How to: Kasjmier onderhouden

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
How to: Kasjmier onderhouden

kasjmier
Kasjmier onderhouden lijkt moeilijk, maar er zijn wel degelijk trucs om je lievelingstrui jaren mooi te houden. Lorraine de Gournay staat aan het hoofd van het kasjmier label Eric Bompard en deelt haar tips: 

Enkele weetjes over kasjmier: 

- Bij kasjmier gaat het niet om de functionaliteit of de look. Kasjmier draag je uit liefde voor de stof. Je moet het gevoel hebben dat je het voor eeuwig wil aanhouden.

- Kasjmier dragen in de zomer lijkt raar, maar het kan zeker. Dankzij de thermoregulatoire stof zal je het nooit te warm of te koud hebben. De wol is heel aangenaam om te dragen en voelt fijn aan op de huid. Kasjmier houdt geen zweetgeur vast in tegenstelling tot synthetische stoffen.

Wil je kasjmier zo lang mogelijk in zijn optimale staat behouden? Dan volg je best deze tips:

1/

Wassen in de wasmachine
Kasjmier kan je zonder problemen in de wasmachine stoppen. Op voorwaarde dat het geen gebreid kledingstuk is en zonder borduurwerk of delicate kant. Sterker zelfs, kasjmier heeft water nodig om nog mooier te worden. Let wel op dat de wasmachine in een goede staat is. Dus geen wastrommel met haakjes die de stof kan stukmaken. Is dat wel het geval, dan stop je je kledingstuk best in een waszak of een kussensloop. Zegt het etiquette dat je het niet mag wassen, dan moet je naar de droogkuis.

Waspoeder
Zet de machine op het programma voor wolwas, koud water, 500 tot 600 toeren. Eén soeplepel wasmiddel is voldoende voor drie tuien. Gebruik zeker een waspoeder dat geschikt is voor wol.

Drogen
Droog kasjmier nooit in het zonlicht. Dat kan de wol laten verkleuren. Hang je trui ook niet 's nachts te drogen. Ook maanlicht kan de kleur laten veranderen.

Stop het pluizen
Hoe meer je kasjmier wast, hoe minder het zal het pluizen. In het begin is het normaal dat je nieuwe trui wat pluist. Het duurt ongeveer zes maanden ofwel tien wasbeurten vooraleer kasjmier stopt met pluizen. Geloof nooit dat je je kledingstuk in de ijskast moet leggen om het pluizen te stoppen. Dat is een fabeltje.

Geen parfum
Spuit geen parfum op lichte kasjmier. Daardoor kan de kleur veranderen.

Gaatjes vermijden
Motten kan je vermijden door je trui regelmatig te wassen. Deze diertjes maken vaak gaatjes aan de voorkant van je kledingstuk door de kruimels die je daar morst. Heb je toch gaatjes in je trui? Dan laat je hem best maken in de kledingwinkel waar je hem kocht.

(Stagiaire Jolien Meulders via ELLE Belgique)