Gek op deco: waar vind je vintage servies?

Gepubliceerd op 30 september 2021 door Camille Vernin en Virginie Dupont
Gek op deco: waar vind je vintage servies? © Instagram @klevering_amsterdam

Vintage servies is de nieuwe must voor meiden met stijl. Het past binnen de trend van het consuminderen en doet dromen van een lekkere en verantwoorde keuken. Wij zijn alvast helemaal in de ban van die ietwat ouderwetse look.

Kleurige bloemetjesborden uit de seventies of art-decoschalen uit de jaren dertig... Vintage servies is weer helemaal in en duikt zowel op bij designers als bij de grote merken. De porseleinen kop en ondertas van Hermès met de achteloze naam "A Walk in the Garden" en een lepelhouder met bloemetjesmotief bij Zara Home worden plots absolute influencermust-haves. Kitschy interieurs die doen denken aan de woonkamer van onze grootouders staan haaks op de huidige minimalistische trend. Toch worden ze volop gedeeld en geliket.

Dromen van onze kindertijd

Gietijzeren stoofpannen, groentezeven, stoommandjes... Volgens de Franse krant Le Monde kennen grootmoeders keuken en het bijhorende 'primitieve' keukengerei een echte revival. De reden? We grijpen terug naar manuele technieken omdat we minder willen verspillen en beter willen eten. Het servies uit onze kindertijd - of zoals we ons die graag voorstellen – zet ons aan het dromen. Dat komt voornamelijk door de herinneringen die het bij ons oproept, het aura dat errond hangt.

Verder is het natuurlijk een grote troef dat we het servies tegen miniprijsjes op rommelmarkten en brocantes op de kop kunnen tikken. En als dat door de coronamaatregelen niet altijd lukt, dan zijn er nog altijd mooie nieuwe en tweedehandsstukken online te vinden. Een ander voordeel? Bij vintage servies kunnen we naar hartenlust verschillende stijlen en stukken mengen. Dat geeft onze tafel met een rustieke, gedurfde en hybride flair.

Shelfie-time

Volgens Pinterest "is de shelfie de nieuwe selfie". Bij shelfies gunt ons uitgestald servies anderen immers een blik op onze wereld in plaats van onszelf. De beroemde Amerikaanse site voorspelt dat dit een van de belangrijkste trends van 2021 wordt. Ons oude servies wordt in eer hersteld en we laten trots ons koperen keukengerei (+35% zoekopdrachten) en gekleurde glazen (+135%) zien. Oude porseleinen borden, emaillen kopjes en glazen karaffen komen weer in de kijker te staan. Dit is onze selectie.

Waar koop je je vintage servies?

Onze retro-inspiratie

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Alice et Anaïs (@girlzpop_)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Zara Home (@zarahome)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par ELEKTRA ESTÚDIO (@elektraestudio)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Emma Kreus (@emmakreus)

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par Vaisselle (@vaisselle.boutiqu

LEES OOK:

Microtrend: zo draag je de vintage cirkel jeans

Shopping: 10 musthaves voor een gezellige boho-tafel

5 X tips voor de perfecte shelfie