10 tips om beter te poseren

Geüpdatet op 3 oktober 2017 door ELLE België
10 tips om beter te poseren

10 tips om te poseren

Say cheeeeese! Camera’s bij de vleet tegenwoordig, het kleinste kind weet wat een selfie is, de minste middagpauze wordt op Instagram vereeuwigd. Tijd dus om je poseertalenten wat bij te schaven, fotografe/model Tine geeft advies:

1/
1. De Paris Hilton

De eerste en beste tip die ik kan geven: Paris Hilton!  Het lijkt een beetje tacky advies, maar de erfgename weet als geen ander de camera te bespelen. Google maar eens een foto van haar en je vindt steeds dezelfde pose terug: kin opzij en een tikkeltje naar beneden gericht. Ze draait ook telkens slim de zijscheiding in haar lokken richting fotograaf en kijkt recht in de camera -een truc die haar beruchte luie oog camoufleert. Een handige pose voor party foto’s!

1

2/

2. Ken je sterke punten

Iedereen heeft een „goede kant”. Meestal is dat, net als bij Miss Hilton, die van je zijscheiding. Door je gezicht aan die kant lichtjes naar de fotograaf te draaien, krijgt het meer dimensie én een duidelijke kaaklijn -win win! De meeste mensen kennen hun „betere helft” reeds, wie dit nog niet heeft ontdekt, wordt bij deze uitgenodigd een uurtje in de spiegel te staren…

3. Kaaklijn

Zover dus voor zijdelingse beelden, maar ook frontaal hebben we een goede tip. Kantel je voorhoofd een beetje naar voren, je kin naar beneden en bam: daar is die sterke kaaklijn! Dit heeft het meeste effect als zowel jij als de fotograaf op de zelfde hoogte tegenover elkaar staan, vanuit een zijaanzicht geeft het dan weer een geforceerd effect.

2

3/
4. Portret = vogelperspectief

Selfie professionals weten het al langer: foto’s zijn meer flatterend vanuit een bovenaanzicht, een perspectief dat je onder andere helpt een dubbele kin te vermijden.

5. Lichaam = kikkerperspectief

Voor portretfoto’s is het dus aangeraden een de camera iets hoger dan je eigen gezicht te zetten. Foto’s waarop je hele lichaam in beeld komt, streetstyle bijvoorbeeld, worden dan weer vanuit een lager perspectief genomen. Het zorgt ervoor dat je lichaam mooi in ballans staat én je optisch een beetje langer lijkt.

3B

(De pijlen tonen mijn verschillende invalshoeken als fotogaaf aan)

4/
6. De juiste belichting

Op zoek naar een flatterende belichting? Een witte muur is je beste vriend: het reflecteert immers het aanwezige licht en doet je ogen een beetje blinken.  

4

7. Geen witte muur in de buurt? Neem een vel zilverpapier, wikkel het rond een magazine en houd het zijdelings tussen je gezicht en de fotograaf. Zo krijg je bij close-ups diezelfde twinkle in je ogen en wordt het licht aan die kant van je gezicht mooi gereflecteerd.

5

8. Zelfvertrouwen

Twijfel je nog aan je skills? Oefen thuis voor de spiegel, opdat je zelfzekerder zou worden. Een zelfzekere, ontspannen blik oogt extra aantrekkelijk op foto.

5/
9. Leef je uit

Poseren is eigenlijk een beetje acteren… doe zot en beweeg veel! Voel je niet geremd en wees niet bang belachelijk over te komen, dit levert de meest spontane beelden op. Vraag de fotograaf zoveel mogelijk beelden te schieten, naderhand kies je er gewoon de leukste uit.

WCD-14-Tine-Schoemaker-56

10. Instant make-up

Onverwacht fotomomentje?  Wrijf snel met een serviet over je huid, knijp eens in je wangen en pronk met je instant gezonde glow!

Last but not least: toch niet…

De laatste tip: wees niet bang om neen te zeggen! Soms zijn de omstandigheden gewoon niet goed voor een foto: slecht licht, een bad hair day, je bent doodmoe of hebt gewoon even helemaal geen zin. Zeg nee, zo simpel is het.

(Tine Schoemaker, model: Anna Miggels)