Deze artiesten maken een kunstobject van de Lady Dior handtas

Geüpdatet op 16 januari 2023 door Lore Ginneberge
Deze artiesten maken een kunstobject van de Lady Dior handtas

Voor de zevende editie van het Dior Lady Art-project mochten tien artiesten van over de hele wereld de Lady Dior-tas herwerken tot kunstobject.

Lady Dior Art, waar knowhow en kunst samenkomen

Elk seizoen wordt de Lady Dior aangepakt door kunstenaars uit alle vier windstreken. Een grandioos samenwerking die voor heel wat fascinerende verzamelobjecten zorgt.

6 vrouwelijke kunstenaars en hun Lady Dior handtas

Van Egypte tot de Verenigde Staten, van Qatar tot China, de laatste nieuwe editie van het Dior Lady Art-project plukte tien kunstenaars van over de hele wereld. In deze impressionante collab smelten culturen samen en ontdek je een ode aan verschillende technieken, knowhow en inventiviteit. Onder hen 6 vrouwelijke kunstenaars die de iconische Lady Dior handtas een metamorfose gaven, nu eens subtiel, dan weer bijna onherkenbaar:

Ghada Amer

De Egyptische kunstenares Ghada Amer is een toegewijde feministe en stelt het lichaam en de plaats van vrouwen in de kunstwereld en de hedendaagse samenleving ter discussie in haar hybride werken, waarbij ze zowel schildert als borduurt.

art handtas lady dior
© Harry Eelman

Het leder van de tas is versierd met een patchwork van borduurwerk, edelstenen en pailletten, of een handgeweven tapijt, waardoor de woorden “strong”, “loving”, “resilient” of “determined”, kunnen worden gegraveerd, die de kwaliteiten oproepen die aan vrouwen worden toegeschreven.

Art Lady Dior
© Harry Eelman

Sara Cwynar

De in Canada geboren kunstenares Sara Cwynar, nu New Yorker in hart en nieren, stelt in haar werk de mediatisering van het alledaagse in vraag door een constante versnelling van het beeld met behulp van verschillende media - van fotografie tot collage, van performance tot boeken.

Lady Dior handtas
© Harry Eelman

Cwynar verlangde ernaar om met haar Lady Dior handtas het gevoel van het verstrijken van de tijd vast te leggen. Het riet vormt de achtergrond voor een combinatie van 19e tot de 21e eeuwse van het internet geplukte beelden. In een tweede versie zijn ze ingekapseld in transparant pvc. De ultieme verrassing zit binnenin de tas: een poëtische weergave van een bewolkte hemel, subtiel op sprookjesachtige manier.

handtas
© Harry Eelman

Minjung Kim

Het werk van deze Koreaanse artiest is een uitnodiging om zichzelf en de wereld te verkennen, in een constante zoektocht naar rust door de effecten van materialen, transparantie en kleurgradaties.

© Marion Berrin Dior
© Marion Berrin

Minjung Kim herinterpreteert Lady Dior aan de hand van vier reizen. Haar schilderij "The Street" is rechtstreeks op de tas gedrukt en wordt onderbroken door bloemen in organza tule. Kim liet zich verder inspireren door het vakmanschap van de voorouderlijke kunst op Hanji papier.

Minjung Kim
© Marion Berrin

Zhenya Mashneva

Op het kruispunt van archeologie en moderne geschiedenis tonen de boeiende en kleurrijke wandtapijten van Zhenya Mashneva de grootsheid, het verval en de ineenstorting van het industriële tijdperk, maar ook de dromerige melancholie van verlaten landschappen over de hele wereld.

mashneva
© Marion Berrin

Voor Lady Dior wilde ze nadenken over de plaats van de vrouw in de maatschappij,  over het gewicht van haar verantwoordelijkheden. Een van de modellen wordt onthuld op een spectaculaire verwijderbare sokkel van grote harsnaalden. Alle tassen zijn versierd met borduurwerk, zowel binnen als buiten, gemaakt met een innovatieve techniek die overeenkomt met die van het modehuis.

© Marion Berrin Dior
© Marion Berrin

Françoise Pétrovitch

Het werk van Françoise Pétrovitch belicht via tekeningen, sculpturen, schilderijen en video de schuchtere vrijheid van de adolescentie. Haar zekere en boeiende lijn traceert de dualiteiten van het bestaan.

marion berrin
© Marion Berrin

De vogel is een terugkerend motief in haar werk en wordt op drie manieren afgebeeld op de Lady Dior, op wit en zwart leer, maar ook op een tie-dye versie. Binnenin zit een spiegelende stof, een subtiele uitnodiging tot zelfonderzoek.

handtas Dior
© Marion Berrin

Bouthayna Al Muftah

Onze favoriet? De sublieme tas van de Qatarese multidisciplinaire kunstenaar Bouthayna Al Muftah. Ontdek het creatieproces in deze video:

LEES OOK: Kunstenaar Yayoi Kusama ontwerpt grootste collectie ooit voor Louis Vuitton