Hier shop je ‘period-proof’ zwemkleding voor tijdens je menstruatie

Geüpdatet op 9 juni 2023 door Noemi Dell'Aira en Lore Ginneberge
Hier shop je ‘period-proof’ zwemkleding voor tijdens je menstruatie Leonardo Marinho

Ga je op vakantie tijdens je menstruatie? Verschillende ondergoedmerken ontwikkelden menstruatieslips en zwemkleding om benarde situaties te voorkomen. Zo komt er niets tussen jou en het zwembad!

SOS Strand: welk badpak past bij jouw lichaam?

De data van je vakantie staat al weken in het rood aangekruist op de kalender... en dan besef je dat die langverwachte vrije dagen samenvallen met je menstruatie. Gelukkig bestaan er sinds 1931 tampons, maar zelfs dan kan je je oncomfortabel voelen tijdens het zwemmen - 'Is dat blauwe touwtje zichtbaar?', 'Ben ik niet aan het lekken?'

Om de menstruatieperiode zo aangenaam mogelijk te maken, bedenken ondergoedmerken steeds meer opties die zelfs toelaten om zonder tampon, maandverband of cup te zwemmen. Want na menstruatieslips vind je steeds makkelijker menstruatie zwemkleding op de markt. Enkele opties:

Lotties Period

Shop hier

Wie al fan was van het Nederlandse Lotties Period Underwear, kan nu ook de badkleding testen. Het merk komt met twee neutrale stukken, een zwart badpak en een zwarte bikini. Lotties Period zwemkleding is geschikt voor licht bloedverlies en is gemaakt van Lenzing Modal. Deze zachte ademende stof is bijzonder duurzaam, absorbeert het bloed en neutraliseert geurtjes. Win-win!

Moi et Marie

menstruatieslip menstruatie badpak
Moi et Marie

Shop hier

Het Belgische Moi et Marie focust op duurzame menstruatieslips en menstruatiebadpakken voor tieners en vrouwen. De nadruk ligt op comfortabele, zachte hypoallergene stoffen én een goede absorptie. Er is een menstruatiebadpak voor tieners en voor vrouwen, net als een zwarte bikinislip die je kan combineren met je favoriete topje.  In het kruis bevinden zich 4 unieke lagen die een snelle absorptie verzekeren van ongeveer 1-2 tampons.

Elia Lingerie

Shop hier

Het motto van het geëngageerde Franse merk Elia Lingerie: 'wij zijn zeemeerminnen, zelfs tijdens onze menstruatie'. Het tweedelige zwempak Arielle, gemaakt van milieuvriendelijke materialen, heeft een retro-uitstraling en bestaat uit een broekje met hoge taille van biologisch katoen dat licht absorbeert in en uit het water, en een omkeerbaar topje dat in twee kleuren verkrijgbaar is. Er is ook het model Kanoa, ontworpen als bikini en zwempak uit één stuk, verkrijgbaar in verschillende kleuren. De absorberende zone van het zwempak bevindt zich vrij laag om het wegstromen van water aan het eind van het zwemmen te bevorderen, waardoor ook de droogtijd van het zwempak wordt verkort. Wie veel bloed verliest wordt aangeraden ze te dragen in combinatie met een andere bescherming zoals een cup of tampons.

Réjeanne

Shop hier

Menstruatie kan zowel lichamelijk als mentaal zwaar zijn, maar Réjeanne zorgt voor een positieve noot in deze niet altijd even gelukkige periode. Dit merk van menstruatieslips is comfortabel en kleurrijk en biedt ook menstruatiezwembroeken met een ultravrouwelijke snit. De tweedelige versie is verkrijgbaar in twee kleuren en het bovenstukje is verkrijgbaar in twee modellen. Verder zijn er twee badpakken: het 'Pool'-model dat verkrijgbaar is in twee neutrale kleuren en de 'Swim' (onze favoriet) die verkrijgbaar is in 6 felle kleuren. De menstruatiezwemkleding van Réjeanne is niet alleen goed voor je mood, maar wordt in Frankrijk gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Ze kunnen alleen worden gedragen tijdens lichter bloedverlies (aan het begin en het einde van de periode) en als aanvulling op andere bescherming tijdens zwaarder bloedverlies om lekken en vlekken te voorkomen zodra je uit het water komt.

Fempo

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FEMPO (@fempo_co)

Shop hier

'Leef je regels zonder lijden', dat is de boodschap die Fempo, een ander merk van menstruatieondergoed dat in 2017 werd opgericht, wil overbrengen. De bikiniversie van het Fempo-zwempak vergezelt je aan het begin en het einde van de cyclus, wanneer de flow lichter is. De licht golvende vorm laat het figuur beter uitkomen en het absorberende gedeelte van het broekje zwelt niet op wanneer het in contact komt met water, waardoor het zwempak uiterst comfortabel is. Het Oeko Tex certificaat garandeert dat de zwemkleding geen stoffen bevat die schadelijk zijn voor het lichaam, je kunt dus genieten van een duik zonder gedoe!

Moodz

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door MOODZ (@moodz.co)

 

Shop hier

Hallo glitters! De menstruatiezwemslip uit de' Canicule by Moodz'-collectie is fun en sprankelend, precies wat we nodig hebben. Net als de andere genoemde merken zijn ze perfect voor lichte bloedingen aan het begin en het einde van de cyclus, maar ze kunnen samen met een cup of tampon worden gedragen voor meer zekerheid als het bloed heviger vloeit. Het absorberende gedeelte is gemaakt van 100% katoen en is erg discreet, aangezien het niet opzwelt wanneer het in contact komt met water. Wij zijn fan van de zwarte lek-proof voering die ook zorgeloos bruinen mogelijk maakt. Moodz heeft twee modellen: de 'Glamourous' in zwarte glitter met zijn mooie laag uitgesneden slipje, en de roze 'Scandalous' met hoge taille slip in de stijl van de jaren zeventig. Kortom, ze kunnen ook buiten de menstruatieperiodes gedragen worden.

Zo draag je zorg voor menstruatie zwemkleding

Er zijn vier essentiële stappen die ervoor zorgen dat je je bikini of badpak zo lang mogelijk mooi houdt:

  1. Was je zwempak (alleen het broekje) voor het eerste gebruik met de hand of in de machine op een lage temperatuur (30°). Laat vervolgens aan de lucht drogen. Deze stap zal het absorptiemechanisme starten.
  2. Na gebruik van je menstruatiebikini, spoel je hem uit met koud water.
  3. Eenmaal gespoeld, doe het in de wasmachine op 30° zonder wasverzachter of vlekkenverwijderaar met andere donkere kleren. Als je ze liever met de hand wast, zorg er dan voor dat je geen vette zeep gebruikt (Marseillezeep of andere zeep op oliebasis).
  4. Menstruatie zwemkleding mag niet in de droogtrommel of op de radiator gedroogd worden. Laat het drogen in de open lucht zonder enige warmtebron.

LEES OOK: Dit zijn de mooiste trends voor bikini’s en badpakken van 2022