Getest: boksen met Belgisch kampioen Ryad Merhy

Geüpdatet op 16 september 2019 door Lore Ginneberge
Getest: boksen met Belgisch kampioen Ryad Merhy

Of ik graag een boxing masterclass wil uitproberen, vraagt een collega. "Euhh, heb je mij al eens bekeken?", is mijn eerste reactie. Met mijn petite gestalte en armen als twijgjes weet ik niet of ik de geschikte kandidaat ben. Wanneer ik echter foto's zie van de coach, hoef ik niet langer te twijfelen. Je kan maar beter meteen leren van de beste toch? En dat is in dit geval Belgisch kampioen Ryad Merhy.

Mijn eerste boxing masterclass

Ik ben zeker niet de enige die Ryad aan het werk wilt zien, want de Aspria-studio zit aardig vol met sportievelingen van alle leeftijden. Er is iets meer vrouwelijk volk aanwezig (hoe zou dat toch komen?), wat me meteen op m'n gemak stelt. Beginnen doen we met een opwarming die al meteen de toon zet voor de rest van onze workout. Na tien minuten grijpt iedereen rood aangelopen naar water en een handdoek. Een uur gaat voorbij en we worden niet gespaard, de HIIT oefeningen en boksbewegingen volgen elkaar in sneltempo op. En dan hebben we nog niet eens echt gebokst...

Klaar voor het echte werk. Boxing coaches Ryad en Bilal verdelen ons in twee groepen, de beginnelingen en de geoefende boksers. Het hoeft niet gezegd dat ik tot die eerste categorie behoor. Met roze gehandschoende vuisten probeer ik de oefeningen correct uit te voeren, niet zo makkelijk voor wie het verschil niet kent tussen links en rechts. Wie had gedacht dat boksen zo'n hoge dosis concentratie vergde? Zeker wanneer de choreo moeilijker wordt ('links, links rechts, links rechts links', enz.) raak ik meermaals de kluts kwijt en lach wat onbeholpen naar de coach. Die heeft het vast ook begrepen: er zit geen toekomstige Rocky diep in mij.

Na mijn verwoede pogingen om rake klappen uit te delen, is het alweer tijd voor de cool down. Alleen is die onder leiding van Ryad en Bilal helemaal niet zo cool, want we krijgen er en passant nog drie rondjes buikspieroefeningen bij. Al moet ik zeggen dat die me iets beter afgaan dan het boksen zelf. Volledig afgemat neem ik afscheid van mijn strenge coaches, maar niet zonder nog snel om een fotootje en enkele tips te vragen.

boksen les Aspria
Totaal uitgeput, maar nog net genoeg energie voor een foto met de coaches

Drie vragen aan bokskampioen Ryad Merhy

Waarom moet elke vrouw volgens jou aan het boksen gaan?

"Omdat het een super complexe sport is. Je traint duizend dingen tegelijk: je doet aan cardio, je wordt sterker, je moet geconcentreerd zijn..."

Hoeveel keer per week ga je best boksen?

"Ik persoonlijk oefen iedere dag, behalve op zondag. Maar voor wie gewoon in shape wilt blijven, raadt ik twee à drie lessen per week aan. De meeste mensen wisselen trouwens af met andere sporten, wat zeker geen slecht idee is."

Wat eet jij voor en na het boksen?

"Ik ben een heel slecht voorbeeld (lacht). Ik eet alles wat ik wil, maar sport dan ook genoeg om me dat te kunnen permitteren."

Wil je ook een boksles volgen (helaas zonder Ryad), neem dan een kijkje op de website van Aspria.