Zo gebruik je vintage servies om een simpele en stijlvolle tafel te creëren

Geüpdatet op 26 juni 2024 door Sofie Kegelaers
Zo gebruik je vintage servies om een simpele en stijlvolle tafel te creëren Unsplash

Stel je voor: een zomerse brunch met je vriendinnen. De tafel is gedekt met een mix van roze-wit porseleinen borden, elk met een fris bloemenpatroon. In het midden van de tafel staat een grote vintage kristallen vaas, gevuld met roze pioenen. En het bestek? Goudkleurig, met linnen servetten die de setting complementeren. Het hele tafereel doet denken aan het theekransje uit Alice in Wonderland - gewoonweg betoverend.

Met vintage servies breng je een vleugje nostalgie en verfijning naar elke tafelsetting, en bovendien is het een leuke manier om je persoonlijke stijl en creativiteit te tonen. In dit artikel verkennen we hoe je er een eenvoudige maar stijlvolle tafel mee creëert die ongetwijfeld indruk maakt op je gasten.

Waarom kiezen voor vintage servies?

Of het nu een dierbaar erfstuk is of een vondst van de lokale rommelmarkt, elk vintage serviesstuk heeft zijn eigen unieke verhaal. Door voor vintage te kiezen, geef je oude stukken een nieuw leven en draag je dus bij aan duurzaamheid, wat de behoefte aan massaproductie van nieuwe goederen vermindert. Vintage servies biedt bovendien eindeloze mogelijkheden om stijlen, patronen en kleuren te mixen en matchen. Het resultaat? Een tafelsetting die zo uniek is dat hij niet te evenaren is met moderne serviescollecties.

Tips voor het creëren van een stijlvolle tafel

  1. Begin met een neutrale basis: Gebruik een wit of linnen tafelkleed om je vintage serviesstukken echt te laten opvallen.
  2. Mix en match: Wees niet bang om verschillende stijlen en patronen te combineren.
  3. Focus op een centraal stuk: Kies een opvallend stuk, zoals bijvoorbeeld een grote soepterrine of een gedetailleerde theepot als middelpunt van je tafel.
  4. Gebruik bijpassende accessoires: Denk aan vintage bestek, kristallen glazen en linnen servetten om de look compleet te maken.
  5. Houd het simpel: Hoewel het verleidelijk kan zijn om je hele tafel vol te zetten met al je nieuwe vintage vondsten, is het - as always, beter om het simpel te houden. Een paar zorgvuldig gekozen stukken kunnen een veel krachtigere indruk maken.

Waar vind je vintage servies?

Vraag je familieleden naar oude serviesstukken die misschien ongebruikt in de kast staan. Ze hebben een emotionele waarde en kunnen een mooie aanvulling zijn op je collectie. Wie graag online shopt, neemt best eens een kijkje op websites zoals eBay, Etsy en 2dehands, waar je gericht kunt zoeken naar specifieke merken. Ook rommelmarkten en kringloopwinkels zijn uitstekende plekken om vintage stukken op de kop te tikken. En het beste? Je hoeft je er niet blauw aan te betalen, wat het speuren extra leuk maakt. Wij hebben hier alvast de beste rommelmarkten van België voor je opgelijst.

Shop onze selectie vintage items

Koffiekan met 4 kopjes
1
Schönwald
Koffiekan met 4 kopjes
SHOP HIER
Soepterrine
2
Royal Boch
Soepterrine
SHOP HIER
Set van 6 witte wijnglazen
3
Luminarc
Set van 6 witte wijnglazen
SHOP HIER
4-delige kop- en schotelset
4
Boch
4-delige kop- en schotelset
SHOP HIER
5
Luminarc
Set van 8 wijnglazen
SHOP HIER
6
KPM
Theeservies
SHOP HIER
7
Gefle
Set van 6 diepe borden
SHOP HIER
Botervlootje
8
Mosa Maastricht
Botervlootje
SHOP HIER
9
Christineholm
Etagère
SHOP HIER
Vaas
10
Limoges
Vaas
SHOP HIER