Hoe start je een business wanneer je jonger bent dan 30?

Geüpdatet op 30 oktober 2019 door Virginie Dupont
Hoe start je een business wanneer je jonger bent dan 30? Foto: Brooke Cagle

Heb je zin om je aan het ondernemerschap wagen? We leggen je uit hoe je het idee, het budget, de financiële hulp en de contacten kan vinden om van je project een succesverhaal te maken!

Om de vragen te beantwoorden die opduiken vooraleer je je project lanceert, hebben we enkele vragen gesteld aan Camille Coppens. Zij is de bedenkster van het sieradenmerk Dazibao en specialist in het uitbouwen van een trendy startup. Dankzij haar achtergrond in public relations, internationaal management en haar specialisatie in ondernemerschap geeft deze 26-jarige business-alpiniste ons de sleutels tot succes!

Camille Coppens
Foto: Rosalie Bartolotti

Hoe weet je of je gemaakt bent voor het ondernemerschap?

Er is geen typisch profiel in de zakenwereld. Iedereen kan zich als ondernemer lanceren. De enige vereiste is de wens om het via deze weg te maken. Eenmaal je gemotiveerd bent, volgt de rest vanzelf. En hoewel je niet kan zeggen dat iemand al dan niet gemaakt is voor het ondernemerschap, denk ik dat er wel een aantal kwaliteiten nodig zijn om je te ontplooien in dit milieu, zoals passie, vastberadenheid, zelfkritiek en de kracht om weer recht te krabbelen. Volhardende mensen die in staat zijn hun zwakke punten te erkennen en zich te laten bijstaan op de gebieden waarin ze minder goed zijn, zullen altijd succesvol zijn!

Welke vragen moet je jezelf stellen alvorens je je bedrijf opstart?

Wat zijn mijn passies? Heb ik zin om mijn eigen baas te zijn? Kan ik mijn eigen beslissingen nemen en er de gevolgen van dragen? Haal ik voldoening uit mijn werk door mijn eigen doelstellingen voorop te stellen en ze te bereiken? Ben ik in staat de meeste beslissingen te nemen en verantwoordelijkheden te dragen? Kan ik weer recht krabbelen wanneer het even tegen zit? Deze laatste vraag is essentieel, want de wereld van het ondernemerschap is juist zo geweldig omdat hij onvoorspelbaar is. Er zijn dagen waarop alles rooskleurig is, maar er zijn er andere waarop het een complete ramp is. In dat geval is het belangrijk om je niet van slag te laten brengen. Je moet dit obstakel kunnen benutten en omzetten in een opportuniteit. Als je bijvoorbeeld een klacht van een klant ontvangt, moet je die niet als een mislukking zien, maar eerder als een kans om je systeem te verbeteren.

Wanneer moet je je als ondernemer lanceren?

Er is geen ideaal moment om eraan te beginnen, maar ik raad mensen altijd aan om het te doen van zodra ze daar zin in hebben. Het beste is om je meteen na je studies in het avontuur te storten, omdat je anders al snel in het volgende patroon valt: contract van onbepaalde duur - bedrijfswagen - DKV - enz. Het is moeilijk om dit comfort en deze stabiliteit weer op te geven en helemaal opnieuw te beginnen zonder loon aan het einde van de maand. Als je je niet ervaren genoeg voelt, kan je ook enkele stages of opdrachten bij startups doen, maar het is beter om grote bedrijven te vermijden.

Waar begin je om je te lanceren?

Alles hangt af van ieders vaardigheden en vorderingen. Over het algemeen zijn er twee soorten profielen:

  • Mensen die al een duidelijk idee hebben van hun project en hoe ze dit kunnen waarmaken of mensen die absoluut aan het ondernemerschap willen beginnen om andere redenen, maar die nog niet weten hoe of wat. Er zijn heel wat platformen die deze twee soorten profielen kunnen matchen en samenbrengen rond een gemeenschappelijk project, zoals de applicatie Shapr. Daarnaast circuleren er ook heel wat netwerksessies op Facebook of evenementen op LinkedIn. Dat is dus goed voor mensen die partners willen of moeten ontmoeten.
  • Mensen die echt ondernemer willen worden, maar die niet weten hoe ze eraan moeten beginnen. In dit geval moet je je wenden tot organisaties die bijstand bieden, zoals boostyourproject.be, coopcity.be, het Netwerk Ondernemen Brussel, of incubators voor startups. In deze structuren kunnen mensen die geen opleiding gevolgd hebben aan een business school en niets van marketing afweten, gecoacht worden door een heel netwerk van zelfstandigen, maar ook door mentors, experts en consultants. Zij zullen het proces van het begin tot het einde volgen en bepaalde elementen aanbrengen die nodig zijn in het avontuur als zelfstandige. Denk maar aan het opstellen van een businessmodel, de invoering van passende strategieën en de ondersteuning van het project en de persoon die erachter schuilt.
start een business
Foto: Christin Hume

Hoe vind je de nodige fondsen?

