5 tips om je namiddagdip te bestrijden

Geüpdatet op 30 maart 2017 door ELLE België
5 tips om je namiddagdip te bestrijden

Zware oogleden, wazig zicht, en je hebt nog een hoop werk voor de boeg: niemand die zit te wachten op een dipje in volle namiddag. Geen tijd voor een siësta? Hier zijn een aantal tips om je energieniveau weer op te krikken.

1. Beter voorkomen dan genezen.

namiddagdip4

Een plotse daling van je energieniveau is vaak te wijten aan het middagmaal. Hou dit dus in je achterhoofd tijdens de lunch. Het is bewezen dat koolhydraten de productie van serotine bevorderen, een hormoon waar je slaperig van wordt en dat je dus beter kan vermijden. In de plaats kies je beter voor eiwitrijke producten. Die zouden de productie van dopamine stimuleren, waardoor je alert blijft.

De manier waarop je eet speelt ook mee. Een studie van de Humboldt Universiteit in Berlijn heeft aangetoond dat mensen die achter hun computer eten productiever zijn in de namiddag dan diegenen die hun pauze in een restaurant doorbrengen. De verklaring luidt dat een breuk in de concentratie moeilijk te herstellen is. Wat we echter niet weten, is of het onderzoek werd gefinancierd door een veeleisende werkgever...

1/

2. Als het te laat is.

namiddagdip3

De slaperigheid slaat al toe? Ga dan buiten een frisse neus halen. Wat ook helpt, is afkoeling. Door je gezicht of polsen op te frissen met koud water, versnelt je bloedsomloop en zal jij heropleven. Een ijsblokje laten smelten op je tong zal ook voor verkoeling zorgen.

Onder verfrissing kunnen we tevens munt verstaan. Neem een muntje of nog beter, een etherische olie van pepermunt die je op je pols, slapen of zakdoek aanbrengt.

2/

3. Heractiveren.

Speel een Sudoku, online games, alles om de onverdeelde aandacht van de hersenen te krijgen. Bewegen is ook een goed idee. Maak een wandeling, ga even stretchen of geef jezelf een korte massage.

Goed nieuws: lachen werkt ook. Bekijk een grappig YouTube filmpje of ga even langs bij een collega die je telkens aan het gieren brengt. Pret verzekerd, en productiviteit achteraf ook.

Tot slot nog een originele tip: borstel je handpalmen in wijzerzin met een kleine borstel of je nagels. 

3/

4. Legale stoffen die je kunnen helpen.

namiddagdip5

Koffie is een evidente remedie tegen een namiddagdip, maar het is geen wondermiddel vanwege de neveneffecten. Na een korte energieboost, verval je alweer in hetzelfde probleem. Hoe meer koffie je drinkt, hoe harder de terugval zal zijn. Te veel koffie kan leiden tot slapeloosheid, pas dus op voor een vicieuze cirkel!

Toch blijft een klein kopje koffie na de lunch een goede preventie tegen de dip, weet ook dat eveneens de geur ervan een opwekkend effect heeft.

Guarana werkt prima voor als je niet van koffie houdt. Het bevat 4 tot 7 keer meer cafeïne dan het drankje en heeft bij gevolg dezelfde voordelen als nadelen. Guarana kan je in poedervorm verkrijgen en is perfect om je smoothie te boosten tot een energiedrank.

Etherische olie van zwarte spar staat bekend om zijn krachtige werking. Het geheim is dat het de werking van cortisol boost. Dat hormoon zet vet om in suikers, om de werking van adrenaline te ondersteunen. Bovendien is de plotse energiedaling vaak te wijten aan de daling van dit hormoon.

Daglicht: legaal en gratis. Het stimuleert de aanmaak van 2 opwekkende hormonen, ACTH en cortisol. Ga aan het raam zitten en baadt enkele minuten in het licht. Wat ook kan werken is een bureaulamp. Deze tip geldt evengoed als je vroeg moet opstaan.

4/

5. Noodoplossing.

De beste manier om van je namiddagdip af te komen, is een dutje doen. Het is onlangs aangetoond dat de zogenaamde powernap, van maximum 20 minuten, de mentale prestaties tot 20% kan verbeteren. Een uitstekend argument om je baas te overtuigen te investeren in één van deze kantoorbedden, ontworpen door Studio NL.

namiddagdip

namidagdip1