. Meer zelfs: ze zijn dol op hun uniform en zouden het voor geen geld in de wereld willen omruilen. Al kan een beetje styling hier en daar geen kwaad. Wie draagt de mooiste schoolplunje? Dat ontdek je in deze speciale streetstyle editie:

1/

NIEUWEN BOSCH (Gent) - The Cool Kids

5

Strak zijn de regels niet in het Gentse Nieuwen Bosch internaat, maar strak lopen de leerlingen er wel bij. Geef hen een zwart/wit dresscode en ze serveren je de coolste looks op een plaatje. Wie zei dat duotoon saai is?

Wat zijn de kledingregels eigenlijk?

“Een zwart of grijs onderstuk in combinatie met een wit of grijs bovenstuk. Geen scheuren, geen letters, geen spaghettibandjes, geen diep decolleté en geen lange oorbellen. Nagellak, en opvallende make-up zijn ook uit den boze. Wat ze over piercing zeggen? Ze zagen wat als ze het zien. Verder mogen we sneakers dragen, de enige regel wat schoenen betreft, is dat ze niet te kleurrijk mogen zijn. De rok hoeft ook geen plooirok te zijn, maar we dragen het graag zo.”

En dragen jullie dit uniform graag?

“Ja! Enkel aan het sportuniform mag wat gesleuteld worden, dat vinden we echt te grijze muizerig en het heeft een lelijke, veel te hoge halslijn. Het jurkje van de lagere school is ook precies een gevangeniskleed, blij dat we dat niet aan moeten!”

Waarom pro?

“Het is gewoon handig: je moet ‘s morgens niet te lang nadenken over wat je precies zal dragen. We zijn er ook redelijk vrij in, vergeleken met andere scholen: naar het schijnt moeten ze in Sint-Bavo een strafshort aan als het niet in orde is… Hier kunnen we onze eigen stijl uitdrukken. Wat grappig is: sommige meisjes komen uit scholen zonder uniform en zijn echt blij om het hier te kunnen dragen, zij beseffen dan pas echt hoe chill het eigenlijk is.”

Dragen de verschillende jaren hun uniform op een bepaalde manier?

“Ja, eerste en tweedejaars zijn veel strikter en durven de regels niet breken. Wij mogen ook al wat meer, voor de schoolreis hebben we bijvoorbeeld een eigen trui gemaakt en die mogen we ook dragen tijdens de lesuren.”

3

Hoe liepen jullie er zelf bij in het eerste jaar?

“Erg, gewoon schandalig erg. De meesten droegen altijd een grijze jeansbroek met een witte polo erboven, echt een ramp. Toen was het ook nog verplicht kousen te dragen, dus altijd die kousen…. En toen mochten we ook nog geen stoffen schoenen dragen, dus moesten we altijd leren boten aan.”

Hoe is het om elkaar in vrijetijdskledij te zien?

“Ondertussen vinden we het wel normaal, maar in de eerste jaren voelde het een beetje raar. We hebben heel wat gelachen de eerste keren.”

Heeft het uniform invloed op jullie persoonlijke stijl?

“De meeste meisjes dragen ook in hun vrije tijd meer grijs en wit, gewoonweg omdat onze kleerkast ervan uitpuilt. Bij het shoppen worden we er ook direct door aangetrokken, we zijn die kleuren ondertussen echt gewend. Anderen kiezen dan weer bewust voor felle kleuren.”

Hoe stylen jullie het uniform?

“Iedereen heeft wat haar eigen stijl en geeft er haar persoonlijke draai aan. Het hangt ook een beetje af van de dag: als je les van een strenge leerkracht hebt of niet –afhankelijk daarvan mag je al wat wilder gaan stylen. En de vrijdag: op vrijdag mag het altijd feestelijker! Je komt tenslotte voor het eerst in de week buiten… “

Wat is het eerste dat jullie aantrekken eens het uniform af mag?

“Een pyjama of een training, lekker chill.”

Zouden jullie liever een school zonder uniform hebben?

“Nooit!”

Ontdek hier meer Nieuwen Bosch looks!

