Virginie Viard verlaat Chanel na 30 jaar

Gepubliceerd op 6 juni 2024 door Lore Ginneberge
Virginie Viard verlaat Chanel na 30 jaar Virginie Viard -Launchmetrics

Na dertig jaar bij Chanel verlaat Virginie Viard officieel het Franse modehuis. Op 5 juni werd dit bevestigd in een verklaring aan Business of Fashion. Viard wordt geprezen voor haar vermogen om de codes van het huis te vernieuwen, terwijl ze trouw bleef aan het creatieve erfgoed van Chanel. Tijdens haar carrière bij Chanel werkte ze vijf jaar als creatief directeur, een rol die ze op zich nam na het overlijden van haar mentor Karl Lagerfeld.

Chanel Resort 25
Chanel Resort 25 - Launchmetrics

Van stage naar creatief directeur

Virginie Viard begon haar carrière na haar afstuderen aan Le Cours Georges, waar ze zich specialiseerde in film- en theaterkostuums. Haar eerste baan was als assistent van kostuumontwerper Dominique Borgfirst. In 1987 startte ze bij Chanel als borduurster onder Lagerfeld. Toen hij in de jaren '90 naar Chloé vertrok, volgde Viard hem, en keerde later terug naar Chanel in 1997 als directeur van het modeontwerpstudio. Begin jaren 2000 werd ze gepromoveerd tot directeur van de creatiestudio, waar ze de haute couture, prêt-à-porter en accessoires beheerde.

chanel virginie Viard
Chanel FW24 - Launchmetrics

Praktische elegantie bij Chanel

Lagerfeld stond bekend om zijn speelse en extravagante ontwerpen, maar Viard werd geroemd om haar praktische en toegankelijke benadering. Haar focus op vakmanschap leidde in 2023 tot een historische omzetstijging van 16%.

Chanel SS24
Chanel SS24 - Launchmetrics

Na Lagerfeld's overlijden in 2019 nam Viard het roer over en haar eerste soloshow was de Chanel Resort Cruise 2020 collectie. Ze werd geprezen voor haar bijdrage aan Chanel’s mode, creativiteit en vitaliteit, maar recentelijk waren de recensies gemengd.

Wie wordt creatief directeur van Chanel?

Chanel heeft nog geen opvolger voor Viard benoemd, maar kondigde aan dat er binnenkort een nieuwe creatieve organisatie zal komen. Haar vertrek markeert het einde van een tijdperk, en de vraag wie haar zal opvolgen blijft onbeantwoord. De modewereld speculeert volop, maar er zijn nog geen duidelijke kandidaten.