Achter de sluier: Emilie Duchêne

Geüpdatet op 11 januari 2019 door Isabelle
Achter de sluier: Emilie Duchêne

Emilie Duchêne Tine Schoemaker-49

Liefde is… een ingekaderde jurk! Emilie Duchêne, het brein achter het succesvolle juwelenlabel Thea, stapte vier jaar geleden in korte bruidsjurk naar het altaar. Vandaag hangt de creatie aan haar salonmuur tussen Mick Jagger en Kate Moss: “Zo profiteer ik er tenminste elke dag nog van!”

Hamptons sfeertje voor het huwelijk van Emilie, die in juni 2011 haar jawoord gaf in de tuin van haar vader. “De ceremonie was een beetje à l’américaine: mijn beste vriendinnen traden op als bruidsmeisjes en we trouwden onder een ark van bloemen. Uiteraard vielen er enkele regendruppels -de Belgische invloed!-  maar al bij al was het een zeer vrolijk, zomers feest. Ik heb het hele concept zelf bedacht, maar kreeg wel hulp bij de uitwerking ervan. Je moet weten dat ik toen vijf maanden zwanger was van mijn eerste dochtertje, de gebruikelijke huwelijkstress kon ik wel vermijden…”

Hoe verliep de zoektocht naar de jurk? “Redelijk vlot. Het was eigenlijk mijn tweede huwelijk, dus ik wilde een minder conventionele look dan de typische lange bruidsjurk. Het moest en zou dus kort zijn, verder had ik geen specifieke eisen. Tijdens een weekend in Londen spotte ik een prachtige jurk met bloemenrok en werd ik op slag verliefd. Uiteindelijk heb ik mijn eigen creatie getekend en thuis laten uitwerken door Tim Van Steenbergen. Hij is een ster als het op drapage en reliëf aankomt en heeft echt prachtig werk geleverd. De taille is hoog, dat moest toen wel om mijn zwangere buik in te laten passen. Uiteindelijk hebben we ook een roze degradé in de rok gestoken, lekker romantisch.”

Emilie Duchêne Tine Schoemaker-5

Hoe heb je de look gestyled? “Ik droeg er platte MiuMiu ballerina’s onder: stiletto’s zijn niet erg handig voor een tuinfeest en na vijf maanden zwangerschap had ik geen zin om urenlang op torenhoge hakken te waggelen. Verder droeg ik voor de ceremonie een vilten haaraccessoire, dat ik had laten maken door het New Yorkse House of Lafayette. ‘s Avonds droeg ik een haarjuweel van Henri Bendel. Op dat moment ontwierp ik nog geen juwelen, ik heb mijn label pas na de geboorte van mijn dochter gelanceerd, dus geen creaties van eigen makelij. Verdere details: mijn man heeft Griekse roots en om die te huldigen droegen de bruidsmeisjes bloemen in het haar, ik vond het een leuke knipoog voor hem.“

Wat vond je wederhelft van de look? “Hij was er meteen dol op! Al moet ik toegeven dat ik hem op voorhand wel op de hoogte bracht over de korte rok.”

Doe je de jurk soms nog aan? “Ik heb er eigenlijk nooit aan gedacht hem opnieuw te dragen, hoewel het mijn lievelingsjurk is. Wél wilde ik hem absoluut inkaderen om er elke dag opnieuw van te  kunnen genieten. Dat is gemakkelijk natuurlijk met een kort ontwerp.”

Emilie Duchêne Tine Schoemaker-46

Wat zou je toekomstige bruiden aanraden in hun zoektocht naar dé jurk? “Doe niet al te zot… Als het op een bruidsjurk aankomt, zou ik niet proberen speciaal of trendy te zijn, daar krijg je alleen maar spijt van. Uit ervaring zie je ook dat simpeler ontwerpen vaak veel mooier staan. Voor mij lag het een beetje anders, aangezien het om mijn tweede huwelijk ging. Voor mijn eerste koos ik een typische, klassieke prinsessenjurk en daar heb ik nooit spijt van gehad. Hoe simpeler, hoe beter -denk Calvin Klein of de bruidsjurk van Carolynn Bessette-Kennedy! Tweede raad: houd rekening met je lichaamsbouw! Het mag nog zo’n mooie creatie zijn, als hij niet bij jouw lichaamstype past, lijkt het resultaat nergens op.”

(Beeld: Tine Schoemaker)