Dierenprints en contrasten definiëren Louis Vuitton’s Pre-Fall 24 show

Gepubliceerd op 19 april 2024 door Lore Ginneberge
Dierenprints en contrasten definiëren Louis Vuitton’s Pre-Fall 24 show Louis Vuitton Prefall 2024

Nicolas Ghesquière combineert in Shanghai kunst met mode voor Louis Vuitton's Prefall 2024, waarbij de dynamiek van de Chinese jeugd centraal staat.

Tien kaarsjes voor Ghesquière

Op het podium van het Long Museum in Shanghai, viert Nicolas Ghesquière tien jaar bij Louis Vuitton met de introductie van de Pre-fall 2024 collectie. Deze collectie markeert een bijzonder moment, het samenbrengen van Ghesquière's historische inspiraties met de levendigheid van de Chinese jongerencultuur. Met een achtergrond van diepe, culturele rijkdom en moderne architectuur, biedt de locatie een perfecte harmonie tussen de collectie en de omgeving.

Kleding als kunst

Een sleutelaspect van de collectie is de samenwerking met de Chinese kunstenaar Sun Yitian, wiens kenmerkende opgeblazen dierfiguren een speelse twist geven aan zowel kleding als accessoires. Deze elementen, afkomstig uit Sun's kritische kijk op massaproductie en de artistieke waarde, verschenen op een breed scala aan producten, waaronder tassen en ready-to-wear items, en brachten een frisse jeugdigheid en inventiviteit.

Dynamische silhouetten en contrasten

Van de start met eenvoudige silhouetten die Sun's werk benadrukken, evolueerde de collectie naar complexere stukken. Deze omvatten Ghesquière’s geliefde florale motieven en gedurfde kleurcontrasten, voordat ze overgingen in zachtere texturen zoals een maxijurk van kostbaar kasjmier. Architecturale vormen zoals bubble jurken en lederen jassen met uitgesproken schouders benadrukken de unieke stijl van de ontwerper.

Reflecterend op de Chinese benadering van mode, die neigt naar balans en finesse, integreerde Ghesquière deze filosofie in de collectie. Dit resulteerde in outfits die vloeiende jurken combineren met robuust schoeisel, zoals combat boots onder een bloemenjurk of sneakers onder een lange rok, waarmee een eigentijdse en veelzijdige look wordt gecreëerd.

Krachtig zwart

Geïnspireerd door de "50 tinten zwart" die hij opmerkte in Chengdu, sloten de laatste stukken van de collectie af met een krachtige nadruk op zwart, gebruikmakend van brede schouders en zwarte metalen details voor een dramatisch effect.

Accessoires als hoofdverhaal

De tassen en accessoires van Louis Vuitton vertellen een eigen verhaal binnen deze collectie. Iconische modellen zoals de Petite Malle, de Twist en de nieuwe Slim Trunk worden opnieuw geïnterpreteerd, waardoor ze zowel een ode aan de geschiedenis als een blik op de toekomst van het merk bieden.

Deze Pre-fall 2024 show in Shanghai werd niet alleen een viering van tien jaar Ghesquière bij Louis Vuitton, maar ook een belofte van meer baanbrekende mode binnen het merk.