SOS Bed Bugs: Kunnen bedwantsen je kleding ruïneren?

Gepubliceerd op 6 oktober 2023 door Lore Ginneberge
SOS Bed Bugs: Kunnen bedwantsen je kleding ruïneren? Shutterstock

Iedereen heeft het over de laatste trends die we op de catwalks tijdens Paris Fashion Week hebben gezien. Maar er is een ongenode gast die meer buzz genereert dan de laatste collecties: bedwantsen. Met de recente plaag in Parijs en het groeiende aantal mensen dat klaagt over deze ongewenste bezoekers, zorgt voor onrust. Hoe zit het met je geliefde kleding? Kunnen bedwantsen die echt ruïneren?

Bedwantsen en kleding: dit moet je weten

De kleine boosdoeners zijn gek op warme, donkere plekjes en zijn experts in verstoppertje spelen. Hoewel ze niet bekend staan om hun smaak voor haute couture, kunnen ze wel degelijk in je kleding terechtkomen.

Goed nieuws: bedwantsen vernielen je kleding niet

Het goede nieuws is dat bedwantsen je kleding zelf niet eten of beschadigen. Ze zijn er alleen maar in geïnteresseerd als een tijdelijke verblijfplaats en zullen je favoriete kledingstukken niet kapot maken. Echter, ze kunnen zeker je comfort en gemoedsrust aantasten, wat indirect effect kan hebben op je kledingkeuze.

Tips om bed bugs in je kleding te vermijden

Als je onlangs naar Parijs bent geweest of van plan bent erheen te gaan, zijn er een paar voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen. Bedwantsen kunnen niet overleven bij extreme temperaturen. Je kunt je kleding in de droger stoppen op hoge hitte voor een uur, of ze twee tot drie dagen in de vriezer leggen. Voor de delicate stukken uit je garderobe kun je een kledingstomer gebruiken. Samengevat:

  1. Was en Droog op Hoog: Bedwantsen kunnen niet tegen extreme hitte. Was je kleding op een hoge temperatuur en droog ze ook op hoge warmte om elk spoor van bedwantsen te doden.
  2. Luchtdichte Zakken: Overweeg je kleding in luchtdichte zakken te bewaren totdat je zeker weet dat ze vrij zijn van bedwantsen.
  3. Inspecteer je Koffer: Voordat je je kleding weer in de kast legt, inspecteer je koffer grondig.

Wat zijn bedwantsen en waar komen ze vandaan?

Als je de laatste social media-berichten uit Parijs hebt gevolgd, heb je wellicht de onaangename video's gezien van bedwantsen in de metro en rode bultjes bij bioscoopbezoekers en Fashion Week-genodigden. Wat zijn die onaangename kleine beestjes?

Bed bugs platte, bloedzuigende insecten die het liefst in de buurt van slaapplaatsen verblijven. Ze kunnen zich goed verstoppen, zelfs in de kleinste spleten van je bagage of kleding. Over hygiëne hoef je je geen zorgen te maken; deze kruipers zijn niet kieskeurig.

Het bedwantsenprobleem is niet nieuw in Frankrijk. Ze leken verdwenen in de jaren '50, maar maakten een comeback door het toegenomen internationaal reizen. ANSES, het Franse agentschap voor voeding, milieu en gezondheid, toont aan dat 11% van de Franse huishoudens tussen 2017 en 2022 last heeft gehad van bedwantsen en waarschuwt voor een stijging.