Interview: Oscar and the Wolf en Raving George in de mix

Gepubliceerd op 3 maart 2015 door Isabelle
Interview: Oscar and the Wolf en Raving George in de mix

Schermafbeelding 2015-03-02 om 15.17.12

Zij houdt van sobere looks, hij van franjes. Zij houdt het op enkele discrete ringen, zijn onderarm zit onder de henna. Geen voor de hand liggende match, en toch zorgt de combinatie Oscar and the Wolf x Raving George voor vuurwerk –bewijze hun bloedmooie duet You’re Mine, een song over obsessieve liefde. Bovendien hebben ze meer gemeen dan je zou vermoeden: “We hebben pas ontdekt dat we op dezelfde manier verliefd worden!”

Ze leerden elkaar enkele jaren geleden kennen op Pukkelpop, toen DJ-sensatie Raving George alias Charlotte de Witte haar set afsloot met een fenomenale stagedive. “Ik kon niet geloven dat ze zoiets had gedurfd en moèst haar erover uitvragen,” aldus Oscar and the Wolf frontman Max Colombie over hun allereerste gesprek ooit. Tegenwoordig staan ze samen op het podium, klaar om de grote sprong te wagen?

“Ik heb nog steeds geen stagedive op mijn palmares staan,” zucht Max, “maar zou You’re Mine het liefst vanuit de lucht brengen. We kunnen al zingend naar elkaar toezweven gehuld in lange gewaden, en uiteraard onze choreografie  afwerken in een enorme bak water!” “Goed idee, tegen dan zullen wel een onderwater-playback-methode uitgevonden hebben,” klinkt het bij Charlotte.  Aan creatieve ideeën geen tekort hier, maar hoe gaat het er in het stijldepartement aan toe?

Charlotte: “Eerder sober en casual voor mij. Ik wil dat de aandacht op het podium 100% naar de muziek gaat en zal dus niet snel iets opvallends uit de kast halen. Draaien met een extreem diep decolleté is ook niets voor mij: als vrouw moet je je bewijzen in de relatief harde DJ-scène en ik denk niet dat dit soort looks dat in de hand helpt. Ik wil niet geboekt worden om de verkeerde redenen. Wat ik naast het podium aantrek, is een ander verhaal: op een event, een shoot of een videoclip mag het al wat specialer zijn. Voor Max ligt het dan weer helemaal anders, bij hem moet het totaalplaatje kloppen. Hij heeft attributen, capes, glitter,… en dat maakt zijn verhaal compleet. Vreemd genoeg versterkt het in zijn geval wel de muziek, waar het bij mij ruis zou veroorzaken. Oscar and the Wolf is erg dromerig en dat zie je ook aan de looks van Max: prachtig!”

Schermafbeelding 2015-03-02 om 15.16.19“Prachtig” is ook een etiket dat vorig seizoen op Dries Van Notens show in Parijs werd geplakt. Max, jij zat toen op de eerste rij én mocht de soundtrack aanleveren.

Max: “Dat was een ongelooflijke ervaring! Ik zat tegenover Kanye West en flipte bij het idee dat hij naar mijn muziek zat te luisteren, al had hij duidelijk geen flauw benul wie ik was.  Ik keek hem even recht in de ogen aan, maar kreeg niet veel respons… De samenwerking met Dries Van Noten zelf was ook geweldig: hij is extreem vriendelijk en creatief, samen hebben we het verhaal achter zijn collectie met het mijne vermengd. Uiteindelijk zijn we op een eco glam hippie chic noot terechtgekomen, ik vind het interessant om mijn muziek op deze manier met mode te kunnen combineren.”

Charlotte: “Inderdaad, de laatste jaren maken designers heel wat kortfilms met schitterende muziek, ik denk bijvoorbeeld aan  de video’s van Givenchy: mode in de mix met donkere beats!”

1/

Schermafbeelding 2015-03-02 om 15.26.40

Die donkere beats vormen de onbreekbare link tussen Raving George en Oscar and the Wolf. Beiden houden van rauwe emoties -pijn, obsessie, melancholie- en verwerken dat in duistere tonen, die daarom niet minder positief zijn. “Onze muziek is niet haatdragend, er zit geen greintje negativiteit in. We vinden dit soort emoties gewoon interessanter dan pure blijdschap. Niets weerhoudt je echter om vrolijk op You’re Mine te staan dansen!”

Over dansen gesproken, hoe zouden deze gelijkgestemde tegenpolen elkaar het podium opsturen?

Max: “Dat is gemakkelijk, ik wil Charlotte eens in een extreem lange jurk zien draaien, ik heb nog nooit een DJ met zo’n jurk gezien.”

Charlotte: “Daar is ook een reden voor: zie je mij al dansen met zoveel stof? Of erger: stagediven? Wat Max betreft, zou ik hem een strakke look aanmeten.”

Max: “Iets spannends?!”

Charlotte: “Neen stràk: een minimalistisch kostuum, strakke lijnen, geen franjes, geen blabla. Je mag wel je glitters bewaren: het dromerige aspect moet blijven!”

Straks staan beiden op de set van hun videoclip, welke garderobe hebben ze daarvoor in petto? “Het wordt een hedendaags kostuumdrama, maar verder weten we nog niet veel over de looks,” aldus Charlotte. “Het enige dat met zekerheid vastligt, is dat Max op het einde van de clip het loodje legt.” Ons gesprek eindigt op deze negatieve noot, al moet je het allemaal niet zo somber opnemen... ;)