Wanneer je jonger bent dan 30, heb je uiteraard zelden de nodige middelen om het idee dat je in gedachten hebt waar te maken en in de praktijk te brengen. Maar gelukkig kan je een bedrijf oprichten met nul euro, namelijk dankzij netwerken die ondersteuning bieden aan ondernemers. Zij brengen jonge zelfstandigen in contact met banken die hen willen helpen. Sommige banken bieden voorkeurstarieven of ereleningen aan omdat ze weten dat deze mensen omringd, begeleid en gecoacht worden bij hun project. Door te netwerken kan je ook business angels vinden die een deel van het project kunnen financieren omdat ze er echt in geloven.

Hoe kan je er zeker van zijn dat je idee goed is?

Er zijn geen slechte ideeën, er zijn alleen ideeën die verfijnd, bijgeschaafd of omgevormd moeten worden. En dat kan eenvoudigweg via netwerken voor ondernemers, incubators voor startup en zelfs met behulp van je directe omgeving. Wat je echter niet moet doen, is zeggen: "Ik heb een geweldig idee, maar ik ga er niet over praten met de mensen rond mij, anders stelen ze het misschien." Dat klopt niet en sluit ontelbaar veel deuren. Door met mensen over je idee te praten, kan je feedback krijgen, je netwerk vergroten en je project laten groeien.

Welke fouten moet je vermijden?

  • Eén enkel financieel plan opstellen: het is altijd beter om drie financiële plannen uit te werken: een optimistisch, een pessimistisch en een realistischer plan. Zo zorg je ervoor dat je je cijfers kan opvolgen, ongeacht welke fase je met je bedrijf doorloopt. Met deze financiële plannen ben je niet enkel voorbereid op alle mogelijke gebeurtenissen, maar ze helpen zelfstandigen ook om niet in paniek te raken.
  • Je concurrenten verwaarlozen: we hebben vaak de neiging om te denken dat ons idee uniek is of op zijn minst het beste is. Door diepgaand onderzoek te doen komen we echter al snel tot het besef dat ons project soms honderden rivalen heeft. Het is daarom noodzakelijk om je te informeren, hun model te bestuderen en je soms aan te sluiten op een bepaald systeem om competitief te zijn en zo optimaal mogelijk te werken. De markt zorgvuldig bestuderen is de sleutel!
  • Wachten tot je een ingeving krijgt: in de collectieve verbeelding hebben we vaak een visioen van iemand boven wiens hoofd plotseling een lampje oplicht en die een geniaal idee krijgt. In feite zijn de beste ideeën vaak de eenvoudigste en degene die aan een behoefte voldoen. Het businessplan van Ryanair was bijvoorbeeld om vliegreizen naar het buitenland voor iedereen toegankelijk te maken. Hiervoor creëerden ze luchthavens en lieten ze hun vliegtuigen landen in afgelegen steden om hun kosten en die van hun klanten te verlagen. Vandaag is het bedrijf een low-cost imperium.

Welk advies had je zelf graag gekregen vooraleer je onderneemster werd?

Ik wou dat iemand me eraan herinnerd had dat alles wat je maanden- of zelfs jarenlang voorbereidt alvorens je eraan begint, louter theorie is. Al heb je het mooist denkbare bedrijfsplan hebben, het zal nooit overeenkomen met de realiteit. In het echte leven gebeurt niets precies zoals het op papier stond. Er moeten last-minute wijzigingen aangebracht worden en dat zal altijd zo zijn. Je moet leren flexibel zijn en niet terugdeinzen voor aanpassingen.

Daarnaast had ik graag gehad dat iemand me gezegd had dat elk probleem omgezet kan worden in een opportuniteit. Een klacht is nooit helemaal negatief, het is een manier om jezelf te verbeteren. "Al doende leert men" is de beste instelling, zolang we er weer bovenop komen!

Wat zijn de voordelen van zelfstandige zijn?

  • Flexibiliteit: zeg maar bye tegen bureaucratie en goed omlijnde uurroosters in ruil voor de mogelijkheid om je werkrooster te organiseren zoals je zelf wil in functie van de mensen waarmee je werkt. Dat gevoel van vrijheid is onbetaalbaar.
  • Persoonlijke voldoening: een zelfopgelegd doel bereiken is veel bevredigender dan een door een werkgever vastgestelde doelstelling bereiken.
  • Deel uitmaken van een netwerk: veel mensen denken dat zelfstandige zijn gelijk is aan alleen zijn. Dit klopt niet, integendeel, we zijn vaak heel goed omringd. Dankzij dit statuut vergroten we ons netwerk enorm, houden we superverrijkende vergaderingen en maken we een veel interessanter adresboek aan dan wanneer we tijdens elke lunch met dezelfde medewerkers zouden eten.

Een laatste boost?

Ga aan de slag, wacht niet tot je twee kinderen, een hypotheek en een bedrijfswagen hebt. Zet je verstand op nul en ga ervoor. Wees niet bang om te falen, leg niet te veel druk op jezelf, want zelfs als het niet meteen lukt, zal je op zijn minst veel bijgeleerd en het geprobeerd hebben. De ervaring die je opdoet, zal veel belangrijker zijn dan een paar jaar in hetzelfde bedrijf waarin je elke dag hetzelfde doet! Dus let's go!

Ontmoet Camille Coppens op 15 en 16 november 2019 op het ELLE Active Forum in Brussel. Info en inschrijvingen op ELLE.be.

Koop hier je tickets

LEES OOK:

Motivatie: welke factoren sporen ons het meest aan op de werkvloer?

Hoe kan je je gelukkig en voldaan voelen op het werk?