2/

SINT-BAVO (Gent) - The Green Gang

Schermafbeelding 2015-07-07 om 16.35.27

De meisjes van Sint-Bavo, oftewel de Groentjes van Gent, moeten het met één enkele kleur stellen. Hoe zij het leven in 50 tinten groen zien? Door een roze bril natuurlijk!

Welke kledingregels gelden hier?

“We dragen een groen onderstuk met een wit hemd –de school heeft ook haar eigen hemd met lijntjes, maar dat is niet verplicht. Geen overdreven make-up of accessoires, al zijn ze laks op dat gebied: je moet gewoon niet met gigantische oorbellen komen opdagen. Sneakers zijn toegestaan, maar we mogen er in principe niet als clochards bijlopen, al zien sommigen er wel uit alsof ze net vijf uur sport achter de rug hebben…”

En dragen jullie dit graag?

“Ja!!”

Waarom pro?

“Het is gewoon extreem gemakkelijk: je pakt een bloes, je pakt een rok en je bent klaar: voilà! Het valt op dat iedereen elkaar zit te beoordelen op uniformloze dagen en dat is minder leuk. Als je niet meer op het uniform kan rekenen, krijg je al snel het gevoel van oei, wat moet ik nu aan?!”

Wat zouden jullie aanpassen?

“De stof van het schoolhemd, die is synthetisch en dat trekt op niets. We zouden ook opteren om hem open te mogen dragen.”

Is er per jaar een eigen stijl?

“Niet echt, al zie je soms wel vriendengroepjes die het op eenzelfde manier stylen –door bijvoorbeeld kousen in hun sneakers te dragen- maar dat komt zelden voor en duurt nooit heel lang. Daarbij kopen we bijna allemaal dezelfde groene plooirok, al wordt die ons niet opgelegd, om de simpele reden dat een winkel om de hoek van de school een mooi model aanbiedt. We zijn eigenlijk dus uniformer dan van ons wordt verwacht. Een plooirok is leuk, behalve als het waait!

Hoe stylen jullie het uniform?

“De algemene look hangt af van dag tot dag, op dinsdag en donderdag lopen we bijvoorbeeld allemaal rond in jogging, dit zijn gewoon de mottigste dagen. De meesten wassen hun haar op dinsdag- en donderdagavond, die dagen loop je dus met vettig haar rond en is je look sowieso al naar de vaantjes, dus waarom nog moeite doen? Ha!”

Schermafbeelding 2015-07-07 om 16.35.19

Hoe liepen jullie er in eerste jaar bij?

“Hahahaha, echt mottig! Alles was toen gewoon te groot, te lang, te braaf, te volgens de regeltjes. Sommigen dragen sinds het het eerste jaar dezelfde rok, die ondertussen eindelijk op een acceptabele hoogte is gekomen: in het begin rolden we hem op rond de middel om hem korter te maken, nu is hij op maat.

Wat gebeurt er als jullie de uniformregels breken?

“Je riskeert de strafrok en het -hemd!! Dat is echt afschuwelijk: maatje 48 en het hangt tot op de grond… De rok is echt een spuuglelijk ding, maar wordt gelukkig niet te vaak bovengehaald. Het hemd hebben de meesten onder ons wél al aangehad.”

Heeft het uniform invloed op jullie persoonlijke stijl?

“Ja en neen, we zullen niet meer snel naar groen grijpen bij het shoppen. Anderzijds hebben we geen tonnen kleren buiten onze uniformkast, veel gewone kleren heb je niet nodig voor twee dagen in de week.”

Wat is het eerste dat je aandoet na je uniform?

“Een training!!!”

Is het raar om elkaar niet in uniform te zien?

“In het begin wel, nu zijn we goede vriendinnen en hebben we elkaar al veel buiten de schoolcontext gezien. Het is dus vooral normaal geworden voor je close vriendinnen.”

Wat vinden jullie van het jongensuniform?

“Niet bijster mooi. Als ze zich al aan de regels houden, dragen ze gewoon een polo en een broek –niet fantastisch.”

En wat vinden zij van jullie look?

“Geen flauw idee.”

Zouden jullie liever een school zonder uniform hebben?

“Geen sprake van!”

Ontdek hier meer Sint-Bavo looks!

