Zijn ‘lab grown’ diamanten een ethisch en duurzamer alternatief?

Gepubliceerd op 1 februari 2022 door Lisa Aelvoet Foto’s: Kimaï
Zijn ‘lab grown’ diamanten een ethisch en duurzamer alternatief?

Lab grown diamanten zijn een duurzaam en ethisch verantwoord alternatief voor diamanten. Bovendien zijn ze een stuk goedkoper zónder dat ze daarvoor moeten inboeten aan kwaliteit. Wij gingen uit op onderzoek.

Diamanten zijn een schaars goed. En dat heeft alles te maken met hun ontstaansproces. De omstandigheden waarin diamanten zich vormen, bevinden zich immers zo'n 150 km onder het aardoppervlak. Temperaturen tot wel 2000 °C zorgen ervoor dat zuivere koolstof kristalliseert, een proces dat bovendien miljoenen jaren in beslag neemt. Het resultaat is een ruwe diamant waarvan slechts een heel klein deel uiteindelijk in een juweel kan worden verwerkt. Een diamant moet immers geslepen worden om te kunnen schitteren.

Daarbij zijn diamanten slechts op bepaalde plekken in de wereld te vinden. Dat maakt van het ontginnen van diamanten een uiterst kostbare bedoening, waar in sommige gevallen corruptie en misbruik bij komt kijken. Maar ook effecten van diamantmijnen op het milieu zoals bodemerosie, ontbossing en de vernietiging van ecosystemen zijn niet te onderschatten. Lab grown diamonds bieden een antwoord op deze problematiek en revolutioneren zo het diamantlandschap.

LEES OOK: Mardi Editions: Belgische mode met een duurzame twist

Natuurlijke vs. lab grown diamanten

Labdiamanten bezitten dezelfde chemische eigenschappen als natuurlijke diamanten. Het enige verschil is dat ze door de mens worden gecreëerd. Zelfs een gespecialiseerde gemmoloog zou een labdiamant niet kunnen onderscheiden van zijn natuurlijke tegenhanger. Met zijn lage ecologische voetprint biedt hij trouwens een antwoord aan de ontginningsproblematiek van de natuurlijke diamant. Zoals de term al doet vermoeden, ontstaat een lab grown diamant in een laboratorium.

lab-grown-diamanten-kimai

Hoe het proces nu concreet in zijn werk gaat? Een diamantzaadje wordt in een afgesloten ruimte geplaatst en verhit tot zo'n 800 °C. De ruimte wordt vervolgens gevuld met gassen waaronder een koolstofrijk gas, zoals methaan. Het gevolg? De gassen ioniseren waardoor de zuivere koolstof zich aan het diamantzaad hecht en langzaam kristalliseert.

Zo komen lab grown diamanten niet alleen op een duurzame en ethisch verantwoorde manier tot stand maar ook veel sneller dan de natuurlijke variant. Na ongeveer 12 weken is een labdiamant klaar om geslepen te worden. Tenslotte zijn ze zo'n 30% goedkoper dan natuurlijke diamanten. Wij zijn alvast verkocht!

Shop lab grown diamanten

shopping-lab-grown-diamanten-1
Witgouden ring met diamanten, Kimaï, €2.235

Shop hier

lab-grown-diamanten-shopping-2
Gouden halsketting, I.Ma.Gi.N. Jewels, €375

Shop hier

lab-grown-diamanten-shopping-3
Gouden armband, N-UE, €800

Shop hier