Jong talent: de Belgische handtassenontwerpster Lies Mertens

Gepubliceerd op 18 mei 2020 door Malvine Sevrin en Virginie Dupont
Jong talent: de Belgische handtassenontwerpster Lies Mertens

Amper 30 is ze, maar Lies Mertens heeft nu al een handtassenlabel dat haar naam draagt. Ze vertelt er ons alles over, van de inspiratie tot de productie, tijdens een gezellig interview.

De Antwerpse Lies Mertens maakt wondermooie kwaliteitstassen. Het merk draagt haar eigen naam, heeft een tijdloos karakter en een functioneel design. Haar creaties zijn praktisch, het zijn echt tassen die je elke dag en overal met je meeneemt. Tegelijk zijn ze ook ongelofelijk mooi. Intelligent en stijlvol tegelijk.

Wie ben je? Welke weg heb je afgelegd?

Al van jongs af aan voelde ik me aangetrokken tot architectuur, design en trektochten in de natuur. Ik heb eerst grafisch ontwerp en daarna nog management gestudeerd. Dat is een interessante combinatie want zo kan ik me creatief uitleven zonder het zakelijke aspect uit het oog te verliezen. Tijdens mijn studietijd heb ik ook een avondcursus lederbewerking gevolgd. Oorspronkelijk was dat meer een hobby voor me, maar uiteindelijk is er een heus handtassenlabel van gekomen.

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par LIES MERTENS (@liesmertens.be) le

Vanwaar die liefde voor lederwaren?

Ik had de gewoonte om al mijn spullen in een grote linnen schoudertas met me mee te sleuren, tot ik besefte dat het eigenlijk niet zo slim was om mijn laptop en fototoestel te vervoeren in een tas die nauwelijks bescherming bood. Zo ben ik op het idee gekomen om zelf een tas te ontwerpen. Ik dacht meteen aan leder. Dat oogt elegant, heeft een goede "vibe" en is heel sterk. Het is bovendien een natuurlijk product dat met het verstrijken van de jaren alleen maar mooier wordt. Als materiaal is leder een heel dankbaar product om mee te werken: het ziet er chic en kwalitatief uit, kan tegen een stootje en gaat lang mee. Bovendien heeft leder heeft een tijdloze look. Ik hoef me dus niets aan te trekken van trends of seizoenen en heb meer tijd om gewoon te doen waar ik zin in heb.

Waar staat het merk voor? Eenvoud en functionaliteit.

Wat heeft je ertoe aangezet om je eigen merk op te starten?

Aanvankelijk was ik helemaal niet van plan om mijn eigen merk te beginnen. Ik maakte gewoon tassen voor mezelf. Maar beetje bij beetje merkte ik dat de mensen in mijn omgeving ze ook mooi vonden en zo ontstond het idee om mijn eigen label op te richten. Ik had nooit kunnen dromen dat we twee jaar later een echt bedrijf met een team van vier personen zouden zijn. Het gaat snel, maar ik hou van wat ik doe en ik verveel me nooit!

Hoe zou je de filosofie van je merk in één zin samenvatten?

We staan met beide voeten op de grond. Functionaliteit en eenvoud zijn dus essentieel. We willen ons niet profileren als een hip tassenmerk, maar als een tijdloos label met producten die je haast het hele jaar door kan gebruiken.

Wat was voor jou de grootste uitdaging?

De grootste uitdaging bestaat eruit een product van zo hoog mogelijk kwaliteit op een zo duurzaam mogelijk manier te ontwerpen. Je moet er altijd goed over nadenken of de levensduur van een tas in evenwicht is met zijn productieproces. Zo zal een tas in vegan leder nooit even lang meegaan als een tas in echt leder.

Waar haal je je inspiratie vandaan?

Al mijn creaties zijn vernoemd naar mensen die me nauw aan het hart liggen of die me inspireren. Heel vaak gaat het om goede vrienden. De nieuwe Tas 'Lien' draagt bijvoorbeeld de naam van een goede vriendin van mij die kunstcuratrice is bij de galerie Geukens & De Vil in Antwerpen. Ik vind het een uitdaging om een mooi product te ontwerpen dat ook rekening houdt met alle praktische aspecten en noden van die persoon in kwestie.

sac lies mertens
LIEN, een van de twee nieuwe modellen van de lente-zomer 2020.