3/

ZEVENKERKEN (Brugge) - The Wild Bunch

Uniform zevenkerken

Een strikt uniform, heel veel sport en een overgrote meerderheid aan jongens. Hoe de meisjes van Zevenkerken hun mannetje staan? Met opgerolde rokken, kleurrijke sneakers en kniekousen!

Welke kledingregels gelden hier?

“Een blauw hemd en donkerblauwe trui boven een zwarte rok. De school heeft haar eigen trui en hemd, maar dat laatste draagt bijna niemand. De rok mag maximum 10 centimeter boven de knie vallen en we moeten ons hemd ìn de rok steken. We mogen ‘s winters een klassieke broek dragen, maar wij verkiezen een rok met kousebroek. Verder geen grote oorbellen, geen kleurrijke sjaals, geen opvallende make-up, geen overdreven accessoires en wie met nagellak wordt betrapt, krijgt meteen een flesje dissolvent onder haar neus geschoven.”

Wat zouden jullie anders willen?

“De trui en het hemd zijn eigenlijk jongensmodellen, dat mag nu wel aangepast worden!”

En dragen jullie dat graag?

“Eigenlijk wel.”

Waarom?

“Omdat je niet hoeft na te denken over je look, je trekt ‘s morgens je uniform aan en je bent klaar.

Wat als je de kledingregels verbreekt?

“Dan gaan ze vooral veel zagen en mag je in principe de eetzaal niet binnen. Dat lukt wel, want honger heb je altijd.”

8

Hoe stylen jullie het uniform?

“Variëren lukt vooral met de schoenen, de regels zijn veel minder streng dan vroeger. Sneakers mogen nu, witte schoenen ook. We kiezen er ook zelf voor om kniekousen te dragen, dat is gewoon mooier, korte sokjes zijn hier echt een uitzondering. Vroeger was dat blijkbaar juist omgekeerd. Hetzelfde geldt voor onze sportkousen: we hebben een mooi wit/blauw uniform en dat geeft een goed effect met hoge kousen.

Zijn er verschillende stijlen per jaar?

“De vijfdes dragen vaak broeken en op het vlak van boekentassen zien we wel verschillen. Bij ons draagt niemand meer een Kipling of Eastpak, die tijden zijn voorbij.”

Hoe droegen jullie het uniform in het eerste jaar?

“Haha, opgerolde rokken! Dat zorgde voor een kortere lengte, maar enorme zwembandjes rond onze middel… We konden er niets aan doen, onze rokken waren gewoon véél te lang.”

Is het raar om elkaar in vrijetijdskledij te zien?

“Buiten de schoolcontext niet, we zijn het ondertussen wel gewend, maar wel als het in de school is: om een of andere redenen kijk je dan toch constant wie wat draagt.”

Wat als je uniform uit mag?

“Dan springen we in een joggingbroek! Het liefst van al de oude jogging van het jongensuniform, of onze sportshort.”

19

Heeft het uniform invloed op jullie persoonlijke kledingstijl?

“ Je bent het niet meer gewend veel werk te steken in je look en verder heb je ook niet veel ‘normale’ kleren. We lopen vijf dagen per week in uniform rond, de rest van de kleerkast is beperkter. Bij het shoppen grijpen we wel sneller naar kleur.”

Wat vinden jullie van het jongensuniform?

“Mooi!!”

En wat vinden zij van jullie look?

“Volgens ons wel mooi, als zien ze ons niet graag in broek.”

Zou je een school zonder uniform willen?

“Vergeet het!”

Ontdek hier meer Zevenkerken looks!

4/

SINT ANDREAS (Oostende) – The Blues

3

Studeren op een boogscheut van de zee, het laat zo zijn sporen na. Je waant je op Sint-Andreas bij de marine: blauw zit er goed verankerd in het uniform, al leren gedreven leerlingen door de jaren heen de strengste regeltjes te omzeilen…

Welke regels gelden hier?

“Je mag bijna alles aan doen, als het maar blauw is –behalve jurken, blote schouders of shorts. Op haarvlak is alles toegestaan, make-up mag niet te fel –vergeet dus felle lipstick, het moet naturel blijven. Juwelen zijn ook toegestaan, maar piercings niet. Sneakers zijn oké, in gelijk welke kleur. Ook je jas mag een leuke kleur hebben.”

