Getest: op reis naar destination unknown met srprs.me

Geüpdatet op 23 februari 2021 door Laura Stynen
Getest: op reis naar destination unknown met srprs.me

Daar sta je dan, op de luchthaven met een ingepakte koffer en identiteitskaart zonder te weten naar welke bestemming je zo dadelijk op reis vertrekt. Het ultieme avontuur of een ware nachtmerrie? Wij zochten het uit.

Destination unknown

Wie geen zin heeft in organisatie maar wel in avontuur, kan de regie van zijn vakantie aan srprs.me overlaten. Dit reisbureau stuurt je op pad naar een onbekende bestemming en daar hoef jij helemaal niks voor te doen - alhoewel, je valies inpakken lijkt ons toch een must.

srprsme, trip, wenen, citytrip, reizen

Online vul je de gewenste reisdata in, je gegevens, enkele interesses en zij doen de rest. Ongeveer een maand voor vertrek krijg je een kraskaart toegestuurd met een code en het tijdstip waarop je op de luchthaven verwacht wordt. Daar aangekomen vul je de code in via je persoonlijke link om je bestemming te onthullen. Dat kan echter pas nadat je aftelklok is afgelopen, ongeveer twee uur voor je vliegtuig effectief opstijgt. Stiekem op voorhand je bestemming onthullen is dus geen optie. De enige aanwijzing die je ongeveer een week vooraf nog meekrijgt, is het weerbericht van je bestemming. Je weet dan tenminste of je een muts of bikini moet inpakken, maar daar blijft het bij.

Dit is wat er gebeurde

De dagen voor vertrek waren best ontspannend. Daar waar je normaal gezien volop hotspots, tips en praktische informatie verzamelt, konden we nu tot het allerlaatste moment bezig zijn met andere zaken. Je voelt ook helemaal geen druk om voorbereidingen te treffen, want het kan toch niet. Geen stress dus ... Tot je de avond voor vertrek je koffer moet inpakken. Wij reisden enkel met handbagage en hadden geen info over de accommodatie, best een uitdaging. Zullen we sportkleren inpakken? Wandelschoenen? Een haardroger?

Eens aangekomen op de luchthaven liep onze aftelklok eindelijk af. We gaven onze viercijferige code in en vertrokken naar ... Wenen! Huh, Oostenrijk!? Schnitzels en appelstrudels eten? Is daar niet het Nieuwjaarsconcert? Oh ja, Mozart! En Gustav Klimt!

Na enkele minuten brainstormen over de bestemming, nam de praktische organisatie al snel de overhand. Want daar sta je dan op de luchthaven zonder boarding pass. Gelukkig konden we via de self check-in desks meteen alle nodige documenten printen en stonden we even later aan de gate.

Op naar Oostenrijk

In het vliegtuig speelde klassieke muziek, wat ons meteen in de stemming bracht. We fantaseerden al volop over de opera en de musea die we wilden bezoeken. Een eerste rondje Google leert ons dat Wenen 'de meest leefbare stad ter wereld' is. Tijd om dat zelf te ontdekken.

Eens aangekomen liepen we echter een beetje verloren. Waar moeten we heen? Hoe geraken we aan het hotel? Is hier een metro of een tram? Gelukkig hadden we wel een smartphone bij de hand, al waarschuwt die natuurlijk niet voor de plaatselijke tourist traps. Enkele praktische aanwijzingen waren dus zeker welkom.

Enkele snapshots van de stad: statige gebouwen, paardenkoetsen en de Weense Staatsopera.

Vrienden en familie die op de hoogte waren van ons avontuur, stuurden meteen wat tips door. Daarnaast waren er al flink wat kerstmarkten aan de gang, ontdekten we al wandelend leuke barretjes en ontfutselden tips van andere toeristen over waar we de beste schnitzel konden eten.

Wat vonden we daar van?

Moesten we zelf een bestemming geboekt hebben, zou Wenen waarschijnlijk niet op onze radar staan. Toch ontdekten we er veel dingen die ons aanspraken. Ook de voorbereiding - helemaal geen dus - was ontspannend. Je moet je op voorhand weinig zorgen maken over boekingen en documenten. Omdat je totaal geen idee hebt van wat er in de stad te beleven valt, doe je regelmatig toevallige ontdekkingen. Zo was ons hotel vlakbij een leuk museum dat niet meteen tot de populairste bezienswaardigheden behoort, maar ons wel kon bekoren.

Wat we minder leuk vonden, is dat we helemaal geen suggesties kregen over activiteiten of bezienswaardigheden, terwijl je wel op voorhand je interesses doorgeeft. We waren slechts enkele dagen ter plaatse, dus wilden liefst niet te veel tijd verspillen met het (online) zoeken naar de beste koffiebar of de hipste sneakerwinkel. De eerste avond lieten we ons bijna verleiden om voor 'een spotprijsje' naar de opera te gaan. Uiteraard een toeristenval, want die verkopers stonden werkelijk overal en hadden elke avond dezelfde 'special price only for you'. We liepen ook een heel mooi kasteel mis omdat we van het bestaan niet afwisten. Enkele suggesties waren dus welkom. Maar zoals dat bij elke bestemming gaat: je moet toch steeds een reden hebben om terug te keren.

Ultiem avontuur

Klinkt een citytrip niet avontuurlijk genoeg en ga je liever all the way? Boek dan een adventure pakket. Hierbij worden enkel je eerste en laatste nacht ter plaatse geregeld. Waar jij tussenin belandt, is dus een complete verrassing. Daarnaast kan je 'solo together' reizen. Je vertrekt dan alleen op vakantie en srprs.me regelt je reisgezelschap, een groep van vier tot acht avonturiers tussen 18 en 35 jaar oud. Wordt de aarde een beetje te klein? Dan biedt srprs.me ook ruimtereisjes aan. See you in space!