5 fouten om te vermijden bij het inrichten van je huis

Geüpdatet op 23 januari 2023 door Laurence de Looz-Corswarem Foto’s: Ferm Living
5 fouten om te vermijden bij het inrichten van je huis

Of het nu gaat om het kiezen van een tapijt, het combineren van kussens of het ophangen van een hanglamp, bij het inrichten van je huis kunnen fouten worden gemaakt. Daarom: onze 5 cruciale tips om te voorkomen dat je dezelfde fouten maakt.

1. te snel de kleur van je muren bepalen

Voordat je de kleur van je muren kiest, geef je jezelf best de tijd. Neem wat bedenktijd om te bepalen welke sfeer (energiek of ontspannend?) en inrichting de ruimte zal verlevendigen. Gun jezelf een beetje tijd om een gevoel te krijgen voor de ruimte, zodat je erna kan bepalen of deze donker of licht van aard moet zijn. De oriëntatie, de grootte en de lichtinval van een kamer zijn essentiële factoren bij het kiezen van een kleur. Een kamer op het zuiden heeft meestal een aangenaam warm licht. Om dit te temperen wordt gekozen voor een koel of neutraal kleurenpalet (groen, blauw, violet, indigo, enz.). Omgekeerd zal een kamer op het noorden de voorkeur geven aan een palet vol warme kleuren (rood, oranje, bruin, geel, enz.).

Wild Wonder, de kleur van het jaar 2023 bij © Levis

De hoeveelheid natuurlijk licht die een kamer binnenkomt, speelt ook een belangrijke rol. Hoe minder licht er is, hoe beter het is om te werken met een licht kleurenpalet. Tot slot is het belangrijk rekening te houden met de grootte van de kamer. Lichtere kleuren openen kleine ruimtes, terwijl donkere kleuren de muren samenbrengen. Waar het op neerkomt? Denk goed na over de kleur in een ruimte, want het kan al eens heel anders uitdraaien dan je oorspronkelijk dacht. Daarom is het belangrijk voldoende tijd te nemen voor je een beslissing maakt.

2. te korte gordijnen ophangen

© Westwing

Gordijnen ophangen is geen gemakkelijke taak. Veel mensen vragen zich af wat de ideale hoogte is om ze op te hangen: net boven het raam? In het midden van het raam en het plafond? Beide denkpistes zijn fout! In principe moeten gordijnen zo hoog mogelijk worden opgehangen. Voor een luchtige sfeer laat je de stof net boven de vloer stoppen. Hou je van een meer casual of hedendaagse stijl, laat de gordijnen dan lager hangen zodat ze lichtjes de vloer strelen.

3. de hanglampen te hoog ophangen

© Ferm Living

Bij het ontwerpen van je interieur verwaarloos je de verlichting best niet. Vooral de verlichting in de eetkamer verdient extra aandacht. Een goede belichting in de eetkamer helpt immers een zachte, warme sfeer te creëren. De ideale hoogte? Hang je lamp niet hoger dan 60 à 70 cm boven de tafel op als je niet verblind wilt worden aan tafel. Een tip: kies een lamp met regelbare intensiteit. Dit maakt de sfeer nóg gezelliger!

4. een te klein tapijt kopen

© H&M Home

Think big wat tapijten betreft! In principe moet het tapijt altijd zichtbaar zijn, of dat nu in een woonkamer, slaapkamer of eetkamer is. Als algemene regel geldt dat meubels geheel of gedeeltelijk op het tapijt moeten worden geplaatst. Het leggen van een te klein tapijt tussen de meubels veroorzaakt immers een evenwichtsprobleem. In een grote woonkamer bijvoorbeeld plaats je het best alle meubels op het tapijt om de ruimte meer cachet te geven. Omgekeerd moeten in een smallere woonkamer de meubels gedeeltelijk bovenop worden geplaatst om de illusie te creëren dat de kamer groter is. Wat met de eetkamer? Idealiter is hier het tapijt 70 cm breder dan de tafel. Als de tafel rond is, geldt dezelfde regel, maar krijgt een rond tapijt de voorkeur.

5. de kussens per even aantallen schikken

© Safar Interior

"Details maken perfectie en perfectie is geen detail", zei Leonardo da Vinci ooit. Een opstelling van een even aantal kussens kan al snel oubollig lijken. Voor een gezelligere, ontspannen en trendy sfeer schikken wij ze liever in een oneven aantal. Fleur je saaie sofa op met een paar designkussens in leuke kleuren en/of prints. Niets boven een leuk schilderij op je zetel dankzij een reeks sierkussens! Ronde, rechthoekige, kleurrijke, geprinte of getufte kussens zijn niet te versmaden. Laat je fantasie de vrije loop!