Is het mogelijk om een huurwaarborg met een kredietkaart te betalen?

Geüpdatet op 21 april 2022 door ELLE België
Is het mogelijk om een huurwaarborg met een kredietkaart te betalen?

Een kredietkaart is een betaalkaart waarmee uitgestelde betalingen mogelijk zijn. Dit betekent dat, in tegenstelling tot een traditionele debet kaarten, betalingen en opnemingen van contant geld niet altijd van de rekening van de houder worden afgetrokken.

In de praktijk leent de uitgever van de kredietkaart geld aan de kaarthouder. Indien de kaarthouder op krediet werkt (steeds meer Visa- en Mastercardkaarten zijn tegenwoordig ook debetkaarten), moet hij of zij het verschuldigde bedrag op een latere datum terugbetalen.

Dit bedrag wordt dan van zijn lopende rekening afgeschreven door middel van een doorlopende opdracht of automatische debitering.

Is het dus mogelijk uw  huurwaarborg met een kredietkaart te financiëren?

Het antwoord is nee: u kunt uw kredietkaart niet gebruiken om uw huurwaarborg te betalen. Veel mensen denken echter dat dit wel kan. Dat was althans het geval voor Jasmine (21) die onlangs voor het eerst huurder van een flatwoning is geworden. Zij vertelt ons haar verhaal. Maar laten we eerst een paar basisbegrippen overlopen.

Wat is een huurwaarborg?

De huurwaarborg is een financiële garantie die de toekomstige huurder van een eigendom moet geven. Deze waarborg, die ten gunste van de verhuurder wordt gesteld, wordt gebruikt om eventuele schade die tijdens de huurperiode wordt veroorzaakt te financieren, maar ook om eventuele wanbetalingen of andere inbreuken van de huurder te dekken.

Hoeveel bedraagt een huurwaarborg in Vlaanderen?

"Ik ben sinds kort huurder geworden van een flatwoning in Vlaams-Brabant," zegt Jasmijn. "Dankzij Immobrabant.be heb ik snel mijn droomwoning gevonden! Mijn huisbaas vroeg om een huurwaarborg van 3 maanden.  Helaas was dit te veel geld voor mij. Toch wou ik absoluut daar wonen!"

In Vlaanderen bepaalt het nieuwe huurdecreet dat de verhuurder voor huurcontracten die vanaf 1 januari 2019 worden afgesloten, een huurwaarborg van 3 maanden huur mag vragen. Voordien was dit enkel 2 maanden.

"Eerst dacht ik mijn kredietkaart te gebruiken om de huurwaarborg te betalen. Ik vernam later dat dit niet was toegestaan. Ik dacht dat ik het wel kon, omdat ik vorige maand met vrienden een auto gehuurd heb om een paar dagen naar Frankrijk te gaan. De waarborg heb ik toen met mijn kredietkaart betaald."

Of u nu een auto of een appartement huurt, er moet inderdaad een waarborg betaald worden om de huurder een financiële garantie te geven. In het geval van een huurauto worden kredietkaarten aanvaard. Het is zelfs wenselijk om de huurprijs van de wagen te betalen en het bedrag van de waarborg te blokkeren. Sommige autoverhuurbedrijven weigeren zelfs debetkaarten.

De voordelen van een kredietkaart

Uw kredietkaart kan dus in sommige gevallen als waarborg gebruikt worden, maar zij biedt u ook vele andere voordelen; aankoop van goederen met uitgestelde betalingen, spreiding van betalingen, wereldwijd geld opnemen of in alle veiligheid betalen, online of in een winkel.

Bovendien kan een kredietkaart u een reisverzekering, financiële bescherming op uw aankopen, bonussen en vele andere voordelen bieden, afhankelijk van de bank waar ze uitgegeven wordt.

Jasmine besluit: "Aangezien mijn kredietkaart geen optie was, heb ik de vraag gesteld aan andere mensen. Ik ontdekte op www.de-huurwaarborg.be dat huurders die moeite hebben om een huurwaarborg van 3 maanden te betalen, een renteloze huurwaarborglening bij het Vlaams Woningfond kunnen aanvragen. Ik heb die website een hoop nuttige informatie gevonden over huurwaarborg in Vlaanderen!"

Gratis kredietkaarten in België 

Gratis kredietkaartaanbiedingen zijn nu schering en inslag in België. Maar wees voorzichtig! Een gratis kredietkaart betekent niet dat er geen kosten aan verbonden zijn. Vergeet vooral niet rekening te houden met de volgende kosten;

  • De jaarlijkse kosten: terwijl sommige kredietkaarten gratis aangeboden worden, kunnen andere kaarten soms tot € 570 per jaar kosten! De gratis jaarlijkse vergoeding kan soms ook aan bepaalde voorwaarden onderworpen zijn, zoals een maximum aantal jaarlijkse transacties. De prijs van de jaarlijkse bijdrage wordt meestal bepaald door de voordelen die met de kredietkaart worden geboden. Dat kunnen vliegmijlen zijn, kortingen of verzekeringen. Hoe meer voordelen er zijn, hoe hoger de jaarlijkse kosten lijken te zijn.
  • De jaarlijkse kostenpercentage: de jaarlijkse rentevoet van een kredietkaart is ook een overweging. Indien u ervoor kiest om uw afbetalingen over verschillende maanden te spreiden, bepaalt deze rentevoet het bedrag dat u maandelijks moet betalen. De jaarlijkse rentevoet van uw kredietkaart, samen met de jaarlijkse vergoeding, wordt het jaarlijks kostenpercentage van de kaart genoemd, of JKP. Hier moet bijzondere aandacht aan besteed worden, want het blijkt vaak meer dan 10% te zijn.
  • Beheerskosten: kijk naar de hoogte van de beheerskosten voor een kredietkaart, zoals de kosten van eventuele geldopnames bij geldautomaten.
  • Wisselkoers en bijhorende kosten: voor het gebruik van uw kredietkaart buiten Europa moet u rekening houden met de wisselkoers en bijhorende kosten. Dit wordt aangerekend voor zowel betalingen als opnames in contanten.

Hoe kiest u uw gratis kredietkaart?

De website GeldBank.be biedt een duidelijke en gestructureerde lijst van gratis kredietkaarten in België. U kunt dus gemakkelijk hun voordelen en kosten raadplegen. Zo kan u voor uzelf de meest geschikte kredietkaart kiezen.