Alles wat je moet weten over vitamine D

Geüpdatet op 12 november 2021 door ELLE Partner
Alles wat je moet weten over vitamine D © Vistalife

Je weet ongetwijfeld dat vitamine D bijdraagt tot de goede werking van je beendergestel en osteoporose voorkomt maar wist je dat hij ook zorgt voor een betere immuunreactie?

Onze huid maakt vitamine D aan via de zonnestralen, maar je treft het ook aan in vette vis, zuivelproducten, eieren en sommige oliën of in voedingssupplementen. De vitamine D is heel belangrijk in de winter voor de stimulering van het immuunsysteem.

Vitamine D, vedette van je winter

Het immuunsysteem is een complex geheel waarbij heel wat organen in het lichaam betrokken zijn. Het beschermt ons permanent tegen vele bedreigingen: het is eigenlijk een echte oorlogsmachine. Een kleine storing kan een ziekte activeren. Een verkoudheid, tonsillitis (ontsteking van de keelamandelen), gastro-enteritis… Vitamine D is essentieel voor het in gang zetten van het immuunsysteem. Zo komen veel winterinfecties vaker voor bij mensen met een laag vitamine D-gehalte.

Vitamine D tegen luchtweginfecties

Verschillende onderzoeken wijzen erop dat een suppletie (= aanvulling) met vitamine D een beschermend effect lijkt te hebben tegen acute luchtweginfecties, in het bijzonder bij mensen met een tekort aan deze vitamine. Zo bleek bv. uit een grootschalig wetenschappelijk onderzoek bij meer dan 5.000 mensen van alle leeftijden dat de regelmatige dagelijkse inname van vitamine D het risico op griep en luchtweginfecties met de helft vermindert. Andere studies toonden ook nog aan dat de inname van vitamine D het risico op terugkerende oorinfecties en astma vermindert.

--- Studies bewijzen het: een vitamine D-inname vermindert het risico op acute luchtweginfecties met 50% bij patiënten met een tekort. ---

Maar waar vind je vitamine D?

Vitamine D komt voort uit twee verschillende bronnen: door blootstelling aan de zon, die de productie ervan in het lichaam bevordert, en uit voedsel. Ongeveer 90% van de vitamine D wordt gegenereerd door het zonlicht. Wat voeding betreft, moet je je concentreren op levertraan, vette vis zoals zalm, forel, tonijn en haring en nog eigeel, melk, kalfslever, verrijkte granen, enz. Dit zijn uiteindelijk niet zoveel mogelijkheden, ook al omdat ze over het algemeen niet elke dag op ons bord komen!

Wanneer moet je vitamine D (bij)nemen?

Een vitamine D-tekort doet zich in België het hele jaar door voor bij kinderen, volwassenen en ouderen. ‘s Winters heb je echter meer kans op een tekort aan vitamine D door een gebrek aan zonlicht. Bovendien is de winter ook het moment waarop de meeste virale infecties moeten bestreden. Het is dan ook van oktober tot maart dat het bijzonder interessant is om een vitamine D-kuur te volgen.

Hoeveel vitamine D?

Een onderzoek onder de Belgische bevolking wees uit dat 95% van de mannen en 77% van de vrouwen risico lopen op een vitamine D-tekort (1).
De Hoge Gezondheidsraad beveelt daarom een vitamine D-inname aan van 400 IE/dag voor kinderen vanaf de geboorte, 600 IE/dag voor adolescenten en volwassenen, 800 IE voor zwangere vrouwen en ouderen. Sommige mensen met een hoger risico of met een zeer laag gehalte, kunnen baat hebben bij een hogere dosering.

--- “Vitamine D kan je zonder voorschrift verkrijgen in je apotheek. Het is moeilijk om een algemene aanbeveling te geven wat de doses betreft maar de meeste volwassenen kunnen gebaat zijn met een inname tussen 800 en 2000 IE per dag. Momenteel raden we ook aan om de vitamine dagelijks in te nemen in plaats van één keer per maand in een ampul. Hierdoor bekom je een stabielere toevoer in de tijd,” aldus apotheker Anne Daelemans. ---

Vraag jouw arts of apotheker om advies voor meer persoonlijk gerichte informatie.

 

1. De Ridder K. et al. Résumé des résultats. In: Tafforeau J. (éd.) Enquête de consommation alimentaire 2014-2015. WIV-ISP, Bruxelles, 2016

 

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met Vistalife.
www.vistalife.be

Lees ook :
Met de boxsprings van Hiboo zijn je nachten nooit meer hetzelfde
Waarom zijn verzorgingsproducten in ampulvorm zo effectief?
Dit is waarom sporten kan helpen bij stress