Dior showt Indiaas geïnspireerde herfstcollectie en die ziet er zo uit

Gepubliceerd op 31 maart 2023 door Lotte Gillis en ELLE België
Dior showt Indiaas geïnspireerde herfstcollectie en die ziet er zo uit © Dior

Voor deze herfstcollectie liet creatief directeur Maria Grazia Chiuri zich inspireren door de Indiase cultuur. Dit resulteerde in een prachtige show bij het iconische Gateway of India monument in Mumbai.

Maria Grazia Chiuri heeft naar eigen zeggen al jaren een speciale band met India dankzij samenwerkingen, werkrelaties en vriendschappen. Maar de band tussen het modehuis en het Zuid-Aziatische land gaat nog verder terug. Marc Bohan, voormalig creatief directeur bij Dior, bezocht in 1962 al steden als Mumbai en Delhi. De band tussen Frankrijk en India bestaat dus al decennialang en kwam nu eindelijk tot uiting door middel van een indrukwekkende show in een sprookjesachtig decor.

Dior fall 2023 India
© Dior

Wat meteen opvalt aan de herfstcollectie zijn de felle kleuren. In de kledingstukken zelf zitten een paar duidelijke knipogen naar de Indiase cultuur. Onder andere de traditionele Indiase snits en sari-geïnspireerde rokken gaan perfect in harmonie met de groen, geel, roze en paarse tinten. Naast felle kleuren bestaat de collectie ook uit een aantal zwarte outfits. Ook die zijn alles behalve saai door de prachtige gouden borduursels en schitterende pailletten waarmee de stukken bekleed zijn.

Dior fall collection India
© Dolly Haorambam

Wat deze collectie extra speciaal maakt is de samenwerking tussen Maria Grazia Chiuri en Karishma Swali, oftwel de samenwerking tussen het Franse Dior en het Indiase Chanakya Atelier en Chanakya School of Craft. Laatsgenoemde is een plek voor studie en emancipatie voor vrouwen, maar ook een plek waar knowhow wordt uitgewisseld. Iets waar Chiruri volledig achterstaat en wat dan ook een directe verbinding vormt tussen het Franse modehuis het Indiase Chanakya.

Heb je de livestream gemist? Geen nood. Bekijk hier de volledige show en laat je inspireren op de tonen van traditionele Indiase muziek.