Ik doe het vaakst ideeën op wanneer ik met mensen praat over wat ze op een doorsneedag doen of met zich meedragen. Daarna begin ik erover na te denken hoe ik die praktische aspecten op een esthetische manier in mijn tassen kan verwerken. Op dat vlak heb ik een heel zuivere smaak. In mijn vrije tijd bezoek ik veel musea en architectuur, in het bijzonder het brutalisme. Ik vind het fascinerend om te zien hoe die wat ruwe gebouwen toch zo coherent en gestructureerd zijn.

Hoe komt zo'n tas eigenlijk tot stand?

Ik teken het ontwerp en maak zelf de eerste stalen in papier in ons atelier in Antwerpen. Daarna trek ik met alle motieven en tekeningen naar ons atelier in Portugal. Het is een klein productieatelier, ik ken er iedereen bij naam, het gaat er heel ongedwongen aan toe. Ik hou ervan om samen te werken met mensen die ik ken en met wie ik een relatie kan opbouwen. Ik blijf er enkele dagen en werk samen met hen aan de prototypes. Daarna gebruik ik de eerste stalen een tijdje zelf. Zo kan ik de tassen uitproberen en aanpassingen aanbrengen. Pas nadat een eindstaal is goedgekeurd, gaat een afgedrukte tekening in productie. En drie maanden later ligt de tas in onze eigen winkel! Voor ons is die winkel heel belangrijk, het is de link tussen onze tassen en de wereld waarin ze terechtkomen. Zelf ben ik vaak in onze boetiek in Antwerpen aanwezig omdat ik graag weet wie onze klanten zijn en wat ze van een product verwachten. Dat persoonlijke contact, die feedback, daar haal ik energie en inspiratie uit.

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par LIES MERTENS (@liesmertens.be) le

Met welke materialen werk je? Hoe kies je ze en wat is hun herkomst?

Ik werk uitsluitend met leder, zowel voor de buitenkant als voor de voering binnenin de tassen. Dat laatste wordt trouwens steeds minder vaak. We gebruiken twee soorten leder, elk met hun eigen kenmerken. Alles is Europees en bij de keuze van ons leder verliezen we de duurzaamheid nooit uit het oog.

Vind je het belangrijk om met Europese partners samen te werken?

Alles komt uit Europa, bij voorkeur van zo dichtbij mogelijk. De leerlooierij in Portugal bevindt zich in de buurt van onze fabrikant. De andere looierij staat in Noord-Italië, die is makkelijk te combineren met de beurs Lineapelle (nvdr het internationale ledersalon in Milaan).

Omschrijf je creaties eens in drie woorden?

Sereen, zuiver, bescheiden.

sac lies mertens
De tas AXELLE is ontworpen voor working ladies en is een knipoog naar een voormalige stagiaire die intussen marketing manager is. Een stijlvolle manier om je laptop mee te nemen.

Wat zit er allemaal in jouw tas?

Ik heb altijd een notaboekje en een pen bij, mijn portefeuille, mijn telefoon, veel sleutels, een haarborstel, een drinkfles en iets om te eten. Hoewel ik hem zo vaak mogelijk thuis probeer te laten, neem ik ook regelmatig mijn laptop mee.

Ben jij eerder het type voor een trendy minitasje of ga je voor een maxitas?

Eigenlijk allebei. Mijn CMMC MINI-tas gebruik ik veel. Daar kunnen enkel mijn sleutels, mijn klein notaboekje, mijn portefeuille en mijn telefoon in en vaak is dat genoeg. Als ik een grotere tas neem, zit die toch meteen vol. Ik heb de gewoonte om mijn tassen helemaal vol te proppen.

Ga je ooit de baan op zonder tas of is dat compleet ondenkbaar?

Oh, dat gebeurt heus wel. Dan stop ik gewoon mijn sleutels, een mobiele telefoon en een bankkaart in mijn vestzak.

 

 

Voir cette publication sur Instagram

 

Une publication partagée par LIES MERTENS (@liesmertens.be) le

Op welk model ben je het trotst? Waarom?

De CMMC-tas van normale grootte. Die is heel uitgepuurd en herkenbaar ondanks het feit dat hij geen opvallende kenmerken heeft. Ik probeer altijd een zo praktisch en eenvoudig mogelijk product te ontwerpen met zo weinig mogelijk elementen. Met de CMMC-tas is dat gelukt. En ik merk dat de mensen in onze hoofdwinkel dat ook vinden.

De creaties van Lies Mertens zijn verkrijgbaar bij verschillende detailhandelaars en in de flagship store in Antwerpen: 6 Steenhouwersvest, 2000 Antwerpen. Meer info op liesmertens.be

LEES OOK

Hoe start je een business wanneer je jonger bent dan 30?

Vegan leer: wat is dat eigenlijk?