Dragen jullie dit graag?

“Ja.”

Waarom?

“Omdat het grote kleerkastdilemma’s in de ochtend voorkomt. Dat merk je in het weekend: je hebt veel meer tijd nodig plots!”

Dragen de verschillende jaren het uniform op hun manier?

“Min of meer ja. Eerstejaars halen hun kleren bijna allemaal bij C&A en Deweerdt omdat ze het veilig willen spelen en nog niet goed weten wat wel en niet mag. Wij kennen ondertussen al meer winkels en adressen. Hoe ouder, hoe minder je je aan de regeltjes houdt.”

Wat doe je meteen aan als het uniform uit mag?

“Onze pyjama!”

Heeft het uniform invloed op jullie persoonlijk stijl?

“Met uitzondering van jeans proberen we blauw zoveel mogelijk te vermijden.”

Is het raar om elkaar zonder uniform te zien?

“Ja, we zien er dan helemaal anders uit, sommigen al wat gelukkiger dan anderen, haha! Je kan dan eens elkaars stijl zien en dat is wel interessant.”

Wat vinden de jongens van jullie uniform?

“Volgens ons vinden ze het wel mooi.”

En wat denken jullie van hun look?

“Heel mooi, zij dragen hemden en polo’s en dat ziet er echt goed uit, wij eerder t-shirts.”

Ontdek hier meer Sint- Andreas looks!

5/

De Dames (Antwerpen) - Lipstick Ladies 

6

Verleiding alom voor „de Dames van de Meir”, die hun dagen op een steenworp van Belgiës grootste winkelstraat moeten doorbrengen in een opgelegd plunje. Nochtans blijkt de lokroep van de H&M co best mee te vallen: „eigenlijk maakt dit uniform ons vrij!”

Wat zijn de uniformregels?

„Blauwe trui, zwarte of grijze kniekousen -die mogen niet te lang, maar ook niet te kort zijn: exact op kniehoogte dus. Verder hebben we een vaste plooirok, die mag maximum vijf centimeter boven de knie komen. ‚s Winters dragen we een klassieke broek, maar die mogen we niet in laarzen steken.

Wat als je de regels breekt?

„Dan krijgen we een aantekening, bij meerdere aantekeningen volgt er een straf.”

Hebben jullie graag het uniform?

„Zeker, het maakt ons allemaal gelijk. Sommigen denken dat we minder vrijheid hebben door die opgelegde kleren, maar het is juist andersom: je bent vrijer om elkaar te leren kennen, precies omdat iedereen er gelijk uitziet.”

Wat zijn jullie trucs om het te stylen?

„Onze schoenen: we dragen tegenwoordig graag laarsjes. Verder ook make-up: het mag eigenlijk niet, maar we vinden het uniform supermooi in combinatie met een felle lipstick of met eyeliner.”

1

Zouden jullie iets willen veranderen?

„De broekregels, die zouden skinny en ìn onze laarzen moeten.”

Wat vinden jullie van de jongens in uniform?

„Voor hen is het echt gemakkelijker, je ziet niet meteen dat het een uniform is en we hebben de indruk dat de leerkrachten er minder streng over zijn voor hen. Als ze het goed dragen, vinden we het wel heel mooi bij de jongens.”

Wat vinden de jongens van jullie uniform?

„Dat weten we niet…”

Heeft het uniform effect op jullie persoonlijke stijl?

„Niet echt, alleen dat we blauw mijden -we zien het overdag al genoeg, dus proberen we andere kleuren in het weekend te dragen.”

Droegen jullie tijdens het eerste jaar je uniform op een andere manier?

„Niet echt, al zijn er wel trends die komen en gaan. Zo zijn blokhakken momenteel ons ding.”

Wat is het eerste dat je aandoet eens het uniform uit mag?

„Een pyjama of een jogging!”

Zouden jullie een school zonder uniform willen?

„Neen, we zijn het zo gewend.”

Klik hier voor meer De Dames looks!

(Beeld: Saverice) 

(Met dank aan Canon)