Dit zijn de grootste sportswear trends van 2020

Geüpdatet op 11 februari 2020 door Isabelle
Dit zijn de grootste sportswear trends van 2020Getty Images

Kenners voorspellen al een tijdje het einde van de streetwear, maar sportswear -dat vaak hand in hand gaat met dat laatste- zit wel degelijk nog steeds in de lift. Modezoekmachine Lyst noteerde sinds begin 2020 zelfs een toename van 59% wat sportkledij betreft. Een gevolg van de golf goede voornemens om meer te bewegen, of toch maar de bevestiging dat we nog lang niet klaar zijn met de legging?

Niet alleen wijst het zoekgedrag van ruim 104 miljoen consumenten erop dat we nog steeds heel graag in athleisure rondhangen, het legt ook vier grote trends bloot:

WORKOUT SHAPEWEAR

Shapewear is helemaal hot en daarmee wordt nog maar eens bewezen dat mode echt wel in golven komt.

Laat ons toe een kleine zijsprong via lingerie land te maken. Feministen stonden decennia geleden op de barricades tegen het korset en het spreekwoordelijke keurslijf dat eraan vast hing, nadien werd de gaine weinig ceremonieel weggebonjourd en de voorbije jaren eindigde ook de BH type wonderbra bij het grof vuil. Een evolutie richting een natuurlijker silhouet, lingerie die de vormen van het lichaam volgt in plaats van het lijf zelf te willen vormen en een heuse overwinning voor body positivity. Al bleek op vlak van dat laatste nog een strijd te strijden: die om zèlf te mogen bepalen hoe je je lichaam er uit wil laten zien. Natuurlijke vormen, of juist een ingesnoerde taille en gelifte billen? Het zou een vrije keuze moeten zijn. En dat is het tegenwoordig ook: het aanbod zachte bralettes en ondergoed is groter dan ooit tevoren, maar ook corrigerende modellen zitten in de lift. Voor elk wat wils, en wie in die laatste categorie wil shoppen, kan bij een groeiend aantal hippe labels terecht. Labels als Kim Kardashians SKIMS halen corrigerend ondergoed uit de taboesfeer en kloppen het stoffige “bomma” imago eraf. 

Terug naar sportswear: ook daar zijn we niet te beroerd om wat “vals” te spelen. Leggings met liftend effect doen het beter dan ooit tevoren en ook de vraag naar extreem hoge tailles stijgt. Vooral de labels Sweaty Betty en Spanx liggen daarbij op ieders toetsenbord…

sportswear_trends_liftende_corrigerende_legging_athleisure_pastel_bodysuit_
(c) Spanx

(Klik hier trouwens voor meer body positive lingerie labels van het eerste type.)

BODYSUITS

Back to the eighties! Bodysuits veroverden vorig jaar massaal de sportschool en ook in 2020 blijven ze aan zet. De comfortabele fit en het flatterende effect, alsook het feit dat je ze ook gemakkelijk na je workout kan door dragen zullen er ongetwijfeld voor iets tussen zitten. Adidas, ASOS en Free People zijn de meest gezochte labels voor goede, ondersteunende workout bodysuits.

sportswear_trends_liftende_corrigerende_legging_athleisure_pastel_bodysuit_
(c) Tommy Hilfiger

ATHLEISURE

Geen nieuwkomer, wel een ge- en bevestigde waarde: je sportplunje lekker dragen naar de brunch, de supermarkt of zelfs het museum is nog steeds helemaal done in 2020. Onder invloed van de trend doen vooral comfortabele yoga items het goed en komen labels met steeds verleidelijker designs op de proppen. Opvallend is dit jaar het overaanbod aan pasteltinten: lichtblauw, babyroze, lila, wit en beige verdringen het klassiekere zwart.

DUURZAME SPORTSWEAR

Tenslotte ook een heel erg mooie trend: de vraag naar “milieubewuste sportkledij”’ steeg alleen al de eerste maand van 2020 met 150% ten opzichte van 2019! De markt is eindelijk klaar voor een duurzamer mode-industrie en de vraag ernaar sijpelt ook door in de athleisure en sportswear trends. Steeds meer labels zoeken originele manieren om aan die stijgende vraag tegemoet te komen, zoals pionier Veja, bekend van haar sneakers uit ecologisch rubber en maïs, dat enkele maanden geleden met haar allereerste hardloopschoen, de Condor, op de proppen kwam. Ook in België kunnen we op sportswear met een duurzaam kantje rekenen, denk maar aan Yoga by Julz!

sportswear_trends_liftende_corrigerende_legging_athleisure_pastel_bodysuit_
(c) Yoga by Julz

 

SHOPPING